Št. 5, maj 2024

  • Premišljevanje o življenju

    maj '24

    Odnos do starejših se tako kot druge pomembne vrednote oblikuje v rani mladosti. Spomnim se, da sem kot otrok zelo rada poslušala odrasle. Ko so se slučajno oglasili pri nas ali so prišli na pomoč pri kmečkih opravilih, sem bila takoj zraven pri pogovoru z očetom in mamo. Bila so me sama ušesa. Zdeli so se mi skrivnostni in polni znanja o svetu, ki ga še nisem poznala. Veliko so govorili o svoji težki, a lepi mladosti pa o hudih časih med vojno in po njej. Kljub temu so ostali vedrega duha, le zguban obraz, zgarane roke in sključena postava so kazali, da jih je življenje po svoje zaznamovalo. Stara mama, ki je bila pred drugo svetovno vojno ena od kuharic na hmeljniškem gradu, je imela v mojih očeh sanjsko službo. Ker sem že veselo prebirala pravljice, sem si želela, da bi lahko skusila grajsko življenje. Zgodbe starejših so se mi zdele kot filmi o drugačnih starih časih. Nanje pa sem gledala z občudovanjem in velikim spoštovanjem.

Kazalo

Na vprašanja o oskrbi na domu odgovarja delovna terapevtka Petra Boh

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja Janez Tekavc

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Realna vrednost pokojnin se je zmanjšala O gmotnem položaju upokojencev večkrat govorijo upokojenske in druge nevladne organizacije, pa mnogi posamezniki, ki se razglašajo za borce za lepše življenje upokojencev, še zlasti pred volitvami pa o tem veliko govorijo tudi politiki in politične stranke. Ugotavljam pa, da nekateri podatki, niso pravilno predstavljani, zato poglejmo, kaj kažejo podatki iz letnega poročila pokojninskega zavoda za lansko leto.

Letni dodatek bo pri junijski pokojnini Tudi letos bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje letni dodatek večini uživalcev izplačal skupaj z junijskimi pokojninami 28.junija.

Najnižja in najvišja pokojninska osnova višji Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na aprilski seji med drugim sprejel več sklepov za izvajanje obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Predstavitev izhodišč nove pokojninske reforme Vodstvo ZDUS in Gibanje Svoboda Seniorji so se v začetku aprila udeležili predstavitve izhodišč nove pokojninske reforme. Prisluhnili so predlogom vladnih rešitev prenove pokojninskega sistema, ki jih je razložil s strani državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Igor Faketija.

Nizanje športnih in družinskih uspehov Z zadnjega evropskega prvenstva veteranov v atletiki sta se skakalca v višino, 75-letni Dušan Prezelj in njegova tri leta mlajša žena Stanka, vrnila vsak s svojo zlato medaljo. Dušan je štirinajst dni prej v Zagrebu s 153 centimetri izboljšal svetovni rekord za veterane v kategoriji starejših od 75 let za en centimeter, Stanka pa je skočila 129 centimetrov v kategoriji veterank, starejših od 70 let, in dosegla slovenski in balkanski rekord.

Moj sanjski svet je resničnejši od resničnega Majda Mencinger iz Kranja je literarna ustvarjalka, ki je svojo prvo knjigo objavila šele po upokojitvi. Dobri dve desetletji pozneje, tik pred koncem minulega leta, pa je izšla že šesta z naslovom Iveri.

Protiturški obrambni stolp je nekakšen zaščitni znak vasi Obmejno, večinoma urbanizirano naselje leži na kraškem Lokavskem polju, ob cesti Divača – Bazovica, štiri kilometre od mejnega prehoda Lipica. Vas je sestavljena iz dveh večjih delov: Gornje vasi ali Britofa, strnjenega okoli župnijske cerkve sv. Mihaela, ter Dulanje vasi ob cesti proti občinskemu središču Sežani. Krajevno ime izvira iz lokve ali lokvice, kakor so domačini poimenovali ograjen prostor, kamor so hodili po vodo. »Lokev je po številu prebivalcev, ki jih je bilo na začetku minulega stoletja, ko sta nastali objavljeni razglednica in fotografija, nekaj čez tisoč, zdaj pa jih je okrog 850, največja vas na Primorskem. Dokazi o njenem obstoju pa segajo v prazgodovino in rimsko dobo,« pravi 57-letni lastnik lokavskega Vojaškega muzeja Tabor, interpretator kulturne dediščine Srečko Rože.

