Razstave jaslic 

29. december 2022

Jaslice že skoraj 800 let po vsem svetu postavljajo kot simbol božiča, ki kristjanom sporoča, da je Bog tako ljubil svet, da je nanj poslal svojega sina. Kot je pred desetletji zapisal etnolog Niko Kuret, je v starih virih najti poročila, da so »v davnih časih, kadar je kuga divjala v deželi, tiste hiše bile obvarovane šibe Božje, kjer so imeli jaslice. Jaslice, ki jih družina iz pravega duha postavi, zabranijo marsikateremu zlemu duhu in mnogim pogubnim grehom vstop v tisto družino.«  

 Po tradiciji jaslice postavimo na predvečer božiča in pospravimo 6. januarja, praznika svetih treh kraljev. Običajno si med prazniki ogledujemo jaslice po cerkvah in na številnih razstavah, na katerih lahko občudujemo neizmerno domišljijo in spretnost ustvarjalcev. 

V muzeju jaslic na Brezjah si je mogoče ogledati več kot 450 jaslic iz 77 držav. Poleg tega imajo zbranih še okoli 300 jaslic, ki čakajo na povečanje muzeja. Tega načrtujejo v prihodnjem letu, ko bo minilo 800 let od postavitve prvih živih jaslic, ki jih je leta 1223 v gozdu pri kraju Greccio v Umbriji postavil Frančišek Asiški. Muzej jaslic je odprt vse leto med vikendi, v tem prazničnem času pa vsak dan.

V kartuziji v Jurkloštru je na ogled razstava slovenskih jaslic, ki so jo že šestnajstič zapovrstjo pripravili v Društvu ljubiteljev jaslic Slovenije, Zavodu Odon Jurklošter in tamkajšnji župniji. Predstavljenih je okoli 50 domiselno izdelanih jaslic različnih oblik in velikosti ter iz najrazličnejših materialov, ustvarili pa so jih jasličarji iz vseh koncev Slovenije. Med njimi so tudi jaslice Klavdije Simler s Planine pri Sevnici, s katerimi je pred leti sodelovala  na razstavi v Vatikanu. Razstava jaslic v kartuziji Jurklošter je na ogled do 15. januarja 2023, in sicer ob sobotah, nedeljah in praznikih med 15. in 17. uro, lahko tudi po dogovoru.

 V baziliki Marije Svetogorske na Sveti Gori nad Solkanom so pripravili 19. razstavo jaslic. Ogledate si jo lahko v Frančiškovi dvorani do 8. januarja 2023. Ob nedeljah in praznikih je razstava odprta od 9. do 19. ure, druge dni od 10. do 18.ure (do 31. 12), od 3. do 5. januarja 2023 pa od 14.00 do 18. ure.

Na sprehodu po Ljubljani vstopite na vrt hiše na Ciril-Metodovem trgu in si oglejte jaslice v naravnem okolju, ki jih  že nekaj let pripravlja nekdanji stolni župnik Jože Lap. Poleg svete družine in pastircev s številnimi ovcami in drugimi živalmi, so urejene miniaturne vasice, kozolci, vodnjak, jezerce, celo pastirska bajta, kot jih vidimo na Veliki planini ...

Članice in člani Društva jasličarjev Slovenije so pripravili vseslovensko razstavo jaslic v Žireh.  V Galeriji DPD Svoboda Žiri je na ogled preko 100 jaslic, iz vseh pokrajin Slovenije. Na ogled so jaslice iz gline, stekla, lesa, medenega testa, koruznega ličja ter seveda tudi jaslice iz čipk, ki so jih naredile klekljarice ter  udeleženci čipkarskega krožka na osnovni šoli. Razstava bo odprta do 6. januarja 2023, ogledate si jo lahko vsak delovni dan med 16. in 18. uro, v soboto in nedeljo med 9. in 12. uro, le 1. 1. 2023 bo razstava zaprta.

Društvo za ohranjanje dediščine z Gradeža pri Turjaku vabi na tradicionalno Razstavo jaslic v skritih kotičkih Gradeža. Na ogled so jaslice zelo različne velikosti ter iz vseh mogočih materialov in v različnih postavitvah. Ogledate si jih lahko med tednom od 16. do 19. ure, ob sobotah in nedeljah od 13. do 19. ure. Vodeni ogledi bodo 1. in 8. januarja 2023 ob 17.30, ko si boste lahko ogledali tudi razstavo poprtnikov.

Če se boste odpravili na Kras, se sprehodite po ulicah srednjeveškega Štanjela in odkrijte božične jaslice, postavljene na okenskih policah, na pragih kraških hiš, na dvoriščih in zidovih ... Jaslice, ki jih vsako leto  postavijo vaščanke in vaščani Štanjela, bodo razstavljene do 6. januarja 2023.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media