Pomlad tudi na krožniku
Skrajni čas je že, da kislo zelje s krvavico, zajčjo ali piščančjo obaro na naših krožnikih zamenjajo lahkotnejše, energijsko revnejše jedi. Tako bosta kilogramček ali dva, ki smo ju pridobili čez zimo, neopazno izginila. Še zlasti, če boste poskrbeli za redno gibanje v naravi.
Pomladni zajtrk naj bo hranljiv, poln vitaminov, mineralov in antioksidantov. Zato priporočam skodelico sadne solate iz koščkov kivija, svežih jagod, nekaj rezin pomaranče, žličke mletih orehov ali mandljev ter dvema žicama navadnega, manj mastnega probiotičnega jogurta. Zraven si pripravite košček polnozrnatega toasta. Popecite ga, nanj dodajte svežo rukolo s svežim, drobno nasekljanim mini paradižnikom in dvema rezinama mozzarele ter dodajte nekaj kapljic oljčnega olja. Če imate zjutraj premalo časa, da bi si pripravili zajtrk s sadno solato in obloženim kruhkom, dodajte sadni solati dve žlici polnovrednih, nesladkanih kosmičev.
Za malico predlagam topel regrat, vendar brez gore ocvirkov, namesto tega v ponvi popražimo na koščke narezano pusto šunko, ki ji na koncu dodamo nekaj žličk lanenega in oljčnega olja. Namesto krompirja pa lahko skuhamo topinambur. Se še spomnite - gre za gomolj, ki je po okusu podoben krompirju, ima pa veliko prehranske vlaknine - inulina. V skledo damo dobro opran regrat, na koščke narezan, še topel topinambur in zabelimo s šunko in toplim oljem, solimo in okisamo.