PRAZNIČNI RECEPT

Dobro počutje | dec. '08

Prehrana_recept

Božičkovi škornji

Potrebujemo:

Za testo:

125 g tekočega medu
50 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
60 g masla ali margarine
1 rumenjak (velikost M)
Za noževo konico zmletega cimeta
Za noževo konico zmletih klinčkov
250 g pšenične moke
2 ravni žlički pecilnega praška
1 ravna žlička kakava v prahu

Za preliv:

100 g presejanega sladkorja v prahu
malo vode

Za okras:

okraski za pecivo
kandirane češnje
razpolovljeni olupljeni mandlji

V loncu počasi razpustimo med, obe vrsti sladkorja in maslo in margarino. Mešanico prelijemo v skledo in damo na hladno. Z metlicama ročnega mešalnika, vklopljenega na najvišjo hitrost, skoraj hladni masi primešamo rumenjak, cimet in klinčke.

Moko zmešamo s pecilnim praškom in kakavom ter presejemo. Dve tretjini mešanice primešamo s srednjo hitrostjo. Na pomokani delovni površini testeno kašo in preostalo mešanico ugnetemo v gladko testo.

Testo razvaljamo ½ cm debelo in izrežemo škornje želene velikosti (najlaže gre s papirnato šablono). Iz preostalega testa izrežemo piškote. Vse zložimo na pekač (namaščen, obložen s papirjem za peko). Pecivo pečemo 10 do 15 minut na 180 do 200 stopinj (zgornje in spodnje gretje) ali na 160 do 180 stopinj v ogreti ventilatorski pečici.  Pečeno pecivo takoj s papirjem potegnemo s pekača in ohladimo na mrežici.

Za preliv sladkor v prahu in vodo umešamo v maslo, ki se da brizgati. Okrasimo škornje in piškote, polepšamo jih še z okraski za pecivo, kandiranimi češnjami in mandlji.

Recept je iz knjige Dr. Oetker: Vse o peki, ki je izšla pri Založbi Mladinska knjiga.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media