PREHRANA NA POČITNICAH

Dobro počutje | avg. '08

Andreja Širca Čamp

Prehrana_Campa_ZajtrkV tokratnem prispevku se bomo osredotočili na posamezne obroke v dopustniških dneh, da zaradi »težke« hrane ne bomo še teže prenašali vročino.

Prihaja poletje, čas dopustov in čas visokih temperatur. Še dobro, da se naša prehrana spreminja tudi z letnimi časi. Spomladi smo komaj čakali, da iz zemlje pokukata prvi regrat in motovilec, ki sta nadomestila neskončno dolgočasen zimski radič. Prve poletne temperature so z miz pregnale govejo juho, ki nas je prijetno grela v zimskih dneh. Zdaj, na pragu poletja se sladkamo z jagodami, pred tednom smo dočakali prve češnje in borovnice, ki so na tržnici še pregrešno drage. Tudi pri zelenjavi se ponuja pestrejši izbor, bučke v omaki lahko zamenjajo mlada nadzemna kolerabica, korenček in pri nekaterih že prvi grah.

V vročem poletju ne pozabimo na tekočino! Poleti, ko se potimo, potrebujemo več tekočine kot sicer. Kako je voda pomembna za naš organizem, nam pove podatek, da človek lahko zdrži brez hrane tudi več tednov, brez vode pa le nekaj dni. Voda v našem organizmu je sestavni del vsake celice tkiva in kosti. Odrasel človek ima v telesu približno 42 litrov vode, od tega 25 litrov v celicah, 14 litrov med celicami, 5 litrov pa v krvi.

Velika večina nas pije šele, ko začutimo žejo, saj nas z njo telo opozori na pomanjkanje vode v telesu. Piti, ko začutimo žejo, pomeni, da je bilo organizmu že storjene nekaj škode, da mu že primanjkuje tekočine.

Voda opravlja v našem organizmu številne pomembne funkcije: po krvi in limfnem sistemu celicam in tkivom prinaša hrano in kisik, odplavlja odpadne snovi iz telesa, vlaži sluznice in sklepe, varuje nas pred prehladi, zaprtjem, infekcijami in boleznimi sečnih poti ter ledvičnimi kamni, telesu dovaja potrebne minerale v sledovih, omogoča uravnoteženost elektrolitov, ki pomagajo uravnavati telesno temperaturo in krvni pritisk, pomaga pri lažjem zmanjševanju telesne teže in ne nazadnje skrbi za naš zunanji videz ...

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media