Stročnice - vir beljakovin in vlaknine
V primerjavi z drugo zelenjavo (solata, špinača, bučke, paprika, paradižnik,...) stročnice vsebujejo več ogljikovih hidratov, so izredno bogat vir kakovostnih beljakovin rastlinskega izvora, ki jih v vsakodnevni prehrani potrebujemo prav tako kot beljakovine živalskega izvora. Poleg tega vsebujejo tudi veliko topne in netopne prehranske vlaknine. Prve skrbijo za redno prebavo, saj jih naš organizem ne razgradi in zato povečujejo volumen blata in preprečujejo, da bi postalo zbito in trdo. Hkrati zmanjšujejo nevarnost raka na črevesju in danki. Topne vlaknine pa znižujejo raven holesterola. Nase namreč vežejo velik del holesterola, ki ga proizvedejo naša jetra, kot tudi tistega, ki ga zaužijemo s hrano. Holesterol pomaga pri razgradnji maščob v telesu in je sestavina celičnega ovoja sleherne celice v telesu. Zaradi stresa, neurejene sladkorne bolezni in neprimerne prehrane se vrednosti holesterola v krvi povečajo nad varno mejo in tako predstavljajo pomemben rizični dejavnik za nastanek bolezni srca in ožilja.
Stročnice vsebujejo škrob, ki ga človekovo telo zaradi prehranske vlaknine počasi prebavlja in absorbira, kar omogoča enakomerno, počasnejše naraščanje krvnega sladkorja, hkrati pa nas za dlje časa tudi prijetno nasitijo. So dober vir rudnin (magnezija, cinka, folne kisline, mangana, železa ...) in imajo zelo malo maščob.