ZARADI VREMENA LAHKO RASTLINE ZBOLIJO

Prosti čas | okt. '08

 

Miša Pušenjak, svetovalci Kluba Gaia

Letos se nam je vreme pokazalo v vsej svoji raznovrstnosti: mraz, toča, nevihte, viharji, huda vročina, sredi poletja pa spet mraz. Vse to seveda vpliva na rastline, saj ne prenašajo dobro hitrih vremenskih razmer.

Spremenljivo vreme vpliva predvsem na zdravje rastlin, nekoliko manj pa tudi na vsebnost vitaminov in mineralov v njih. Slovenija leži v klimatskem pasu, kjer nas lahko zlahka presenetijo "vremenski bogovi". Vendar to ni nujno slabo, saj smo tako bolj hvaležni za vse, kar nam podari narava. Odvisno od poletnega razpoloženja pa nas bo razveselila zdaj solata, drugič spet plodovke.

Kumarice je zeblo, paradižnik je uspeval: Mnogi letos obžalujejo, da zaradi lanskoletnega razočaranja na vrtu niso posadili paradižnika, paprike, bučk in kumaric. Kljub slabemu začetku poletja je bila sredina poletja dovolj topla, da je bil pridelek dober.

Plodovke izvirajo iz toplejših krajev, iz Južne Amerike ali Afrike, zato ljubijo toploto. Kumarice je do sredine junija pošteno zeblo, zato smo imeli z njimi težave. Tudi paprika in jajčevec nista napredovala. Še najmanj je trpel paradižnik, kljub temu pa ste mu mnogi pomagali z mini rastlinjaki, nekateri pa ste ga zavijali v različne folije. Spomladi se je to odlično obneslo, če pa poleti, ko je postalo vroče, niste odstranili folije, ste imeli težave. Oplodnja je bila slaba in cvetovi so odpadali. V vročini tudi mini rastlinjaki niso najboljša rešitev za paradižnik, saj mu je prevroče, čebele in drugi opraševalci ne najdejo cvetov, zaradi česar je pridelek slab, poleg tega imajo plodovi premalo magnezija, po listih pa se pojavijo rjave pege.

Stresajmo namesto čmrljev: Če pustimo paradižnik v napol zaprtih ali zaprtih mini rastlinjakih, ga moramo vsak drugi dan stresati sami, da tako opravimo delo čebel in čmrljev. Vsaj enkrat na mesec mu je dobro prek listov dodati plantella tekoči magnezij. Listi pod dovolj velikimi plodovi so že opravili svojo funkcijo, zato jih sproti odstranjujemo. Stresne situacije zaradi vremenskih razmer pa rastlinam pomagamo prebroditi z naravnim vitaminskim kompleksom bio plantella vita.

Letos nas je pestila še ena težava - pokanje plodov. Zaradi neenakomernega namakanja je rastlinam vlage včasih primanjkovalo, drugič pa so je imele preveč ...

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media