Protin zaradi (pre)dobre hrane

Dobro počutje | jun. '09

Nekoč je veljal protin za bolezen bogatašev in sladokuscev, ker so si samo ti lahko vsak dan privoščili meso. Če se skozi ledvice izloča premalo sečne kisline ali je dobimo preveč s hrano, pride do skrajno bolečega protina v sklepih.

Če redno uživate meso in salame, zraven radi pijete pivo ali kako drugo alkoholno pijačo, zrase raven sečne kisline v krvi. Normalna vrednost znaša pri ženskah največ 5,5 mg/dl, pri moških do 6,4 mg/dl. Dejavniki tveganja, ki pospešujejo akutni protin, so čezmerna telesna teža, sladkorna bolezen, zvišana količina maščob v krvi in visok krvni pritisk.

Akutni napad protina se največkrat pojavi čez noč, pogosto po bogati pojedini, pri kateri so postregli veliko alkohola. Prizadet je praviloma osnovni členek palca na nogi (podagra), redkeje sklepi gležnja, kolena, roke ali komolca. Zaradi odlaganja kristalov sečne kisline v sklepih pride do skrajno bolečega vnetja - celo dotik odeje je neznosen.

Napadi protina trajajo nekaj dni do nekaj tednov in potem izzvenijo pod ustreznimi pogoji se ponavljajo vse pogosteje, če bolnik ne spremeni svoje prehrane. V takem primeru protin po 5 do 15 letih postane kroničen.

V ledvicah nastanejo zaradi nalaganja sečne kisline ledvični kamni, njihovo izločanje z urinom je lahko izredno boleče.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media