PRAZNIČNI RECEPT
Božičkovi škornji
Potrebujemo:
Za testo:
125 g tekočega medu
50 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
60 g masla ali margarine
1 rumenjak (velikost M)
Za noževo konico zmletega cimeta
Za noževo konico zmletih klinčkov
250 g pšenične moke
2 ravni žlički pecilnega praška
1 ravna žlička kakava v prahu
Za preliv:
100 g presejanega sladkorja v prahu
malo vode
Za okras:
okraski za pecivo
kandirane češnje
razpolovljeni olupljeni mandlji
V loncu počasi razpustimo med, obe vrsti sladkorja in maslo in margarino. Mešanico prelijemo v skledo in damo na hladno. Z metlicama ročnega mešalnika, vklopljenega na najvišjo hitrost, skoraj hladni masi primešamo rumenjak, cimet in klinčke.
Moko zmešamo s pecilnim praškom in kakavom ter presejemo. Dve tretjini mešanice primešamo s srednjo hitrostjo. Na pomokani delovni površini testeno kašo in preostalo mešanico ugnetemo v gladko testo.
Testo razvaljamo ½ cm debelo in izrežemo škornje želene velikosti (najlaže gre s papirnato šablono). Iz preostalega testa izrežemo piškote. Vse zložimo na pekač (namaščen, obložen s papirjem za peko). Pecivo pečemo 10 do 15 minut na 180 do 200 stopinj (zgornje in spodnje gretje) ali na 160 do 180 stopinj v ogreti ventilatorski pečici. Pečeno pecivo takoj s papirjem potegnemo s pekača in ohladimo na mrežici.
Za preliv sladkor v prahu in vodo umešamo v maslo, ki se da brizgati. Okrasimo škornje in piškote, polepšamo jih še z okraski za pecivo, kandiranimi češnjami in mandlji.
Recept je iz knjige Dr. Oetker: Vse o peki, ki je izšla pri Založbi Mladinska knjiga.