Kaki je hrana bogov
Kaki vsebuje veliko provitamina A, vitamina C, bakra, kalija in glukoze in organizmu hitro podari energijo. Pravijo, da sodi v prehrano dojenčkov in malčkov, saj je enakovreden korenčku. Povsem zrel kaki pomaga ljudem, ki imajo težave z zaprtjem ali jih mučijo hemoroidi. Kuhan sadež uporabljamo za zdravljenje drisk. Če zrele sadeže posušimo, so odlično naravno pomagalo za zdravljenje bronhitisa, zmleti v prah pa naj bi pomagali pri suhem kašlju. V Ameriki uporabljajo sok še ne povsem zrelih sadežev kakija za zdravljenje previsokega krvnega tlaka. Za kaki velja, da krepi imunski sistem, izboljšuje delovanje želodca, znižuje povišano telesno temperaturo in visok krvni tlak, zdravi dihala, pomaga zoper kašelj, ustavlja kolcanje, povečuje tek, krči tkivo in ustavlja krvavitve, odsvetujejo pa ga sladkornim bolnikom in ljudem s prekomerno telesno težo. Kaki ima tudi rahlo diuretičen učinek in dobro deluje na prebavo.
Kakijeva pita
Za testo potrebujemo:
4 jajca,
20 dag margarine,
20 dag sladkorja,
40 dag moke,
2 pecilna praška,
1 zavitek vanilijevega sladkorja.
Vse sestavine umešamo v mehko in gladko testo, ga razvaljamo na namaščen pekač in na testo narežemo mehke, zrele kakije, približno centimeter na debelo. Pečemo 45 minut pri 200 stopinjah C.