Tradicionalne jedi preprečujejo pomladansko utrujenost
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Narava bo vsak čas ozelenela. Zelena je barva klorofila, ki obarva liste. Če vemo, da nam narava vedno dá, kar tedaj potrebujemo, potem so klorofil in grenčine spomladi kot nalašč za razstrupljanje in čiščenje našega organizma. Najprej ozelenijo divje grenke rastline: regrat, krompirjevka, cikorija, rman, trpotec, beluši, koprive, marjetice, trobentice in druge pomladne cvetlice.
Skupna značilnost vseh grenčin je, da spodbujajo izločanje prebavnih sokov želodca in trebušne slinavke. Poveča se peristaltika ali ritmično gibanje črevesja, a čas delovanja prebavnih sokov se ne skrajša, zato je prebava hrane temeljitejša. Grenčine okrepijo čiščenje telesa vseh strupenih snovi iz jeter in pospešijo izločanje žolča za lažjo prebavo maščob. Uravnajo nastajanje seča, s čimer čistijo ledvice, odplavljajo sečno kislino iz sklepov in preprečujejo protin oziroma putiko. Grenčine tudi čistijo kri ter pomagajo srcu in krvnim žilam. Vse to pa pomaga telesu, da dela s polno močjo in ni nikoli utrujeno.
Uporaba konoplje ima dobre učinke
ZDRAVJE
Konoplja ni panaceja, čudežno zdravilo oziroma univerzalno sredstvo za vse bolezni in tegobe. Ni vsemogočna, je pa mogočna z veliko potenciali in prav zato med najbolj raziskovanimi rastlinami na svetu.
Konoplja je vsestransko uporabna rastlina v različnih vejah industrije, za prehrano in za zdravila. V zdravstvu jo največ uporabljajo pri bolnikih s kronično bolečino, migreno, epilepsijo, artritisom, crohnovo boleznijo, multiplo sklerozo, motnjami posttravmatskega stresa, kot uspešna se kaže tudi pri kugi sodobnega sveta – stresu. Kar nekaj zdravstvenih strokovnjakov že ima izkušnje s klinično uporabo kanabinoidov, ki so jih svojim kolegom predstavili na kongresu o uporabi konoplje v medicinske namene. Pripravili so ga novembra lani v Rogaški Slatini, kjer deluje kanabinoidna klinika, ena prvih v Evropi, v kateri so združili znanja svojih balneologov in strokovnjakov s poznavanjem zdravilnih učinkov kanabinoidov.
Številni zdravilni učinki ognjiča
Izjemne zdravilne lastnosti ognjiča so v ljudskem zdravilstvu že dolgo znane, zaradi protivnetnega in protimikrobnega delovanja ga veliko uporabljajo v farmacevtski in kozmetični industriji. Z nekaj truda ga lahko gojimo in iz njega pripravimo zdravilne pripravke tudi sami.
Ognjič (Calendula officinalis) je eno- ali dvoletna rastlina, ki zraste v višino do 50 centimetrov in ima razvejano, rahlo dlakavo steblo. Značilna je za Sredozemlje, raste pa tudi drugje po Evropi in Ameriki. Listi so koničaste oblike in dlakavi, včasih nazobčani. Cvetovi rumene do oranžne barve so na koncu vejic in imajo jezičaste lističe. Običajno cveti med junijem in septembrom. Cvetovi vsebujejo flavonoide in karotene (likopen in lutein), ki jih je več v oranžnih cvetovih, ter barvilo ksantofil, ki ga je več v rumenih cvetovih, eterična olja, saponine in triterpenske spojine. Za farmacevtske in kozmetične namene nabiramo cvetove in cvetne lističe, ki imajo značilen vonj in aromatičen okus, uporabni so tako suhi kot sveži.
Najbolj inovativna živila osmih podjetij
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Inštitut za nutricionistiko je že enajstič zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. To so izdelki, ki imajo ugodno prehransko sestavo, hkrati pa sledijo smernicam trajnostnega razvoja in ohranjanja okolja.
Nagrade so prejeli: Pekarna Spar za čičerikino copatko, Mlinotest za beljakovinske testenine Mlinotest Active Protein Sedani, Bio dobrote za linijo ekoloških mlečnih izdelkov z okusom banane, Spar za solati Champ in Hot Champ ter Nikino bovlo, Pivka Perutninarstvo za piščančjo ter veggie solato Mexicana in BioWay za rastlinsko bolognese omako s korenčkom. Posebno nagrado za inovativnost v skupini slovenskih tradicionalnih jedi je prejela Ekološka kmetija Kukenberger za slane štruklje, posebno nagrado za inovativnost pri lokalni...
-
Možganska kap bolj ogroža kadilce
Mnoge raziskave so pokazale, da spada kajenje med najpomembnejše dejavnike, ki povečujejo tveganje za nastanek možganske kapi. Za 45 odstotkov bolj ogroženi so pasivni kadilci v primerjavi z nekadilci, pri aktivnih kadilcih pa tveganje narašča sorazmerno s številom pokajenih cigaret. Vsakih pet dodatnih cigaret na dan pomeni 12-odstotno povečanje tveganja. Cigaretni dim namreč vsebuje številne kemijske snovi, od katerih jih je najmanj 250 neposredno škodljivih za zdravje, 69 pa rakotvornih. S kajenjem v telo nenehno vnašamo strupe, ki iz pljuč prestopajo v kri in škodujejo drugim organom. Ko kajenje opustimo, se to tveganje znatno zmanjša. Izbira zdrave prehrane naj postane način življenja
Zdravje
Kako naj se prehranjujejo bolniki z rakom in vsi tisti, ki bi radi s hrano spodbudili zdravje in izboljšali počutje? Dobrodošla pomoč jim je lahko kuharska knjiga z naslovom Hrana podaja roko zdravju.
