Nova oskrbovana stanovanja in dom za starejše

V Kopru, na lepi lokaciji na Olmu so 13. februarja slavnostno izročili svojemu namenu nov, sodoben dom za starejše občane in sosednjo stavbo z oskrbovanimi stanovanji.

Dom je z občinsko pomočjo (prispevala je  komunalno opremljeno zemljišče) kot svojo podružnico zgradil Dom upokojencev Ptuj. Poleg doma pa sta z enakim prispevkom občine Javni stanovanjski sklad MOK in Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja (NS PIZ) zgradila stavbo s 30 oskrbovanimi stanovanji.
Čeprav imajo v koprski občini že tri domove, v njih ni bilo prostora za vse starejše občane, ki so potrebovali domsko oskrbo. Zato si je občina že dalj časa prizadevala, da bi zgradili še en dom, in je bila po besedah župana Borisa Popoviča prav vesela, da se je končno pojavil investitor. Ko so z Domom upokojencev Ptuj uredili vse potrebne, so z gradnjo na Olmu hitro zaključili, tako da so že pred mesecem dni začeli vseljevati prve stanovalce, kmalu pa bo zasedenih vseh 150 mest.
Dom na Olmu je povsem podoben ptujskemu domu (opremljen je v podeželskem stilu, je prijazen, topel, domačen) in arhitekturno zasnovan tako, da je v njem osem gospodinjskih skupnosti. To pomeni, da imajo vse dvoposteljne in enoposteljne sobe, ki sestavljajo posamezno gospodinjsko skupnost, skupen osrednji prostor s kuhinjo, jedilnico in prostor za dnevno bivanje ter skupne aktivnosti stanovalcev posamezne skupnosti. V spodnji etaži so prostori, namenjeni medgeneracijskemu druženju, saj naj bi dom postal center medgeneracijskega druženja z okoliškim prebivalstvom. Petnajst mest je namenjenih tudi dnevnemu  bivanje zunanjih stanovalcev, ki ne morejo biti sami doma takrat, ko ni svojcev.
Zelo lepa najemniška oskrbovana stanovanja
Dom bo po naročilu opravljal tudi gospodinjska dela, nudil pomoč pri negi in zagotavljal prehrano stanovalcem v sosednji stavbi, kjer je 30 oskrbovanih stanovanj. Osemnajst jih je v lasti Nepremičninskega sklada PIZ, dvanajst pa Javnega stanovanjskega sklada MOK. Stanovanja so enosobna in dvosobna, z balkoni ali s terasami. Imajo opremljene kuhinje in kopalnice, s tem da je najemnikom na voljo tudi skupen pralni in sušilni stroj v pritlični etaži, kjer je tudi prostor, opremljen s kuhinjo in stoli, namenjen druženju stanovalcev, prijateljev in sorodnikov. V kletni etaži so parkirna mesta posameznih stanovanj. Mesečna najemnina je ugodnain vključuje tudi parkirni prostor. Z oddajo stanovanj najemnikom lastnika ne bosta imela težav, saj je na prednostni listi, ki so jo naredili na podlagi javnega razpisa, kar 56 prosilcev. Prednost pa imajo občani koprske občine.
Celotna investicija v gradnjo teh oskrbovanih stanovanj je bila 2, 5 milijona evrov. Stanovanjska hiša z oskrbovanimi stanovanji v Kopru je že enajsti tovrstni objekt, ki ga je zgradil Nepremičninski sklad PIZ.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media