V Zimzelenu skrbijo za aktivno življenje

V Centru starejših Zimzelen, ki so ga v Topolšici odprli pred dvema letoma, skrbijo za kakovostno in aktivno življenje stanovalcev, saj imajo na voljo različne oblike aktivnega preživljanja časa in socialnega vključevanja.

Poleg zaposlenih pri teh aktivnostih pomagajo tudi prostovoljci. Kot je povedala direktorica PV Zimzelen, ki je najmlajša hčerinska družba skupine Premogovnik Velenje, Andreja Štefan Bukovič, so oblikovali dve skupini. To je tim za socialno vključenost stanovalcev, ki bo nudil pomoč pri vključevanju stanovalcev v bivalno skupino, ter na pobudo župnijskega sveta Šoštanj skupina prostovoljk, ki spodbuja krepitev solidarnosti in medgeneracijskega sožitja. Center je dober medgeneracijski projekt, saj koristi tistim, ki sodelujejo v delu centra, pa tudi tistim, ki v njem preživljajo ali bodo preživljali tretje življenjsko obdobje. Doslej so gostili veliko posameznikov ter blizu 30 društev in skupin, ki so v center prinesli pesem, glasbo, igralske nastope, sodelovali so v ustvarjalnih delavnicah, v pogovorih, pripravili so zanimiva predavanja in se družili s stanovalci.
Pri iskanju primernih programov, v katere bi lahko aktivno vključili stanovalce centra, sta se dve sodelavki lansko jesen udeležili mednarodnega festivala polstenja v Selnici ob Dravi ter tečaja suhega in mokrega polstenja. Nato so v centru pripravili delavnico, ki se jo je udeležilo kar 21 krajank, pa tudi zaposlene. Gospodinja doma Ana Sedar je s polstenjem ovčje volne naredila jaslice, ki so jih postavili v domu poleg tistih, ki jih je naredil domačin Tine Volk, član društva ljubiteljev jaslic Slovenije.

Študenti razgibali stanovalce
Stanovalci doma so v decembru sodelovali v projektu študentov oddelka za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko pedagoške fakultete v Ljubljani. V dom je prišlo 40 študentov, ki so najprej pod mentorstvom profesorice vodili skupinsko telovadbo, nato pa so se razdelili v skupine in nekatere stanovalce peljali na sprehode, na kopanje v sosednje terme, se z njimi pogovarjali, pripravili družabne in športne igre, pekli piškote … Dvodnevno druženje je bilo zelo prijetno tako za stanovalce, kot za študente, ki so povedali, da jih je druženje s starejšimi obogatilo in jim dalo dragocene praktične izkušnje.
Projekt uvaja prilagojene oblike športa, kajti, kot je dejal profesor Rajko Vute »zamisel takih dejavnosti temelji na prepričanju, da se vsi ljudje ne glede na starost, gibalno, duševno ali senzorno oviranost lahko ukvarjajo s športom in tako bogatijo svoje življenje. Terapevtska rekreacija med drugim premaguje tudi socialno izoliranost in osamljenost. Vanjo so vključene različne športno-rekreativne dejavnosti, pa tudi take, ki so povezane z literarnim, glasbenim in likovnim izražanjem, pa z zbirateljskimi konjički in socialnimi igrami.«


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media