KROMPIRJEV ZLOŽENKA Z GOBAMI
Recepi je iz knjige 365 dni v kuhinji/ Jesen
Za 3 osebe potrebujemo:
30 dag šampinjonov ali kukmakov
žlico limoninega soka
50 dag krompirja
sol in beli poper
sveže naribani muškatni orešček
20 dag sladke smetane
15 dag mocarele
šopek peteršilja
Priprava:
Gobe očistimo, splaknemo in narežemo na rezine, ki jih zmešamo z limoninim sokom, da ne spremenijo barve. Krompir olupimo, operemo in ga na ribežnu za kumare naribamo na tanke rezine.
Krompir in gobe naložimo v obliki strešne opeke v nepregorno posodo. Vsako plast začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. S strani prilijemo sladko smetano. Mocarelo odcedimo, narežemo na tanke rezine in z njimi obložimo zloženko. Pečico segrejemo na 200 stopinj in zloženko pečemo na srednji rešetki približno 40 minut, da se krompir zlato rjavo zapeče. Preden postrežemo zloženko, jo posujemo z drobno nasekljanim svežim peteršiljem.
Opomba: Gobe lahko nadomestimo z brstičnim ohrovtom, paradižnikom ali stebelno zeleno. Lahko pa v posodo zložimo rezine krompirja in pora in jih posujemo z mešanico kiselkastega jabolka, naribanega sira in svežega majarona, obložimo s kosmi masla in spečemo.