NOVICE OD VSEPOVSOD

okt. '16

Že 16. festival za tretje življenjsko obdobje

Zadnjo septembrsko sredo se je v Cankarjevem domu v Ljubljani začel že 16. festival za tretje življenjsko obdobje. Na otvoritveni slovesnosti je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak opozorila, da so starejši še vedno izpostavljeni tveganju revščine in socialne izključenosti, vse v družbi je pozvala k iskanju celovitih rešitev na izzive dolgožive družbe. Poleg pomena pokojninskega in zdravstvenega sistema bi morali večjo pozornost nameniti tudi dolgotrajni oskrbi, politični participaciji starejših in tudi vseživljenjskemu izobraževanju. Celovit odgovor na izzive dolgožive družbe naj bi prinesel nacionalni strateški dokument, ki je v pripravi, do konca leta pa bo ministrstvo ustanovilo tudi nacionalni svet za medgeneracijsko sodelovanje. Na slovesnosti sta navzoče pozdravila tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič in predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, slovesnosti pa sta se udeležila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in podpredsednik državnega zbora Primož Heinz.

Za ambasadorja letošnjega festivala so imenovali Marjana Sedmaka, predsednika evropske federacije starejših AGE Platform Europe, ki je bil pobudnik ustanovitve dnevnih centrov za starejše v Ljubljani. Priznanja za dolgoletno sodelovanje pri pripravi festivala so prejeli Anton Donko, Antonija Štucin, Marijana Kolenko in Mestna občina Ljubljana, ki jih je podelila ministrica Anja Kopač Mrak.

 

Praznik kozjanskega jabolka

V Kozjanskem parku v Podsredi namenjajo veliko pozornost varovanju narave ter nadaljevanju tradicije in dediščine naših prednikov. Zato zgledno skrbijo za visokodebelne travniške sadovnjake s starimi sortami jabolk (bobovec, carjevič, krivopecelj, dolenjska voščenka, kanada, jonatan, zlata parmena, reneta …). Že sedemnajst let zapored pripravljajo tudi prireditev z naravovarstvenim, okoljskim in etnološkim značajem – Praznik kozjanskega jabolka, ki poteka že vse od drugega oktobra. Najpestreje in po dosedanjih izkušnjah tudi najbolj obiskano dogajanje pa bo v soboto, 8. oktobra, in nedeljo, 9. oktobra. Takrat bodo na osrednjem trgu v Podsredi stojnice z jabolki starih sort, jedmi z jabolki in iz njih ter drugimi pridelki, pridelanimi na sonaraven način. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tradicionalne obrti, predelavo jabolčnega soka in žganjekuho in razstavo gob Gobarskega društva iz Kozjega. Veliko bo tudi glasbe, zabavnih iger, mladi in veterani se bodo pomerili v nogometu, kuharski mojstri pa v peki »štrudlja« za naziv štrudlmojster/štrudlmojstrica. Podelili bodo tudi naslov carjevič leta 2016.

V nedeljo se lahko tisti bolj gibčni udeležijo družabnega kolesarjenja ali teka na grad Podsreda. Člani kluba Večno mladi iz Šentjurja bodo predstavili starodobna kolesa, ob zaključku pa bodo lahko obiskovalci uživali ob veseloigri za staro in mlado Kozja resnica o kozjanskem zmaju.

Vabljeni na likovni tečaj

Vsi, ki bi se radi v tretjem življenjskem obdobju učili veščin risanja in slikanja ter tako morda uresničili svoje mladostne želje ali pa preprosto preizkusili svojo spretnost v likovnem izražanju, se lahko vpišete v začetni tečaj risanja in slikanja. Vodi ga akademska slikarka Nataša Ribič Štefanec, magistra slikarstva, z več kot dvajsetletno prakso poučevanja. Tečaj bo v Ljubljani enkrat na teden po tri šolske ure skupaj od sredine oktobra do konca maja prihodnje leto. Tečajniki bodo počasi spoznavali zakonitosti risanja in slikanja ter različne tehnike (svinčnik, oglje, akvarel, gvaš, olje ...), učili se bodo kompozicije, spoznavali likovne elemente in z dodatnimi vajami utrjevali pridobljeno znanje. Če vas zanima slikanje, pokličite na telefonsko številko 041 73 54 54 ali 01 426 51 81 ali pišite na e-naslov: natasha.marsa@gmail.com.

