Čas je za setev domačih sadik

Prosti čas | feb. '17

Želite pridelati najljubše sorte paradižnika, paprike, solate in drugih vrtnin? Tokrat smo pripravili, kako in kdaj sejati za sadike paradižnika, paprike in drugih plodovk in tudi o setvah za sadike solate, čebule, česna in drugih vrtnin. Za setev si priskrbite sveže seme, kakovosten substrat za sejanje in gnojilo za dognojevanje sadik.

V drugi polovici februarja opravimo setev za sadike paprike in jajčevca, ki kalita nekoliko dalj časa kot druge plodovke. S setvijo paradižnika počakamo na sredino marca. Temperatura, potrebna za kaljenje, naj znaša 25 stopinj Celzija. Ta čas setve velja za vse, ki boste sadili v neogrevan rastlinjak, nadstrešek ali v lonce na balkonih in terasah. Za presajanje v ogrevane rastlinjake pa se setve paradižnika lahko lotimo tudi do mesec dni prej. Za setve sadik uporabimo substrat za sejanje, pikiranje in zelišča Naturen Bio. Fina in drobna struktura substrata ponuja idealne pogoje za kaljenje semen ter nadaljnji razvoj sadik. Ustrezno razmerje in koncentracija hranil v substratu pospešujeta razvoj močnega koreninskega sistema. Sejančki so zaradi ustrezne sestave substrata tudi odpornejši proti boleznim in škodljivcem.

Papriko, jajčevec in paradižnik pikiramo takoj, ko se prvi klični listi povesijo v vodoravno lego. Iz setvenice previdno skupaj z grudico zajamemo sejanček in ga presadimo v lonček premera 10 ali 12 centimetrov. Sejančke lahko presadimo nekoliko globlje. Koreninski sistem se bo v lončku primerno razvil do presajanja na prosto po ledenih možeh.

Solato presadimo mesec po kalitvi

Seme solate sejemo v več zaporednih terminih in si tako zagotovimo domače sadike za vse leto. Za vzgojo sadik solate sejemo od začetka februarja naprej. Če bodo vremenske razmere ugodne, prve sadike solate na vrt presajamo že marca. Solato presajamo dober mesec po kalitvi semena. Pazimo, da jo takoj po kalitvi premaknemo v hladnejši prostor, da se ne pretegne. Solato, paradižnik in vse druge vrtnine ob pojavu prvih listov na vsakih 10 dni dognojujemo s 100-odstotnim rastlinskim gnojilom za sadje in zelenjavo Naturen BIO (10 ml/1 l vode). Uporabimo ga tudi takoj ob presajanju in vsakih 14 dni v času rasti, zorenja. To čisto rastlinsko gnojilo je iz povsem naravnih sestavin in je zelo primerno za gnojenje domačih sadik.

Ob presajanju na vrt poskrbite tudi za organsko gnojenje s konjskim gnojem v peletih Naturen BIO, ki izboljša strukturo tal in pospešuje nastajanje humusa. Izbrani peleti ne prihajajo iz farmske reje in so brez semen in plevelov, kar je pomembno za zdrav razvoj in rast rastline. Če želite pridelati posebne sorte čebule iz semena, je treba za sadike sejati že konec januarja ali na začetku februarja. V tem času sejemo tudi česen iz bulbin in za sadike zelene, ki za razvoj kakovostne sadike potrebuje kar dva meseca. V februarju začnemo sejati za sadike špinače, zgodnjega zelja, cvetače in brokolija.

Če vam sadike rade »podivjajo«, jim je treba zagotoviti nekoliko nižjo temperaturo in izboljšati osvetlitev. Sadike v času razvoja prvih pravih listov prenesemo v nekoliko hladnejši prostor, kjer počasi napredujejo do presajanja na prosto, ali v rastlinjak.

Tabela 1: Optimalna temperatura za vzgojo sadik zelenjave glede na vrsto zelenjave

Vrsta zelenjave/optimalna temperatura

T (°C) - kalitev

T (°C) - prvi pravi list

T (°C) - drugi pravi list

Solata

17

15

10

Zgodnje zelje, brokoli, cvetača

23

17

14

Paprika

25

20

17

Jajčevec

25

20

17

Paradižnik

25

18

15

Zeleni svet

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media