Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih

26. maj 2023

Včeraj so se na Gospodarskem razstavišču zaključili letošnji Dnevi medgeneracijskega sožitja, kjer so upokojenci iz vseh koncev Slovenije pokazali, kako zelo aktivni so še in kaj vse znajo in delajo, od petja, plesa, literarnega in likovnega ustvarjanja do obvladovanja različnih veščin ročnih del. Razstavljeni izdelki so prave umetnine. Pri svojem delu so zelo spretni, inovativni in tudi skrbni pri ohranjanju naše kulturne dediščine. Vse to nastaja ali se odvija v skoraj 500 društvih po Sloveniji.

Na slovesnosti Dan Zdusa je vse še zadnjič pozdravil predsednik Janez Sušnik in poudaril, kako pomembno je sodelovati, se družiti, ustvarjati in reči kako dobro besedo. V društvih s pomočjo različnih dejavnosti in programov skrbijo za fizično in duhovno kondicijo upokojencev. Na pomen skrbi za lastno zdravje je opozorila tudi slavnostna govornica Tatjana Mlakar, generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in jih pozvala, da se udeležujejo ponujenih preventivnih akcij.

Na slovesnosti so zapeli najboljši pevski zbori iz pokrajinskih zvez društev upokojencev: MePZ Vrelec DU Škofja Loka iz gorenjske zveze, ŽPZ DU Velenje iz saleške, ŽPZ DU Vuzenica iz koroške, ŽPZ DU Domžale iz ljubljanske z okolico, ŽPZ DU Malečnik iz zgornje podravske, Komorni mešani pevski zbor DU Vojnik iz celjske, ŽPZ DU Ljutomer iz pomurske, ŽPZ DU Središče ob Dravi iz spodnje podravske, MePZ DU Litija iz posavske in zasavske zveze, ŽPZ Večernica DU Ajdovščina iz severno primorske in MePZ Rožmarin DU Mirna Peč iz dolenjsko belokranjske zveze.

Ob tej priložnosti so podelili priznanja najaktivnejšim društvom upokojencev v letu 2022, ki so jih prejela naslednja društva: Škofja Loka, Paka pri Velenju, Škofije, Ožbalt Kapla, Domžale, Hoče, Dobrna, Križevci pri Ljutomeru, Ptuj, Gabrovka, Sevnica, Renče in Dolenjske Toplice. Podelili so tudi pokale Državnih športnih iger Zdus, za prvo mesto ga je prejela PZDU Dolenjske in Bele krajine, za drugo PZDU Zgornje Podravje in za tretje mesto Šaleška PZDU. Posebno priznanje so podelili tudi Emi Tibaut za zasluge na likovnem področju. Med drugim je vodila njihove likovne kolonije od leta 2008 do 2022.

Priznanja in pokale so podeljevali predsednik Zdusa Janez Sušnik in podpredsednici Jožica Puhar in Vera Sušnik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

 Štirje ukrepi za izboljšanje položaja upokojencev
25. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media