Sladko, a zdravo
Med največkrat uživamo kot namaz ali pa ga uporabljamo kot sladilo. Je pa tudi lahko prebavljivo in bogato energijsko hranilo, ki vsebuje vitamine (še zlasti B1, B2, B6, C), minerale (železo, kalcij, kalij, magnezij ...), aminokisline, encime, hormone, antioksidante, kisline (solna, fosforna, ocetna, jabolčna, citronska, mlečna), ubikinon in protibakterijske snovi. Zato je še posebej koristen pri slabokrvnosti, pri zmanjšani odpornosti imunskega sistema, v starosti in pri okrevanju po boleznih, pri hudi fizični obremenitvi, poleg tega pomirja, sprošča organizem in pripomore k boljšemu spancu.
Priporočajo ga tudi za celjenje ran in opeklin, pa tudi za zdravljenje razjed na želodcu ali dvanajsterniku ter pri različnih vnetjih. Med pomaga proti mišičnim krčem, lajša prebavni proces, pomaga pri zgagi in deluje rahlo odvajalno. Pomaga tudi pri izplavljanju strupov in pri boleznih jeter.
Med olajša izkašljevanje, zmanjša kašelj in olajša dihanje in težave pri astmi in vnetju grla, zato je eno prvih pomagal, po katerih posežemo, ko se nas loteva prehlad.