Šah ne pozna starostnih meja »Ne, nisem nekdo, ki bi nenehno na glas tarnala, da nikoli nimam časa, da mi ga zmanjkuje. Ne! Vsi imamo čas, le vzeti si ga moramo,« mi je na začetku pogovora dejala Ptujčanka Silva Razlag, nekdanja reprezentantka v kegljanju in šahu, trenerka, humanitarna in športna delavka in še bi se kaj našlo.

Skozi življenje z bogato popotnico  »Sodeloval sem z mnogimi pevci, stal sem na številnih odrih, na festivalih pa sem sodeloval štirikrat.« S temi besedami je svojo glasbeno pot na kratko opisal popularni pevec Rafko Irgolič, ki je decembra lani dopolnil devetdeset let. Z bistrimi mislimi in živahno govorico telesa potrjuje vsem znano dejstvo, da ukvarjanje z glasbo ohranja mladost in vitalnost.

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Na tri leta h ginekologu Prvo resno slovo od mladosti in zrelosti je mena, ki se pri naših ženskah pojavi v obdobju od 45 do 55. leta, kar pomeni, da imajo v povprečju pred sabo še več kot 35 let življenja. Zato je pomembno, da tudi starejše ženske, ki imajo še vsa rodila in ne čutijo nobenih težav, na tri leta obiščejo ginekologa. A ga največkrat ne, čeprav imajo občasne krvavitve, ranice na spolovilu, bolečo nožnico pri spolnih odnosih, če jim uhaja urin itd.

Beljakovine so temeljni gradniki telesa Ko zaužijemo beljakovine, jih moramo najprej razgraditi na aminokisline, ki jih v fazi presnove telo spremeni v tako kombinacijo aminokislin, ki je lastna človekovemu telesu. Beljakovine so temeljno gradivo našega telesa, podobno kot so zidaki gradivo za poslopja. Meso je najboljši vir beljakovin oziroma esencialnih aminokislin z visoko biološko vrednostjo.

Spoznajte solinarsko kulinariko Živa kulturna krajina solin je dediščina in navdih, ki ga je potrebno tenkočutno negovati. Solinarstvo je vendarle spodbujalo razvoj obalnih mest ter vzpostavitev trgovskih poti.

Predihavanje, kolki in hrbtenica Pomlad streže z izrazito spremenljivimi vremenskimi in življenjskimi dogodki, ki od nas vseh terjajo največjo in hitro stopnjo prilagoditve. Ta je možna le ob rednem vzdrževanju sposobnosti telesa z dihanjem in gibanjem, katerega osnova naj bosta najprej pretegovanje in gibljivost. Če ju prakticirate redno: zjutraj, po različnih delih v prisilnih držah ter zvečer, bo vse v življenju šlo kanček lažje.

Dobre žile za zdravo življenje  Žile so eden največjih »organov« - če bi jih postavili drugo za drugo, bi lahko z njihovo dolžino kar štirikrat obkrožili Zemljo po ekvatorju. Imajo zelo pomembne funkcije v telesu, zato njihove okvare ali poslabšano delovanje močno vplivajo na kakovost življenja in življenjsko dobo.

Učinkovita je le dolgotrajna rehabilitacija  Po dolgoletnih prizadevanjih tako stroke kot bolnikov in svojcev so tudi bolniki s parkinsonovo boleznijo končno dobili pravico do obnovitvene rehabilitacije. Resda v zelo omejenem obsegu, za nekaj več kot 500 oseb, ki jih bodo izbrali v Društvu bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami Trepetlika.

