Ob dnevu varne uporabe interneta

5. februar 2024

  

Dan varne uporabe interneta, ki ga obeležujemo jutri, 6. februarja, je priložnost, da se osredotočimo na izzive in rešitve, s katerimi se srečujemo v digitalnem okolju. Čedalje bolj iznajdljivi spletni prevaranti ves čas ciljajo na našo zasebnost, osebne podatke in finančna sredstva. Prav tako so na spletu posamezniki, ki širijo sovraštvo. Letošnja tematika dneva je spletno nasilje. Izobraževanja o spletni varnosti bodo ves mesec potekala tudi v socialnem podjetju Simbioza Genesis.

Velik del svojega izobraževanja posvečajo varnostnemu vidiku uporabe spleta in spletnih orodij. Predvsem starejše opozarjajo, da je potrebno biti pozoren na sumljive elektronske pošte, klice iz neznanih številk in spletne strani, kjer ni dovolj podatkov za njihovo verifikacijo.

Ker številne raziskave kažejo, da je pri mladostnikih medvrstniško spletno nasilje najpogostejše, je potrebno ozaveščati tako mlade kot starše in šolnike ter strokovne sodelavce, da se bodo lahko v primeru nasilja ustrezno in pravočasno odzvali. Spletno nasilje predstavlja zgolj del nevarnosti, ki prežijo na socialnih omrežjih. Pojavljajo se tudi:

»Phishing« napadi: To je eden najbolj razširjenih načinov spletnih prevar. Napadalci pošiljajo lažna e-poštna sporočila ali sporočila na družabnih omrežjih, pri katerih se pretvarjajo, da so legitimna podjetja ali organizacije. V zadnjem času se v Sloveniji širi elektronsko sporočilo, ki je domnevno poslano s Policije in poziva prejemnika, naj se odzove, saj naj bi ‘’hranil občutljive posnetke’’. Uporabniki so na ta način lahko zavedeni, da razkrijejo svoje osebne podatke ali pa kliknejo na zlonamerne povezave.

»Ransomware« napadi: Napadalci uporabljajo zlonamerne programe, ki zaklenejo uporabnikove datoteke ali celoten računalniški sistem. Za odklepanje zahtevajo odkupnino v kriptovaluti. Takšne napade pogosto izvajajo prek zlonamernih povezav ali priponk v e-poštnih sporočilih. Zato je potrebno še posebej pazljivo odpirati priponke oziroma sploh ne, če pošiljatelja ne poznamo.

Lažne spletne trgovine: Z naraščanjem spletnih nakupov so se povečale tudi lažne spletne trgovine. Uporabniki so lahko zavedeni z nizkimi cenami ali ponudbami, pri čemer napadalci dejansko ciljajo na krajo finančnih podatkov. V zadnjih tednih so v porastu lažne spletne trgovine priznanih znamk, ki imajo v imenu še navedeno ‘’Slovenija’’, ki prodajajo ponaredke.

»Deepfake«: Ta tehnologija omogoča ustvarjanje realističnih videoposnetkov, kjer so obrazi ljudi zamenjani s pomočjo umetne inteligence. To lahko privede do lažnih informacij ali celo izsiljevanja posameznikov zaradi vsebine lažnih posnetkov.

Socialni inženiring: Napadalci se poslužujejo manipulacije s pomočjo psihologije uporabnikov, da pridobijo občutljive informacije. To se pogosto dogaja prek lažnih telefonskih klicev, e-poštnih sporočil ali celo prek družbenih omrežij.

Pomembno je redno izobraževanje

V Simbiozi Genesis so na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si v februarju pripravili številne aktivnosti, osredotočene na ozaveščanje mladostnikov, staršev in strokovnih delavcev, katerim je namenjen tudi brezplačen spletni paket gradiv. Poleg tega bodo organizirali konferenco o spletnem nasilju, kjer bodo predstavili tematski priročnik.

Spletne pasti redno spremljajo številni usposobljeni strokovnjaki. Pristojni nacionalni organ za informacijsko varnost je Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, naloge nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost pa opravlja SI-CERT, ki je pristojen za priglasitev incidentov in izvedbo programa ozaveščanja o kibernetski varnosti Varni na internetu, ki je namenjen najširši slovenski javnosti. Na njihovi spletni strani namreč redno posodabljajo in objavljajo primere spletnih prevar.

Ena izmed dejavnosti, ki jo je še posebej priporočljivo poznati, pa je možnost sporočanja SI-CERTU o zaznanih prevarah. Izbrane informacije so dosegljive v prenovljenem priročniku ABC Varnosti na spletu, namenjenemu predvsem starejšim. Dostopen je tudi v prostorih Simbioza BTC City Lab.

Več o dejavnostih Simbioze Genesis in informacije o delavnicah najdete na povezavi: www.simbioza.eu


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media