Druženje ob mozaikih

Druženje | marec '24

DD

Članice in član društva ob mozaični klopi na Uncu

V sklopu Kulturnega društva Rak Rakek deluje osem sekcij, najmlajša med njimi je sekcija Mozaik. S tehniko izdelave mozaikov smo se članice seznanile že v okviru likovne sekcije. Navdušila nas je kiparka Galina Malahova, ki je takrat stanovala na Rakeku in se je intenzivno ukvarjala z mozaiki, zato smo marca leta 2017 ustanovili samostojno sekcijo.

Delujemo pod mentorstvom Eve Ule. Trenutno skupina šteje 31 aktivnih članov, več kot dve tretjini je upokojencev. Srečujemo se enkrat na teden in izdelujemo mozaike iz različnih materialov – vitražnega stekla, smaltov (posebnega stekla za izdelavo mozaikov), keramičnih ploščic, kamenčkov, školjk … Material pa izdelujemo tudi sami, in sicer iz keramične mase in barvnih pigmentov. Mozaike ustvarjamo na določene teme. Tako smo v sezoni 2017/18 izdelovali triptihe pa potem portrete živali, ptice naših krajev, sadje, zelenjavo ter slaščice, v tehniki mozaika smo predstavili Picassojeve ženske portrete, v lanski sezoni pa smo raziskovali abstrakcijo v mozaiku. Svoja dela redno predstavljamo na razstavah v domači knjižnici na Rakeku. Razstavljamo pa tudi v drugih krajih, radi se predstavimo v osnovnih šolah, domovih starejših, na raznih sejmih in prireditvah ter izvajamo krajše delavnice izdelovanja mozaika za vse starostne skupine. Večkrat se odpravimo v šolo mozaikov v Spilimbergu v Italiji, kjer dobimo navdih za ustvarjanje. Sodelujemo tudi z mojstrom mozaika iz Ljubljane Aljažem Vidrajzom, ki je obiskoval to šolo in je tudi pri nas že izvedel nekaj izobraževanj.

Mozaične stene

Mozaično satovje pri OŠ Rakek

V poletnem času snujemo večje projekte, tako smo izdelali že sedem mozaičnih sten in klop. Med drugim smo okrasili vhod v prvo triado OŠ Jožeta Krajca na Rakeku in olepšali steno pri gostišču Furman. Z veseljem smo se vključili v projekt organizacije Conin iz Argentine, ki je potekal pod geslom Za svet brez lačnih otrok in pri katerem je sodelovalo več kot 50 držav na petih celinah. Projekt smo zasnovali medgeneracijsko. Skupaj z vrtčevskimi otroki, šolarji, skavti, mladostniki, varovanci VDC in stanovalci DEOS Centra starejših iz Cerknice smo izdelali steno pri centru starejših, kjer smo sestavili 130 delov sestavljanke, v katero smo vkomponirali več kot 320 razprtih dlani. V času epidemije covida-19 smo avtobusno postajo na Rakeku okrasili z barvnimi mozaičnimi trakovi pod geslom Iz teme v svetlobo. V sodelovanju z ilustratorjem Marjanom Mančkom, ki je narisal skico z naslovom Hribci po medvedovih stopinjah, smo izdelali mozaik ob glavni cesti, ki pelje iz Begunj pri Cerknici proti Rakitni. Osnovna šola na Rakeku je ravno v tistem času praznovala 140 let obstoja, zato smo skupaj z učenci in učitelji izdelali pisano satovje ob vhodnih vratih. Rakec, maskota gasilcev, pa krasi nov gasilski dom. Zadnji večji projekt pa je bila mozaična klop, ki smo jo konec lanskega oktobra postavili na Uncu. Vanjo smo vpletli motiv obročev, s katerim želimo spomniti na izumrlo obrt obročarstva, ki je bila pred 100 leti in več značilna za Unec, Slivice in Ivanje selo. Da bi si prislužili nekaj denarja, so domačini iz leskovih palic izdelovali obroče, ki so jih izvažali vse do Amerike. Uporabljali so jih za obijanje sodov, v katerih so tovorili sol, slanike, olje …

Člani sekcije kakovostno zapolnimo svoj prosti čas z ustvarjanjem v dobri družbi, pozitivnim razmišljanjem in vedno novimi idejami. Če bi želeli spoznati še več naših dejavnosti, nam lahko sledite na Facebookovi strani Mozaičarji KD Rak.

Karmen Petrič, fotografiji: arhiv sekcije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media