O bolečinah v mišicah, sklepih in kosteh Bolečine v mišicah, sklepih in kosteh, zategnjenost in okorelost telesa so neprijetne težave, ki vplivajo na kakovost življenja in nas obremenjujejo že pri enostavnih vsakodnevnih opravilih. Otežujejo nam gibanje, pomanjkanje gibanja pa vodi do novih težav.

 KRATKE ZDRAVSTVENE 

Privoščimo stopalom redno nego  V toplih mesecih, ko nosimo odprto obutev, končno zadihajo tudi stopala, ki so večino leta pogosto zapostavljen dela telesa. Vendar to ni prav, redna in pravilna nega stopal namreč ohranja kožo mehko in pripomore k boljši cirkulaciji ter preprečuje težave kot so vraščeni nohti ali kurja očesa.

CENE SLUŠNIH APARATOV

Živahno v pomladne dni Glede na to, kako zelo topel je bil april, bi vam moji nasveti prišli prav že mesec dni nazaj. No, verjetno se bo tudi vreme nekoliko obrnilo, čeprav v zadnjem času kaže, da bo prehodnega letnega obdobja vse manj. Tudi trgovci so zato pohiteli s ponudbo in nam v veliki meri že ponudili oblačila iz povsem poletnih materialov.

Časovni razmik med obroki utegne vplivati na zdravje Raziskovalci oddelka za epidemiologijo in biostatistiko Medicinske fakultete v Šanghaju opozarjajo na morebitni negativni vpliv časovnega skrajšanja dnevnih obrokov na osem ur, navade, ki v sodobnem svetu pridobiva popularnost.

Prekomerno potenje Belka Sanja iz Postojne piše, da ima 69 let in že vse življenje težave z obilnim potenjem, ki je moteče in se je v zadnjih letih še poslabšalo. Sprašuje, kako si lahko pomaga.

Smuti - kozarček zdravja Smuti ( iz angl. smoothie) ni sok iz sokovnika, temveč gladka mešanica celih kosov sadja in zelenjave ter vode. Iz sokovnika je sok bister in tekoč, medtem ko je glavna značilnost smutija, da je gost in moten. Zanj potrebujemo krepak mešalnik (blender), ki razbije celotno celulozno strukturo v rastlinskih tkivih (lupin) na res majhne delčke, te pa v celoti popijemo, za nameček so hranilne snovi tako hitreje dostopne našim celicam.

Pri implantatih ni bližnjic Z zobmi je tako kot z zdravjem – dokler z njimi nimamo težav, se sploh ne zavedamo, kakšno srečo imamo. Kako neprecenljivo je imeti popolno zobovje, ugotovimo šele, ko izgubimo enega ali celo več zob. V zadnjih desetletjih je zobozdravstvo tehnično tako napredovalo, da zmore uspešno pomagati tudi v teh primerih. Med najsodobnejše nadomestke spadajo zobni vsadki ali implantati.

Zdravljenje vaginalnih vnetij

Najprej pometimo pred svojim pragom Včasih rečemo, da če bi najprej pometli pred svojim pragom, niti ne bi imeli časa ali energije pometati pred tujim, torej komentirati, se vznemirjati zaradi vedenj in dejanj drugih. Šele ko se zavemo svojih dejanj, imamo pravico obsojati ali kritizirati druge za stvari, ki jih pri drugem ne odobravamo. Ampak zakaj se sploh ukvarjamo z drugimi?

Živeti z urinsko inkontinenco Urinska inkontinenca je najpogostejša pri starejših, čeprav ni neposredno povezana s staranjem. Največje tveganje za inkontinenco imajo ženske v menopavzi, moški s težavami s prostato in ljudje s kognitivnimi motnjami.

