Sproščeni in poravnani

Dobro počutje | avg. '08

Savina Vybihal

Gibanje_Vybihal_1... med sprehodom, po delu na vrtu, po hoji v gore ali kar tako. Uporabite lahko navadno, gladko palico ali daljšo kuhalnico, manjšo in lažjo motiko z daljšim ročajem ali pohodne palice. Rezultat tokrat predstavljene vaje je sproščeno in poravnano telo ter boljša volja.

Doslej smo se naučili vaj hitrega in lažjega prilagajanja različnim vremenskim in drugim razmeram in verjamem, da ste jih že (p)osvojili. Ob vsakodnevnih obremenitvah pa so še posebej dobrodošle vaje, ki nam pomagajo ohranjati in še izboljševati čim bolj vzravnano držo in iztegnitev hrbtenice. Ta centralni steber telesa je treba ohranjati čim bolj gibljiv in močan, pred tem in še posebej po različnih obremenitvah pa ga je treba najprej sprostiti in razbremeniti ter poravnati. Vse to nam omogoča tokratna enostavna vaja.

Tudi med premorom, denimo med okopavanjem na vrtu, se lahko prijetno sprostite s položajem, ki je prikazan na prvi fotografiji. Sproščena in čvrsta, rahlo razkoračna stoja vam bo omogočila prijetno počutje in lahkotnost, pravi počitek v mirovanju. Bodite pozorni na sproščenost stopal, rahlo pokrčenost kolen in lahkoten občutek v kolkih in spodnjem delu telesa. Pravo sproščenost vam bodo potrdila sproščena ramena in prosto viseča zapestja.

Gibanje_Vybihal_2Če ste se odločili, da boste nadaljevali z nami, nadaljujte z enakomernim in globokim vdihom in prav takim izdihom. Prve tri vdihe naredite brez dviga palice. Nato pa palico med globokim vdihom za hrbtom dvignite čim više. Pri pravilni izvedbi boste začutili občutek prijetne masaže hrbta in lopatic ob dviganju in spuščanju komolcev. Ob tem boste samodejno dvigovali ramena in jih tudi spuščali; to počnite čim bolj sproščeno. Potrudite pa se in se čim bolj iztegnite, da boste dobili občutek dolgega vratu in se počutili malce višji, kot ste v resnici. Ob tem se dvignite tudi v kolenih in kolkih. Prav to visoko raztezanje hrbtenice je hkrati tudi notranja masaža hrbteničnih vretenc. Ta masaža jih obenem tudi od znotraj podmazuje, ohranja jih bolj elastična, gibljiva in močnejša ...

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media