ZPS svetuje: Je druga banka ugodnejša od vaše?

Podražitve bančnih storitev, ki jih spremljamo praktično vsak mesec, že nekaj let jezijo slovenske potrošnike. Drago plačevanje položnic in vodenje bančnega računa pa za vse več potrošnikov pomeni strošek, ki si ga vedno teže privoščijo. Vse banke pa niso enako drage in tudi z zamenjavo je mogoče veliko prihraniti.

Kljub razlikam v stroških pa veliko potrošnikov še vedno posluje s svojo staro, drago banko. V Zvezi potrošnikov Slovenije so prepričani, da so pomemben razlog za to tudi neljubi zapleti, do katerih lahko pride pri prenosu poslovanja iz ene banke v drugo. Rezultat njihovih opozoril je bil standardiziran in hiter postopek za zamenjavo banke, ki ga je bankam v vsej EU predlagala Evropska komisija. V tem postopku, pri katerem ni treba obiskati stare banke, potrošnik v največ 14 dneh uredi pri novi banki prenos poslovanja in trajnih nalogov.

Banke o postopku zamenjave molčijo
Nova raziskava o tem, kako se ta postopek v praksi obnese, je potrdila izsledke s terena: spoštovanje priporočil, ki so jih oblikovali pri Združenju bank Slovenije, je zelo pomanjkljivo. Raziskavo so z Evropsko komisijo izvedli "skrivnostni kupci", ki so iskali informacije o postopku za zamenjavo banke in banko tudi v resnici poskusili zamenjati. Rezultati v vseh državah EU so razočarali in Slovenija pri tem ni izjema: le 40 odstotkov potrošnikov je v bančnih poslovalnicah ali na bančnih spletnih straneh našlo informacije o postopku zamenjave. To je sicer nekoliko bolje od evropskega povprečja. Ne glede na to pa nobenemu od 15 potrošnikov, ki so v Sloveniji poskusili zamenjati banko, tega ni uspelo storiti s pomočjo preprostega postopka zamenjave. Povsod so jih napotili, naj račun zamenjajo po stari, zamudnejši poti.

Koliko stane letno poslovanje z banko?
Poglejmo si primer Marije, ki je stara 75 let. Ne uporablja elektronske banke. Vsak mesec na bančnem okencu plača pet različnih položnic, ima odprto eno direktno bremenitev, en trajni nalog, dvakrat dvigne gotovino na bankomatu druge banke in ne uporablja kartice z odloženim plačilom. Na leto plača banki za poslovanje blizu 150 evrov. Če bi bila komitentka najdražje banke, bi plačala 214 evrov, če pa bi izbrala najcenejšo, bi plačala le 44,5 evra. Z zamenjavo banke bi tako na leto lahko prihranila več kot 105 evrov.
Izračunajte zase, koliko vas stane letno poslovanje z banko
Na spletnem mestu www.zps.si v zavihku Osebne finance/kalkulatorji in primerjalniki si lahko izračunate, koliko vas stane vaše poslovanje z banko in ali bi bila katera druga banka ugodnejša za vaš obseg poslovanja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media