ZPS svetuje: Naj hrana ne konča v smeteh

Po podatkih Evropske komisije v državah EU vsako leto konča v smeteh kar 180 kilogramov živilskih odpadkov na prebivalca. Skoraj polovico jih odvržejo gospodinjstva, čeprav bi lahko veliko teh živil koristno porabili.

Slovenci navajajo, da živila najpogosteje zavržejo zato, ker jim je potekel rok uporabe ali pa so se pokvarila. V smeteh ali med biološkimi odpadki, kamor seveda moramo odlagati hrano, redkeje konča zato, ker ni bila dobrega okusa ali ker so kupili preveliko pakiranje živila. Pa vemo, kaj pomeni »rok uporabe« in kdaj se živilo pokvari?

Živilu je potekel rok uporabe
Rok uporabe pove, do kdaj je lahko živilo v prodaji. Odvisno od vrste živila je ta rok označen na dva načina.
- Prva navedba - “Porabiti do (ali uporabiti do)... (dan, mesec, leto)” se uporablja za hitro pokvarljiva živila (mleko, jogurt, meso, ribe, predpakirano meso, rezano sadje in zelenjava ipd.). Tako označenega živila po navedenem datumu ne smemo uživati, saj je lahko nevarno za zdravje.
Nasvet: ko kupujete, bodite vedno pozorni na rok uporabe. Ne kupujte večjih količin teh živil, čeprav so »v akciji«, saj se lahko hitro zgodi, da vam jih ne bo uspelo porabiti do roka.

- Druga navedba -"Uporabno najmanj do … (dan, mesec, leto), ali »Uporabno najmanj do konca ... (mesec, leto)" pa se uporablja za živila, ki se ne pokvarijo tako hitro. Ta navedba seznanja potrošnika z obdobjem minimalne trajnosti, v katerem živilo ohrani vse svoje lastnosti, če je seveda primerno shranjeno.
Nasvet: živilo lahko varno zaužijete tudi potem, ki je rok uporabe že potekel, torej ga ni nujno potrebno zavreči. Vedeti pa je treba, da proizvajalec zagotavlja nespremenjeno kakovost živila le do zapisanega datuma, zato bodite pozorni na rok uporabe.

- Živilo, ki mu rok uporabe ni potekel, se pokvari le, če je bilo napačno shranjeno.
Nasvet: Ne spreglejte navodil za shranjevanje, ki so napisana na embalaži. Žal ta včasih niso dovolj natančna in jasna (ne vemo, kaj je mišljeno s »hladnim prostorom«).

Evropska komisija je pripravila napotke, kako lahko zmanjšamo količino živilskih odpadkov ter tako prihranimo denar in varujemo okolje:
- načrtujte svoje nakupe,
- preverite datume uporabe živil že v trgovini,
- upoštevajte svoj proračun,
- poskrbite za ustrezno vzdrževanje hladilnika,
- pri shranjevanju živil upoštevajte navodila na embalaži,
- vzdržujte red v hladilniku,
- servirajte manjše obroke hrane,
- uporabite ostanke hrane,
- hrano zamrznite,
- če imate vrt, si pripravite posodo za kompost.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media