Z Elanom do zvezd

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki je vse do septembra 2017 odprta zanimiva razstava Z ELANOM DO ZVEZD, Elan in njegovi predhodniki. Elan je zagotovo ena najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk. Opremil je večino atletskih, hokejskih in boksarskih klubov, planinskih, gorskih reševalnih in gasilskih društev, izdelal vrsto pripomočkov za varstvo pri delu in igral za otroke. Začetki segajo v leto 1945, ko je Rudi Finžgar z devetimi sorodniki, prijatelji in znanci ustanovil gospodarsko zadrugo Elan, namenjeno izdelavi športnih pripomočkov. Med njihovimi izdelki so plovila, sprva iz lesa in kasneje iz umetnih mas, in jadralna letala. Na ogled v Bistri pa so športni pripomočki predhodnikov družbe (Rodar, JOR, Kolb-Predalič), pripomočki za atletiko in hokej, nekateri stroji, zbirka alpskih, skakalnih in tekaških smuči in snežnih desk, skibob, smučanka in mariner, maketa jadralnega letala, smuči za vodo, lesena kajaka enosed in dvosed, lesen kanu, maketi gliserja in jadrnice, nekaj otroških igral in koles Rog-Elan.

»Tminska frika«

Če se boste v oktobru potepali po Tolminskem, se le udeležite Praznika frike, tradicionalne jedi, ki so jo nekoč jedli pastirji in delavci v gozdu, seveda pa tudi drugi Tolminci. Je več kot le omleta iz jajc in sira ter krompirja (ali brez njega), saj so ji sčasoma dodajali tudi druge sestavine. Kaj vse ji lahko dodate, preverite v soboto, 15. oktobra, ko se bodo od 15. ure naprej sredi Tolmina v pripravi frike pomerile ekipe, ki jo bodo pripravile po lastnem receptu. Organizator, Turistično društvo (TD) Tolmin, bo vsaki ekipi zagotovil sir, druge sestavine pa si morajo priskrbeti sami.

 

Pravi čas za zaščito pred klopi

Klopni meningoencefalitis je zelo resna okužba osrednjega živčnega sistema, ki jo dobimo z ugrizom okuženega klopa. Žal se pri nas proti klopom cepi zelo malo ljudi, zato so se v Zdravstvenem domu Ljubljana v septembru in oktobru odločili za posebno akcijo. Poenotili so ceno odmerka, ki zdaj stane 20 evrov in velja tako za odrasle kot za otroke. Za celovito zaščito je treba prejeti tri odmerke, ravno jesenski čas pa je najprimernejši za prejetje prvega.

V dneh od 25. do 27. oktobra se lahko cepite proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) v zdravstvenih domovih Bežigrad (Kržičeva ulica 10), Moste-Polje (Prvomajska ulica 5) in Šiška (Derčeva ulica 5). Cepljenje poteka od 8. do 18. ure, naročanje ni potrebno, kdor ima cepilno knjižico, pa naj jo prinese s seboj. Dobrodošli so tudi prebivalci drugih krajev po Sloveniji, ne le občanke in občani Ljubljane. Stroka ob tem poudarja, da lahko klopa dobimo povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej ne le v gozdu, pač pa tudi na domačem vrtu, otroškem igrišču ali v parku. Zato še posebej vabijo k cepljenju vse, ki se veliko gibajo v naravi: gobarje, tabornike, zeliščarje, čebelarje, tekače, kolesarje, pohodnike, planince, igralce golfa in vrtičkarje.

Ko Ljubljana zadiši po čokoladi

Gastronomske prireditve so zadnja leta vse bolj priljubljene, če je v ospredju čokolada, pa sploh. Tako bo sredi oktobra Pogačarjev trg sredi Ljubljane spet v znamenju čokolade. Že četrta prireditev Čokoljana bo tokrat večja, trajala pa bo kar dva dni, to je 15. in 16. oktobra od 9. do 20. ure.

Predstavilo se bo več kot 50 slaščičarskih mojstrov, butičnih čokoladnic, lokalnih gostiln in izbranih restavracij. Obiskovalci bodo lahko pokusili več kot 1000 čokoladnih dobrot, vse od klasičnih čokoladnih tablic iz pravega kakava do prestižnih čokoladnih sladic ter veganskih in peresnih dobrot. Zagotovo bo imenitno pokusiti pralineje z bučnim oljem, olivnim oljem, piransko soljo, sivko, mandarino in celo žafranom ter čokoladne likerje z nenavadnimi okusi. Oba dneva se bodo odvijale različne delavnice, namenjene odraslim in najmlajšim, prisluhnili boste lahko predavanjem strokovnjakov s področja kakava in kulinarike. Tudi letos bo v živo potekalo tekmovanje Čokomojster, s prodajo dobrot tekmovanja Pravilno pečeno pa bodo zbirali sredstva za Zvezo prijateljev mladine Slovenije. www.cokoljana.si

Kneippov kotiček v Bistri 

Društvo Kneipp z Vrhnike je v Bistri uredilo Kneippov kotiček. Namenjen je odraslim in otrokom, ki jih želijo na zabaven način in z igro poučiti o zdravem načinu življenja po načelih Kneippa (zdrava prehrana, vodna terapija, teorija prioritet in zeliščna terapija). Obisk priporočajo družinam, saj so uredili urbane vrtove, zeliščne kotičke ter čutne potke, po katerih obiskovalci bosi hodijo po travi, kamenju, pesku ali storžih, v vodnih kadeh se knajpajo, izvajajo pilates, odkrivajo samorasle zdravilne rastline in zelišča, ki jih lahko uporabljamo pri kuhanju.

