Zdusu državna nagrada za prostovoljstvo

7. junij 2024

  Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podelila nagrade in priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2023. Ob tem je izpostavila, da vsak, ki naredi nekaj za drugega, naredi nekaj dobrega. »Vsakršno dejanje dobrote, neslišno ali glasno, ima močan vpliv, ki presega trenutek in posameznika. Vsa dejanja nas opominjajo, da dobrodelnost duhovno bogati ne le tistega, ki prejema pomoč, temveč tudi tistega, ki jo nudi,« je dejala na svečanosti ob podelitvi priznanj.

Državno nagrado za prostovoljsko delo je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki je v 20 letih v svoj program Starejši za starejše vključila več kot 220.000 starejših ljudi. Z različnimi oblikami pomoči prostovoljke in prostovoljci svojim sovrstnikom omogočajo daljše samostojno življenje v domačem okolju. Več kot 3000 jih je na leto opravilo povprečno prek 550.000 ur prostovoljskega dela. Zveza je s prostovoljkami in prostovoljci v programu neprecenljiva dodana vrednost dozdajšnjim sistemskim rešitvam, izhaja iz obrazložitve.

Nagrado sta prevzeli predsednica Zdus Zdenka Jan in Sintija Mundžar, strokovna vodja programa Starejši za starejše. Zdenka Jan je poudarila, da bo »nagrada obveza in zaveza, da bomo tudi v bodoče svoj prosti čas namenjali tistim, ki nimajo, ki ne zmorejo, a potrebujejo morda samo dotik, objem ali podporo za ohranjanje dostojanstva.«

 Državna priznanja za prostovoljstvo so prejeli še: gorski reševalec letalec Matej Bizjak, upokojeni policijski inšpektor Alojzij Klančišar, ki sodeluje pri vodenju in razvoju številnih nevladnih organizacij, Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje za razvoj in promocijo lahkega branja v slovenščini, prostovoljki pri Young Caritas Slovenija in študentka na fakulteti za socialno delo Nika Kržišnik, prvi v skupini, ki se je prebila do Črne na Koroškem po poplavah avgusta lani Safet Zjakić in soustanoviteljica Medgeneracijskega društva Tromostovje Anja Žitnik.

Povzeto po STA, fotografiji: Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media