Telo potrebuje (tudi) meso
Naše telo vsak dan potrebuje beljakovine tako rastlinskega kot tudi živalskega izvora, saj si z njimi zagotovi nujno potrebne aminokisline. Beljakovine namreč poleg aminokislin oskrbujejo telo tudi z drugimi dušikovimi spojinami. Nujne so torej za rast in obnavljanje tkiv od mišic in kosti pa do las in nohtov.
V prehrani naj bi zadovoljili z beljakovinami v povprečju med 10 in 15 odstotki dnevnih energijskih potreb. Povprečne potrebe odraslih po beljakovinah z visoko biološko vrednostjo (jajca, mleko, meso, ribe; dejanska prebavljivost ³ 95 %) so 0,6 g beljakovin na kg telesne mase na dan.
Meso in mesni izdelki so vir visokokakovostnih beljakovin, s katerimi organizmu zlahka zagotovimo vse potrebne aminokisline in druge dušične spojine. Najboljši vir kakovostnih beljakovin so puste vrste mesa perutnine ter sladkovodne in morske ribe. Seveda ne smemo pozabiti na jajca kot biološko najbolj polnovreden vir beljakovin, s katerim zadovoljimo potrebe po prav vseh esencialnih aminokislinah, ki jih naš organizem potrebuje in jih sam ne more proizvesti. Pri drugih virih živalskih beljakovin (mesu in ribah) moramo za dosego visoke biološke vrednosti živila kombinirati z ustreznimi rastlinskimi viri beljakovine (stročnicami in žiti).