MMMM, KAKO LEPO DIŠI ...

Dobro počutjeavgust '08

Prehrana_Recept_Kasa

Rdeča kaša z vaniljino omako

Za 4 - 6 oseb potrebujemo:

800 g mešanega svežega jagodičja (robide, maline, ribez, jagode, borovnice)

¼ l rdečega vina (ali nesladkani sok, npr. iz črnega ribeza)

50 g sladkorja

dolg kos lupine neškropljene limone

3 žlice jedilnega škroba

Za vaniljino omako potrebujemo:

1 strok vanilje

¾ l mleka

1 ½ žlice jedilnega škroba

60 g sladkorja

1 jajce

2 rumenjaka

Priprava:

Sadje stresemo v cedilo in ga splaknemo pod tekočo vodo. Pet žlic vina zmešamo z jedilnim škrobom.

V loncu zmešamo preostalo vino, sladkor in limonino lupino ter vse skupaj zavremo. V vino damo jagode, mešanico vina in jedilnega škroba in med mešanjem zavremo. Kratek čas vremo, nato damo kašo v skodelice ali v veliko skledo in jo postavimo na hladno.

Strok vanilje po dolgem prerežemo in izpraskamo semena. Tri žlice mleka zmešamo z jedilnim škrobom. V preostalo mleko damo vaniljin strok in smetano ter zavremo. Mleko ohladimo.

Jajce rumenjaka in sladkor penasto zmešamo. Skupaj s podmetom iz škroba in mleka zmešamo z ohlajenim mlekom in vse skupaj znova zavremo. Iz omake odstranimo vaniljin strok in omako postavimo na hladno.