Kotiček je za zdaj odprt samo za napovedane skupine, zanje člani društva vodijo delavnice in jih usmerjajo po kotičkih vrta. Prijavite se na tel. št.: 070 588 110 ali na e- naslovu: kneippdv@gmail.com

Obisk predsedniške palače

Na dan vsakega državnega praznika (razen dneva spomina na mrtve) v Uradu predsednika Republike Slovenije pripravijo dan odprtih vrat. Državljani si lahko takrat ogledajo predsedniško palačo na Prešernovi cesti v Ljubljani. Stavba je stara 110 let in je razglašena za kulturni spomenik. Če je tisti dan v Sloveniji, obiskovalce pozdravi tudi predsednik Borut Pahor, obiskovalci pa se lahko pod vodstvom sodelavcev protokolarne službe sprehodijo po protokolarnih in delovnih prostorih predsednika in njegovih sodelavcev ter spremljajo menjavo častne straže garde slovenske vojske, ki na vsak praznični dan stoji pred palačo med 8. in 18. uro.

Letos bo predsedniško palačo mogoče obiskati še v torek, 25. oktobra, ob dnevu suverenosti, v sredo, 23. novembra, na dan Rudolfa Maistra ter v ponedeljek, 26. decembra, ko praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Spomin na pokojne s svečo manj

Ob prazniku dneva spomina na mrtve bo na grobovih spet veliko cvetja in svečk. Prav je, da spoštujemo spomin na pokojne, lahko pa to storimo tudi drugače. Da morda letos na grob položimo le cvet, denar, ki bi ga namenili za bogat cvetlični aranžma, pa namenimo kateri od humanitarnih organizacij. Ali pa namesto sveče prispevamo za kak dobrodelni projekt, pri čemer pripomoremo k čistejšemu okolju in pomagamo ljudem v stiski. Iz Zagorja ob Savi se po vsej Sloveniji že osmo leto širi projekt Manj svečk za manj grobov, ki ga izvaja Dobrodelno društvo Fundacija Svečka. V dneh okoli 1. novembra prostovoljci fundacije pri pokopališčih v številnih krajih postavijo stojnice in spodbujajo ljudi, da namesto nakupa sveče darujejo denar v dobrodelne namene. V zameno za prostovoljni dar dobijo simbolično zastavico sočutja, ki jo položijo na grob, in se na ta način poklonijo spominu na pokojnega. Zbrani denar pa vsako leto namenijo za financiranje zdravstvene opreme in pripomočkov. Njihov slogan je namreč: »Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.« Prostovoljcev imajo vsako leto več, tudi somišljenikov, ki prispevajo. Njihova pobuda je na razpisu za najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2015 prejela priznanje za posebne dosežke.

 

Tepež ni vzgoja, temveč ustrahovanje!

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v predlogu zakona o preprečevanju nasilja v družini poziva k prepovedi telesnega kaznovanja otrok, ki jo je uzakonilo že 50 držav. Z ozaveščanjem moramo v družbi preseči stereotipe, da je udariti otroka njemu v korist. Telesno kaznovanje je sicer vgrajeno v našo kulturo, vendar šiba v kotu – tudi če z njo starši samo zagrozijo in je ne uporabijo – ni vzgoja, temveč ustrahovanje. Na ministrstvu poudarjajo, pri čemer jih podpirajo tudi zdravniki, psihologi, učitelji in vzgojitelji, socialni delavci in drugi strokovnjaki, da tepež nikakor ni vzgojna metoda, nobeno dejanje, namenjeno kaznovanju otrok, ki ima elemente fizičnega, psihičnega, spolnega nasilja ali zanemarjanja, ni sprejemljivo.

V družbi moramo spodbujati pozitivno starševstvo, torej tako vzgojo, pri kateri otroku povemo, kaj je sprejemljivo vedenje, mu postavimo meje, tudi določimo kazni ob neprimernem vedenju, a nikakor ne telesnih. Delo ni kazen, kajti ko otroku naložimo določena opravila, pripomore k rasti družine enako kot drugi družinski člani. Kazen je na primer odvzem privilegijev, medtem ko tepež nikakor ni vzgojna metoda. Otroci so nemočni in ranljivi, zato je nasilje nad njimi dolžan prijaviti vsak, ki pride v stik s trpinčenim otrokom. Ne smemo pogledati stran, ob sumu nasilja pokličimo policijo.

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media