Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe

13. junij 2024

Dramsko-pevska skupina Zarja iz DU Ajdovščina z učenci tamkajšnje Osnovne šole Danila Lokarja

Četrti Dnevi medgeneracijskega sožitja (DMS), ki jih organizira Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), so se začeli včeraj na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Več dogodkov in spremljajoče razstave pa se bodo dogajale tudi danes. Še posebej so prava paša za oči razstavljeni predmeti njihovih rokodelk in rokodelcev. Ne bo vam žal, če jih boste obiskali. Vstop je prost.

Na slavnostnem odprtju, ki se ga je udeležilo tudi nekaj politikov, je predsednica Zdus Zdenka Jan poudarila, da upokojence tare veliko problemov, od nizkih pokojnin, stanovanjske problematike do dolgotrajne oskrbe, ki še ni zaživela, vendar želijo na praznik Zdusa pokazati predvsem, kaj vse počnejo njihovi člani na kulturnem, rokodelskem, humanitarnem in športnem področju. Dodala je, da vodstvo zveze ves čas spremljajo vse, kar je povezano z upokojenci, še posebej na področju sprememb zakonodaje, in se tudi kritično odziva. Njihov moto je: Nič o nas brez nas. Z Dnevi medgeneracijskega sožitja pa želijo promovirati pozitivno podobo staranja, odpravljanje predsodkov in stereotipov o starosti in spodbujati vključenost in sožitje generacij.

Predsednik MeKoS Simon Trussevich je Zdus poimenoval v Zvezo društev mladih po srcu. Naglasil je, da mlade in starejše veliko stvari povezuje in ko stopijo skupaj, se lahko marsikaj premakne. Medgeneracijsko sodelovanje ni floskula, saj je prepletanje znanja in izkušenj neprecenljivo, zato moramo dobre odnose negovati in prispevati vsak svoj delež, je še dodal.

Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe je poudaril minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in povzel, kaj vse je vlada že storila na področju starejši in tudi, kaj ima še v načrtih. Tako smo slišali, da bo težko pričakovana dolgotrajna oskrba zaživela v letu 2026. Govor je zaključil z mislijo: Staranje je čudovit proces, ki te spremeni v človeka, kot bi že od nekdaj moral biti, ki jo je izrekel David Bowie. In dodal, da to velja tudi za skupnost. Po video povezavi je upokojence pozdravila tudi predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, ki je izpostavila, da je človeška družba polna stereotipov, ne le do starejših, ampak tudi do mladih, žensk in predvsem drugačnih. Namesto, da bi v različnosti iskali moč, nas stereotipi vodijo v konflikte. Pohvalila je njihovo zavzetost, da razbijejo stereotipe do starejših in ponudila svojo pomoč.

V kulturnem programu so zapeli Ribniški fantje iz DU Ribnica na Pohorju, z dramsko igro o ljubezni in snubljenju nekoč in danes pa so navdušili dramsko-pevska skupina Zarja iz DU Ajdovščina v sodelovanju z učenci tamkajšnje Osnovne šole Danila Lokarja ter s plesi in pesmijo folklorna skupina DU Naklo.  

Ves dan je bilo živahno na stojnicah, kjer so predstavljali svoje izdelke rokodelke in rokodelci iz upokojenskih društev po celi Sloveniji. Popoldan pa sta hkrati potekala že 46. državno srečanje pevskih zborov DU Slovenije in slovesnost ob Dnevu Zdusa, na katerem so podelili priznanja najaktivnejšim društvom upokojencev v letu 2023 ter pokale Državnih športnih iger Zdus. Tretjič zapored je prvo mesto v športnih igrah osvojila Pokrajinska zveza društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine, drugo šaleška in tretje mesto koroška pokrajinska zveza. Priznanja za najbolj aktivna društva pa so prejeli: DU Kamnik, DU Velenje, DU Podgorica Šentjakob, DU Dornava, DU Vipava, DU Dravograd, DU Starše, DU Štore, DU Turnišče, DU Dol pri Hrastniku, DU Krško, DU Semič in DU Pivka.

Na srečanju pa so zapeli: MePZ Društva slovenskih upokojencev za Goriško, ŽPZ Večerna zarja DU Javornik – Koroška Bela, Lovski pevski zbor LD in DU Škale, MePZ upokojencev in invalidov Mavrica, MePZ DU Ruše, Pevsko društvo upokojencev Celje, Upokojenski MePZ Stari kovači DU Murska Sobota, MePZ DU Senovo, MePZ DU Podgorje Stopiče, MePZ Burja DU Postojna.

Danes dopoldan bodo Urice poezije, obeležili bodo tudi 20 let socialno-varstvenega programa Starejši za starejše, ob 14. uri pa se bo začela okrogla miza na temo socialnega varstva in dolgotrajne oskrbe, cel dan pa bodo na ogled razstave rokodelk in rokodelcev društev upokojencev, od fotografskih in likovnih do ročnih del.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Odnos do starejših je ogledalo družbe
1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum
10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media