Center aktivnosti za starejše tudi na Viču

Ljubljana je od sredine novembra bogatejša še za en dnevni center aktivnosti za starejše. Prvega so odprli oktobra 2005 na Kodeljevem, na Povšetovi, potem še za Bežigradom na Puhovi ulici, nato v centru mesta na Gosposvetski cesti, zdaj pa še na Viču – na Tržaški 37 (nasproti Ilirije).

V vseh dosedanjih centrih beležijo kar kakih 450 starejših občanov na mesec, ki se redno udeležujejo različnih aktivnosti. To niti ne preseneča, saj je mesečni prispevek posameznika le 7 evrov. Za ta denar pa lahko vsak dan hodijo na telovadbo, se učijo tujih jezikov, obiskujejo različne ustvarjalne delavnice, pojejo, plešejo, se učijo računalništva, igrajo družabne igre ali sodelujejo v drugih aktivnostih, ki jih organizirajo tudi po želji večje skupine interesentov. Stroške za dejavnost centrov, ki delujejo pri Mestni zvezi upokojencev Ljubljana, v 80 odstotkih krije MOL, del pa sofinancira tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Centri so odprti vsak dan od 7.30 do 18. ure, ob petkih pa do 15. ure, po dogovoru pa jih odprejo tudi med vikendi in tedaj jih vodijo dežurne sodelavke.
Vodja vseh centrov Katja Krivec je prepričana, da bo tudi za viški center tolikšno zanimanje starejših, kot je za preostale tri. To dokazuje tudi podatek, da so nekatere interesne skupine delovale že pred uradnim odprtjem, ko še niso imeli niti vse potrebne opreme. Za zdaj pa ima viški center v rednem programu telovadbo, jogo, pilates, učenje nekaterih tujih jezikov, družabne plese, ljudsko petje in slikarstvo. 6. decembra bo v njem skupna prednovoletna zabava za člane vseh centrov.
Krivčeva je še povedala, da nekateri ljudje zamenjujejo njihove centre s centri za dnevno varstvo starejših. Ti so pri nekaterih domovih za starejše in so namenjeni varstvu onemoglih in bolnih starostnikov v času, ko so v službah njihovi otroci ali drugi sorodniki, ki sicer skrbijo zanje. Dnevni centri aktivnosti starejših pa takih ljudi ne morejo sprejemati, saj nimajo možnosti za to.
Center na Viču sta uradno odprla župan MOL Zoran Janković in predsednik MZU Ljubljana Marjan Sedmak. V prijetnem kulturnem programu so nastopali otroci mladinskega doma Malči Beličeve, folklorna skupna Židan parazol Vič in pevski zbor 60+ iz dnevnega centra aktivnosti na Gosposvetski 4, članice pa so poskrbele, da so se vsi navzoči lahko posladkali z različnimi dobrotami.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media