Dopust na Ižu je oddih za dušo

Prosti čas | okt. '08

 

Jožica Hribar

Zanimivi_kraji_Iz_maliPoletni in zgodnje jesenski dnevi so čas dopustov. To je čas, ko smo zaradi lenobnega razpoloženja bolj sproščeni, zato se veliko laže predamo procesom, ki pripomorejo k naši osebnostni rasti. V tem času se z lahkoto prepustimo naravi - morju, soncu, svežemu zraku in zdravilnim rastlinam, da nas napolnijo z novimi energijami. Vse to najdemo na otoku Ižu.

Iž je od Zadra oddaljen 14 milj, povezujejo ga trajektne linije, dosegljiv je tudi s hidrogliserjem in ladjo. Je otok ribičev, lončarjev, oljk in tipične mediteranske vegetacije. Iž leži v srednjem kanalu med Ugljanom in Dugim otokom in velja za enega od najslikovitejših otokov Zadrskega arhipelaga. Poraščen je z nasadi oljk in tipičnim mediteranskim rastlinjem. Obala otoka je raznovrstna, polna nedotaknjenih samotnih zalivčkov, ravnih, kamnitih plaž, idealnih za uživanje v kristalno čistem morju in sončenju daleč stran od prenapolnjenih obal in mest. Kdor se želi skriti pred vročim soncem, bo našel senco v obilju borovih gozdičkov. Iž je tudi idealno izhodišče za krajše enodnevne izlete, saj je obdan z desetimi manjšimi otočki, blizu je nacionalni park Kornati.

Otok je bil naseljen že v zgodnjem srednjem veku. Iz tega časa so ohranjeni ostanki štirih mestnih vasic, cerkev sv. Marije iz 9. stoletja s polkrožno apsido in mnoge druge znamenitosti, ki nam pričajo o bogati kulturi otoka. Nezadovoljni ne bodo ostali niti najzahtevnejši gurmani, saj je na otoku obilo možnosti za okušanje odličnih specialitet dalmatinske kuhinje. Je edini dalmatinski otok, ki ohranja tradicijo lončarstva. Posode, izdelane iz karakteristične gline, tudi dandanašnji privlačijo obiskovalce s svojimi oblikami.

Otok sestavljata Veli in Mali Iž. Veli Iž je največje naselje na otoku, leži ob zalivu na severozahodni strani otoka, ima manjše pristanišče z marino. Na griču Veli Opaćac vzhodno od naselja so vidni ostanki utrjenega ilirskega naselja z obrambnim zidom. Na prostoru zdajšnjega naselja pa so ohranjeni ostanki rimskega naselja.

V naselju sta se ohranila dvorca Canagetti in Fanfogna, ki sta bila last istoimenskih zadrskih plemiških družin. V ohranjenem mestnem jedru Velega Iža stoji obnovljena cerkev sv. Petra in Pavla in etnografska zbirka, ki hrani številne primerke iške obrti, orodja in keramičnih izdelkov ...

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media