Sodoben center za osebe z demenco

21. julij 2021

V Centru starejših Gornji Grad od začetka julija deluje center Makov svet, ki je arhitekturno in programsko oblikovan na podlagi raziskave potreb starejših z demenco.

Center je razdeljen v štiri gospodinjske enote, vsaka lahko sprejme do 12 oseb oziroma skupaj 48 (trenutno jih tam biva 14). Dvanajst dvoposteljnih in 24 enoposteljnih sob z lastno kopalnico ima izhod v atrij, kjer bo terapevtski vrt, posebnost pa je senzorna soba. Kot poudarjajo v družbi Deos, ki upravlja Center starejših v Gornjem Gradu, je bil mak v starem Egiptu simbol mladosti, v perzijski kulturi simbol sreče, veselja. In to naj bi veljajo tudi za Makov svet, ki bo predvsem center prijetnega ter kakovostnega bivanja za osebe z demenco. Prostori so urejeni z namenom spodbujanja pozitivnih občutkov in s čim večjo omejitvijo negativnih dražljajev, ki bi lahko osebi z demenco povzročile vznemirjenje ali zmedenost. Skrbno izbrani materiali, barve in oprema s posebej prilagojenimi tematskimi kotički, omogočajo tako zasebnost kot družabnost, na voljo pa so tudi prostori za preživljanje prostega časa in delavnice. Čeprav bo varnost na prvem mestu, bodo stanovalce spodbujali k večji samostojnosti, boljši orientaciji in mobilnosti. Osebje bo skrbelo za aktivnosti in udobje posameznika glede na individualne potrebe, so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so še, da se z Makovim svetom postavljajo novi standardi za namestitve oseb z demenco v Sloveniji.

Vrednost projekta je znašala okoli pet milijonov evrov, investitor ga je delno pokril z lastnimi sredstvi, delno pa z najemom bančnega kredita. Kot je povedala Irena Vincek, glavna direktorica družbe DEOS, skupaj z družbo Dej Skladi d.o.o. načrtujejo nov center za starejše v Kopru, v katerem bo kombinacija namestitev, koncept varovanih enot za osebe z demenco pa bo podoben.

Foto: Janez Marolt


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media