Njen avtor Hermann Spindler je dolgoletni kuharski šef klinike Lukas iz švicarskega Arlesheima, ene največjih alternativnih bolnišnic za zdravljenje rakavih obolenj v Evropi. Klinika ni svetovno znana le zaradi svoje ponudbe holističnega zdravljenja na področju antropozofske medicine, ampak tudi zaradi izvrstne vegetarijanske kuhinje. Pacientom so uživanje polnovredne prehrane na osnovi uporabe rastlinskih in mlečnih izdelkov predlagali že pred desetletji, v času, ko jo je pretežni del konvencionalne medicine zasmehoval. Danes švicarska zveza boja proti raku podpira koncept prehrane, ki je zelo podoben njihovi prehrani. Klinika se od drugih razlikuje tudi po tem, da hrano dobavljajo iz ekološke in biodinamične pridelave (blagovna znamka švicarskih ekoloških pridelkov Bio-Knospel in blagovne znamke Demeter), neposredno na kmetijah in pri dobaviteljih, ki jih poznajo osebno. Poleg tega popolnoma zavračajo industrijsko pripravljene omake, gensko spremenjeno hrano in podobno.
Kdaj je potrebna gastroskopija?
ZDRAVJE
Ali se nezdravo in neredno prehranjujete, kadite, popijete preveč alkohola, pogosto jemljete protibolečinske tablete, ki vsebujejo aspirin (acetilsalicilno kislino), se vznemirjate za vsako malenkost, preveč delate, ste kar naprej v stresu? Imate morda prav zato zgago, vas zato občasno boli trebuh?
Če imate te težave, vam je pogosto slabo in včasih celo bruhate, greste težko na blato ali imate drisko, bruhate kri itd., je čas, da greste na gastroskopijo, da zdravnik internist ugotovi, ali je morda kaj narobe z vašimi zgornjimi prebavili. Med posegom lahko tudi odvzamejo vzorce tkiva za patohistološki pregled oziroma odstranijo morebitne izrastke in polipe na sluznici.
-
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Na pomlad je koristno uživati več fermentiranih mlečnih izdelkov, torej jogurta in predvsem kefirja. Tokrat imam za vas nekaj receptov za jedi z jogurtom in še recept, kako narediti svoj domači jogurt. Naj vam uspe.
Kako naredimo jogurt
Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, dobljen z dodatkom mlečnokislinskih bakterij, ki mlečni sladkor (laktozo) pretvorijo v mlečno in druge kisline. Pri tem mlečne beljakovine zakrknejo (koagulirajo), mleku se spremeni okus, izdelek dobi kremasto strukturo in daljši rok trajanja.
Potrebujemo jogurtovo kulturo prijetnega okusa. Te bakterije se ob ugodnih pogojih razbohotijo in številčno prehitijo druge, da dobimo mlečni izdelek, kot nam je všeč. Okus naravnih jogurtov vedno pogojuje vrsta ali več izbranih vrst oziroma natančneje izbrane podvrste mlečnokislinskih bakterij oziroma kombinacije različnih mikroorganizmov, kjer vsak prispeva svoj del okusa. Z mislimi lahko izboljšamo počutje in privabimo želeno
PSIHOLOGIJA
Z leti se lahko bolj opiramo na bogastvo izkušenj in spoznanj, do katerih smo se dokopali. Ravno tako pa je lahko dejstvo, da je številka ob praznovanju rojstnega dne vse višja, razlog za obupovanje ob spominih, kaj vse smo v preteklih letih lahko in česa zdaj več ne moremo.
Zato je ključno, skozi kakšna očala gledamo na svet – ali smo osredotočeni na to, kaj vse še lahko ali česa vsega ne zmoremo več? Zato pravimo, da z leti sicer pridobimo bogate življenjske izkušnje in modrost, a hkrati se lahko znajdemo pred izzivi, kako ohranjati notranjo srečo in zadovoljstvo. Ena izmed močnih tehnik, ki lahko pripomore k boljšemu počutju, je vizualizacija. To pomeni, da si v mislih predstavljamo, kako se nekaj, kar si želimo, že dogaja. Bolj ko si slikovito predstavljamo želeno, močnejša čustva ob tem doživljamo. Pravimo, da na tak način dvigujemo svojo vibracijo in smo z ustvarjenim občutkom zadovoljstva pravi magnet za to, da se nam prijetne spremembe zares zgodijo.
-
VPRAŠAJTE DERMATOLOGINJO
Bralec opaža, da ima po rehabilitaciji v zdraviliškem bazenu težave s suhimi dlanmi. Čeprav si roke redno maže z zaščitno kremo 48, je koža nenehno suha.
Suho in občutljivo kožo na dlaneh večkrat opažamo pri osebah, ki imajo roke pogosto ali dalj časa v vodi, še posebej, če so tudi v stiku z razkužili, detergenti ali čistili. Dlani postanejo suhe, ker se s kroničnim draženjem z vodo in drugimi snovmi poškoduje dvoslojna zaščitna lipidna plast v povrhnjici, ki koži preprečuje izsušitev z zmanjšanim izhlapevanjem vode iz globljih plasti kože. Koža se namreč vlaži od znotraj, zato je potrebna dobra hidracija telesa. V koži so sestavine, t. i. humektanti, ki zadržijo vodo in nekoliko vežejo tudi vodo iz okolja.