Novi predsednik AGE je Marjan Sedmak

Letna Generalna skupščina AGE Platform Europe – na njej se je zbralo 120 delegatov iz držav članic Evropske unije – je bila letos posvečena deseti obletnici delovanja te organizacije, z veliko večino glasov pa je za naslednje triletno obdobje za predsednika izvolila Marjan Sedmaka, sicer predsednika Mestne zveze Ljubljana. Ta se je kot opazovalka včlanila v AGE leta 2003 in postala redna članica leto dni kasneje. Člani AGE so iz Slovenije še Inštitut Antona Trstenjaka, Zveza društev upokojencev Slovenije in Slovenska filantropija.
Marjan Sedmak je bil do leta 2008 član upravnega odbora, od leta 2008 dalje pa podpredsednik. Ob izvolitvi je opozoril na pomen medgeneracijske solidarnosti, rekoč da »nikoli v sodobni zgodovini generacije niso bile med seboj v večji odvisnosti – in se hkrati manj zavedale tega dejstva. Širjenje medgeneracijskih konfliktov in sovraštva je zato zločin zoper človečnost.«
Izvolitev Marjana Sedmaka za predsednika evropskega združenja, ki združuje več kot 150 upokojenskih organizacij z 28 milijoni članov in ki je v zadnjih desetih letih postala reprezentativni predstavnik interesov starejše generacije tako na evropski ravni kot v okviru držav članic, je priznanje, ki so ga pred tem doživeli le trije predstavniki nacionalnih organizacij. Sicer pa je bila tokratna Generalna skupščina posvečena letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti (2012) kot stopnici na poti k starosti prijazni Evropski uniji (2020). Udeleženci so v ta namen pripravili načrt aktivnosti, ki bo predstavljen jeseni v Evropskem parlamentu oziroma v njegovi medstrankarski skupini poslancev, ki se ukvarja s problematiko staranja in medgeneracijske solidarnosti.
Generalne skupščine se je udeležil tudi komisar Direkcije za delo, socialne zadeve in vključenost Laszlo Andor, ki je predstavil okvirni načrt aktivnosti Evropske komisije za leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, spregovoril pa je tudi o primernih starostnih pokojninah in o tem, da je treba pri uvajanju pokojninskih reform upoštevati tudi socialno razsežnost problema ter preprečevati porajanje revščine med starejšimi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media