MMMM, KAKO LEPO DIŠI ...
Rdeča kaša z vaniljino omako
Za 4 - 6 oseb potrebujemo:
800 g mešanega svežega jagodičja (robide, maline, ribez, jagode, borovnice)
¼ l rdečega vina (ali nesladkani sok, npr. iz črnega ribeza)
50 g sladkorja
dolg kos lupine neškropljene limone
3 žlice jedilnega škroba
Za vaniljino omako potrebujemo:
1 strok vanilje
¾ l mleka
1 ½ žlice jedilnega škroba
60 g sladkorja
1 jajce
2 rumenjaka
Priprava:
Sadje stresemo v cedilo in ga splaknemo pod tekočo vodo. Pet žlic vina zmešamo z jedilnim škrobom.
V loncu zmešamo preostalo vino, sladkor in limonino lupino ter vse skupaj zavremo. V vino damo jagode, mešanico vina in jedilnega škroba in med mešanjem zavremo. Kratek čas vremo, nato damo kašo v skodelice ali v veliko skledo in jo postavimo na hladno.
Strok vanilje po dolgem prerežemo in izpraskamo semena. Tri žlice mleka zmešamo z jedilnim škrobom. V preostalo mleko damo vaniljin strok in smetano ter zavremo. Mleko ohladimo.
Jajce rumenjaka in sladkor penasto zmešamo. Skupaj s podmetom iz škroba in mleka zmešamo z ohlajenim mlekom in vse skupaj znova zavremo. Iz omake odstranimo vaniljin strok in omako postavimo na hladno.