Prostovoljstvo, aktivno staranje in gozdovi

Tudi letos bo Cankarjev dom med 27. in 29. septembrom odprl vrata otroški razigranosti in modrosti starejših. Osrednji dogodek že 11. Festivala za tretje življenjsko obdobje bo mednarodna strokovna konferenca o prostovoljstvu, poleg tega bodo mladi prostovoljci usmerjali obiskovalce po festivalskem prostoru.
Rdeča nit prvega dne bo aktivno staranje, saj je upokojitev idealno obdobje, ko se lahko posvetimo svojim talentom, potujemo ali pa morda še kaj zaslužimo. Naslednji dan se bodo predstavile nevladne organizacije, ki skrbijo za aktivnosti za starejše in povezujejo generacije. Tretji dan pa bo posvečen mednarodnemu letu gozdov. Naučili se bomo živeti v sožitju z naravo, izvedeli vse o pomenu gozdov in se poučili o različnih možnostih preživljanja prostega časa v naravi. Dva nova razstavna parka. Vsako mesto in vas se na drugačen način soočata s starajočim se prebivalstvom in vsaka skupnost ponuja različne oblike pomoči in aktivnosti za starejše. Prav zato naj bi v Parku lokalne samouprave prikazali uspešne modele skrbi za starejše v posameznih lokalnih skupnostih. V Parku ponudbe in povpraševanja po delu starejših pa se boste seznanili, kje in kako zaslužiti kak dodaten evro.
Medgeneracijsko tudi na natečajih. Likovni in literarni natečaj spodbujata otroško domišljijo k ustvarjanju o prostovoljstvu. Organizatorji so prejeli kar 527 likovnih in 77 literarnih del. Najboljše risbice bodo razstavljene na festivalu, pisci najizvirnejših literarnih del pa jih bodo lahko predstavili na otvoritveni slovesnosti, vsi pa bodo domov odšli z lepimi nagradami. Risbice in spise bodo organizatorji festivala tudi zbrali v posebni knjižici. Seveda so k sodelovanju povabili tudi srednješolce in študente, ki so dobili nalogo, da skupaj s starejšimi pripravijo raziskovalno nalogo o izbrani temi. Prvič so se jim pri raziskovanju pridružili tudi osnovnošolci. Na medgeneracijskem natečaju pa se za naziv Mlado srce za nasmeh starejših in Plemenito srce za nasmeh mlajših poteguje 17 nominirancev.
Novosti ZDUS. Poleg že tradicionalnega kotička ZDUS bo v Cankarjevem domu 36. srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije, tretjič zapovrstjo pa se bodo predstavili pevci izza meja Slovenije. Zveza društev upokojencev Slovenije pripravlja tudi tri razstave. Na prvi si bo mogoče ogledati likovne stvaritve, ki so jih ustvarili v izolski koloniji, drugi dve pa bosta posvečeni fotografiji. Ogledali si boste lahko izbor najboljših fotografij posnetih z digitalnim in klasičnim fotoaparatom.
Obilo kulture. Organizatorji festivala prav tako pripravljajo dva odprta odra - prvega v veliki sprejemni dvorani, drugega pa v pasaži Maximarketa. Na njiju se bodo zvrstili številni pevski in plesni nastopi majhnih in velikih umetnikov, recitali in predstavitve. Tudi letos boste lahko pobliže spoznali slavne starejše. Med drugim bo festival obiskal akademik, pesnik, nekdanji politik ter dopisni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti Ciril Zlobec. Pridružili se mu bodo vrstniki iz kulture, gospodarstva in znanosti.
Po železni cesti v Ljubljano. Slovenske železnice bodo organiziranim skupinam upokojencev tudi letos omogočile prevoz pod ugodnimi pogoji. Skupine vsaj šestih upokojencev bo tako lahko obiskale festival z vlakom že za 4 evre na osebo. Cena velja za povratno vozovnico iz kateregakoli slovenskega kraja v Ljubljano na podlagi seznama, ki ga z žigom potrdi društvo upokojencev.
Če želite o tridnevnem festivalskem dogajanju izvedeti kaj več, poglejte na spletno stran: na www.f3zo.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media