Pripravimo ozimnico

Dobro počutje | okt. '08

Potrebujemo:

5 kg mesnatih paprik,

1 kg jajčevcev,

5 dl olja,

2 feferona,

3 žlice soli,

4 stroke česna.

 

Paprike operemo in temeljito obrišemo. Položimo jih na rešetko v segreti pečici in jih spečemo do te mere, da koža porjavi. Pečene paprike zlagamo v posodo, ki jo pokrijemo s pokrovko. Jajčevce operemo, dobro obrišemo in po dolgem razpolovimo. Pokapljamo jih z oljem, položimo na rešetko segrete pečice in spečemo do mehkega.
Ohlajene paprike olupimo, razpolovimo in očistimo. Položimo jih v cedilo, da se temeljito odcedijo. Pečene jajčevce olupimo in očistimo. Česen olupimo. Feferona razpolovimo, očistimo semen in na drobno sesekljamo. Olupljene in ohlajene paprike in jajčevce zmeljemo.
V veliki posodi segrejemo olje, na katerega stresemo olupljen česen. Med mešanjem ga pražimo minuto ali dve, nato ga poberemo iz posode. V odišavljeno olje stresemo mleto papriko in jajčevce ter sesekljane feferone. Med nenehnim mešanjem počasi kuhamo 30 minut.
Zmes na koncu posolimo, dobro premešamo in nadevamo v vroče kozarce. Pazimo, da iz kozarca stisnemo zračne mehurčke. Kozarce zapremo, jih pokrijemo in ohladimo.

 

Čebulna marmelada

Čebulna marmelada je namaz, s katerim izboljšamo jedi. Ponudimo jo k pečenemu meso, predvsem k piščancu. Odlična je kot namaz popečenih kruhkov, lahko je dodatek k testeninam, sklada se tudi z mocarelo in feto.

Potrebujemo:

4 velike rdeče čebule,

5 žlic oljčnega olja,

3 dl rdečega vina.

4 žlice rdečega vinskega kisa.

2 žlici rjavega sladkorja,

1/2 žličke soli,

črni poper v zrnju.

Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. V večji ponvi segrejemo oljčno olje in nanj stresemo narezano čebulo. Med mešanjem jo pražimo približno 6 minut, da upade in se rahlo obarva. Znižamo plamen in posolimo ter pražimo še 10 minut. Nato čebulo potresemo s sladkorjem in sveže mletim črnim poprom ter počasi pražimo vsaj še 15 minut. Čebula mora ostati vlažna.
Mešanico predevamo v srednje veliko posodo z debelim dnom, prilijemo vino in kis, posodo delno pokrijemo ter vse skupaj počasi dušimo še kakih 60 minut, da dobimo gost, sočen džem. Nekoliko ohlajenega nadevamo v tople kozarce, zapremo, pokrijemo z brisačo in počasi ohlajamo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media