Kjer se stikajo Afrika, Indija in arabski svet Čeprav večina turistov pove, da letuje na Zanzibarju, se tako pravzaprav imenuje glavno mesto otoka Ungu, ki poleg večjega otoka Pemba in 50 manjših sestavlja otočja Tanzanije v Indijskem oceanu. Je le nekaj deset kilometrov oddaljen od vzhodne afriške obale, poznan je po čudovitih belih plažah ob turkizno modrem morju in začimbah.

Maja pred petdesetimi leti Vzajemnost letos praznuje 50. obletnico izhajanja, zato vas želimo spomniti, kaj vse se je še dogajalo pred pol stoletja. Nekaj dogodkov iz maja 1974.

Daleč daleč je za naju pomlad

Razbijmo stereotipe pri uporabi digitalnega bančništva Elektronske storitve, ki se izvajajo prek digitalnih platform in za delovanje potrebujejo stabilno internetno povezavo uporabnikomomogočajo dostop do različnih informacij. Mednje poleg digitalnega bančništva štejemo še spletno nakupovanje, izobraževanje “na daljavo” ali e-izobraževanje (npr. Simbiozine “online” delavnice) ter digitalno zdravje (e-zdravje ).

Iz kavbojk – prevleka za taburet in okrasna blazina Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo, postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Burja je »zatajila« pri tradicionalnem sušenju pršutov Istrski kmetje ugotavljajo, da burja ni več to, kar je bila. Časi, ko so se pri sušenju pršutov, klobas in drugih suhomesnatih dobrot lahko zanašali na njeno dragoceno pomoč, so mimo. Kombinacija mile in vlažne zime otežuje proces naravnega sušenja, ki so ga poznale in učinkovito uporabljale vse generacije do zdaj. Nekateri kmetje so se zato odločili za nakup sušilno-zorilne komore, drugi si pomagajo z domačimi rešitvami.

KULTURA KRATKE 

Udobno posedanje in počivanje na vrtu Za prijetno sproščanje na vrtu, balkonu ali ob bazenu potrebujemo udobne stole in počivalnike, za mlajše tudi kakšno visečo mrežo ali viseč stol. Lepo vrtno pohištvo bo prav gotovo dopolnilo urejen videz vrta in podobo hiše. Izberimo pa predvsem take stole, da bomo na njih res udobno sedeli ali počivali.

Šentjernejski glasbeni junaki Kakšna je pravzaprav glasbena zgodovina krajev pod Gorjanci - Šentjerneja in njegove okolice, kjer ste doma? »Včasih so sicer več peli, potem so prišli ljudski godci s harmonikami ali orglicami, danes pa bolj igrajo, kar potrjuje tudi članstvo v uspešni šentjernejski godbi, ki je poznana tudi izven naših krajev,« pove vodja družinskega ansambla Slavko Frančič.

Enostavno kolobarjenje v rastlinjaku Predstavljamo vam načrt za zasaditev domačega samooskrbnega rastlinjaka. Kolobarjenje v rastlinjaku je povsem enostavno, če obdelovalno površino razdelite na štiri enake poljine in jih zasadite s predposevkom, glavnim posevkom in naknadnim posevkom.

Lepo je ustvarjati Tako pravi Helena Koder. Poznamo jo kot dolgoletno ustvarjalko dokumentarnih filmov na slovenski televiziji, kjer jih je kot scenaristka skoraj petdeset podpisala, dvajset jih je tudi režirala, in dobila za svoje delo več pomembnih nagrad, kot so nagrada Franceta Štiglica za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev, nagrado za TV igrano-dokumentarno delo Magdalenice gospe Radojke Vrančič in strokovno nagrado Jožeta Babiča za Obraze iz Marijanišča na festivalih slovenskega filma v Portorožu ter plaketo DOKUDOK za dokumentarno ime leta 2014. Pred kratkim je izdala svoj knjižni prvenec Krošnja z neznanimi sadeži.

Fuksije na soncu in v senci Tradicionalne okrasne rastline smo pogosto srečevali na terasah in vrtovih naših babic.V preteklosti so veljale za zahtevne rastline, ki so jih rade napadale uši, a so novejši hibridi veliko bolj odporni.

