Telo potrebuje (tudi) meso

Dobro počutje | mar. '09

Prehrana_MesoNaše telo vsak dan potrebuje beljakovine tako rastlinskega kot tudi živalskega izvora, saj si z njimi zagotovi nujno potrebne aminokisline. Beljakovine namreč poleg aminokislin oskrbujejo telo tudi z drugimi dušikovimi spojinami. Nujne so torej za rast in obnavljanje tkiv od mišic in kosti pa do las in nohtov.

V prehrani naj bi zadovoljili z beljakovinami v povprečju med 10 in 15 odstotki dnevnih energijskih potreb. Povprečne potrebe odraslih po beljakovinah z visoko biološko vrednostjo (jajca, mleko, meso, ribe; dejanska prebavljivost ³ 95 %) so 0,6 g beljakovin na kg telesne mase na dan.

Meso in mesni izdelki so vir visokokakovostnih beljakovin, s katerimi organizmu zlahka zagotovimo vse potrebne aminokisline in druge dušične spojine. Najboljši vir kakovostnih beljakovin so puste vrste mesa perutnine ter sladkovodne in morske ribe. Seveda ne smemo pozabiti na jajca kot biološko najbolj polnovreden vir beljakovin, s katerim zadovoljimo potrebe po prav vseh esencialnih aminokislinah, ki jih naš organizem potrebuje in jih sam ne more proizvesti. Pri drugih virih živalskih beljakovin (mesu in ribah) moramo za dosego visoke biološke vrednosti živila kombinirati z ustreznimi rastlinskimi viri beljakovine (stročnicami in žiti).

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media