Začetek tople poti na mrzlem koncu sveta

Začetek tople poti na mrzlem koncu sveta

Alenka Veber – kmalu bomo lahko rekli: le kdo je ne pozna, te navdušene občudovalke in poznavalke lepot slovenske pokrajine ter čuteče, prijazne in odprte socialne delavke, ki že dvajset let bogati slovensko javnost s svojimi fotografijami, opisi planinskih in drugih naravnih lepot, s svojim navduševanjem nad pohodništvom in spoznavanjem Slovenije, v katero je resnično zaljubljena. Njeno srce je prepričano, da je treba ljudem pokazati lepoto, jih povabiti vanjo in jim tudi pokazati pot, na kateri se bo kar mimogrede zgodilo marsikaj: za človekom bodo kot pozabljeni ostali osamljenost, občutek žalosti in obupa, občutek nemoči in nekoristnosti; in še marsikatera druga težava, ki pesti sodobnega človeka, bo kar izginila, če bo v prijetni družbi z drugimi spoznaval naravo in človeške sledi v njej.
Na najbolj mrzlem naseljenem koncu Slovenije, v Babnem Polju (756 m) se je začela Alenkina pot. Tako kot so si prebivalci te planote iskali delo drugod, tako je tudi Alenko življenje odneslo od doma – najprej v Postojno, kjer se je izučila za poklic mizarja, pozneje pa Ljubljano.
»Šola za planinske vodnike, strojepisni tečaj in tečaj fotografije so najbolj spremenili moje življenje,« pravi smeje. Prvo študentsko delo je namreč dobila pri Mohorjevi družbi, saj je znala hitro slepo tipkati. Srečanja z nastajanjem knjig in z mnogimi avtorji ji je odprlo popolnoma nov svet in željno je pila znanje pri delu, predvsem pa v šolah. Kar precej šol je naredila, tudi ob delu, zdaj pa poleg vsega drugega na podiplomskem študiju etnologije in kulturne antropologije raziskuje življenje in delo svojega prastrica Franka Trohe - Rihtarjevega, izseljenca, ki je bil zelo znan v novi domovini onstran Velike luže, v domovini pa je  – po Alenkini zaslugi – popolnoma novo odkritje. Alenka iz domačih in tujih arhivov pobira njegova zanimiva dela, raztresena po ameriških izseljenskih tiskih, jih zbira, raziskuje in z njimi seznanja tudi nas.
Zadnja leta skupaj z drugimi člani Športnega društva Planjava razdaja svoje navdušenje obiskovalcem Babnega Polja in okolice. V društva, kjer zavzeto prostovoljno dela, vabi na pohode, predavanja, druženja in srečanja ali pa obiskuje domove upokojencev, društva upokojencev, krajevne skupnosti, knjižnice, šole kar s popotno bisago, s katero vas popelje po zanimivih poteh svojega srca ...  Rada pa pripravi poseben program obiska svojih domačih krajev za zaključene skupine iz vse Slovenije ali iz zamejstva, po dogovoru in potrebi tudi za sindikate, športna in druga društva za mlade in za mlade po srcu, pa za starejše in za stare. Kot gostje se bodo pri njih lepo počutili prav vsi in ne glede na to, kakšen program si bodo izbrali. Treba je samo poklicati Alenko ali ŠD Planjava in dogovorili se boste o vsem. In v njihovi družbi se vam bo odprl nov svet, zanimiv, topel, lep in prijazen.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media