Babičini kvadratki Babičini kvadratki (angleško grany squares) so mi poznani že odkar pomnim, pa sem tudi sama že babica. Blazine, pregrinjala, pleti, torbice…, vse to se da sestaviti iz babičinih kvadratkov. Zadnja leta so zelo popularni tudi v svetu mode. Vključujejo jih v obleke, jopice, krila..Za izdelovanje lahko porabite veliko ostankov preje, če so vam všeč pisani izdelki.

Paradižnik v loncu Tudi če nimamo vrta, lahko zelo enostavno vzgajamo zelenjavo na balkonu ali terasi. Potrebujemo le dovolj velik, kakovostno zemljo in sadike. V mesecu maju si tako posadimo paradižnike.

Švicarsko vezenje Gre za obliko vezenja s križnimi, ravnimi in vbodi prepletanja na bombažno karirasto tkanino. Predvideva se, da je to vezenje nastalo v Ameriki v zgodnjih letih, ko so prišli novi naseljenci in je poznano pod več imeni. Vezenje je priljubljeno tudi v evropskih državah, kjer se imenuje broderie suisse, ni pa znano, zakaj prav švicarsko vezenje.

Otok Rab in Lopar

Kakšen zrak dihamo v avtomobilu? Enako, kot se v stanovanju nabirajo prah in drobna nesnaga, se tudi v avtomobilu. Res je, da ima vozilo med zajemom zunanjega zraka in potniško kabino v sistem klimatskih cevi vgrajen papirnat filter, ki deluje dokaj učinkovito. A je vseeno prav pomisliti, da se med vožnjo prah in sledi cvetenja rastlin zalezejo v vse »skrite vogale«.

Eksotični park na Rafutu spet odprt Ste vedeli, da se le streljaj stran od Nove Gorice nahaja eden večjih ohranjenih eksotičnih parkov s konca 19. stoletja pri nas? Takrat so bile v parkih nadvse priljubljene eksotične rastline, v Rafutskem parku je raslo kar 500 dreves in grmov, ki so pripadali 114 različnim vrstam.

Prva borzna kriza je povezana s tulipani Ljudje imamo kar nekaj neprijetnih lastnosti. Ena izmed njih je nagnjenost do špekulacij in hazardiranju, druga pa pohlep. Kaj je lepšega na svetu, če se ob majhnem, nepomembnem vložku ob nekaj tveganja lahko pride do precejšnjega premoženja?

Druženje maj

Starejšim voznikom možgani delajo precej počasneje Kar tretjina voznikov na slovenskih cestah je starejših od 60 let, večina ima že dolgo vozniški izpit, a vozniškega znanja ne obnavlja. Osvežitev znanja bi bila za vse nujna, najlažja pot pa je tečaj varne vožnje. Šolo varne vožnje je pred slabimi tridesetimi leti v Slovenijo pripeljal Brane Küzmič, legendarni slovenski reli tekmovalec.

Diamantna okna

SVET IN MI                                                                                       

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU Je Evropska unija, v katero smo vključeni dve desetletji, izpolnila naša pričakovanja? O tem so razmišljale članice novinarske študijske skupine pri Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje.

Leto športa

Ne pomoč smrti, pomoč življenju! V zvezi s predlogom zakonao pomoči priprostovoljnem končanju življenja(ZPPKŽ) želim povedati svoje stališče.

NOVICE OD VSEPOVSOD

Še malo, pa se vidimo v Neumu

Starost, ji znamo prisluhniti?

Brez denarja ne bo oskrbovalcev Pomanjkanje zaposlenih v domovih za starejše, ki vse bolj tonejo v rdeče številke, premalo socialnih oskrbovalcev in dolgo čakanje na storitve pomoči na domu je realna slika na področju oskrbe starejših pri nas. Sistem se lahko vsak čas zlomi, zelo resno opozarjajo poznavalci razmer. Še zdaleč ne prvič.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media