Brez panike, a z mero previdnosti

Dobro počutje | sep. '09

Že od aprila se svetovno prebivalstvo na veliko ukvarja s tako imenovano novo gripo. In še vedno so zelo različna mnenja o tem, ali gre res za hudo grožnjo človeštvu ali zgolj za umetno povzročanje preplaha zavoljo koristi farmacevtske industrije. Kakorkoli že, previdnost nikakor ni odveč, še zlasti, ko gre za zdravje. Strokovnjaki namreč v jesenskih mesecih napovedujejo epidemijo nove gripe, hkrati pa je to čas, ko se pojavi tudi sezonska gripa.

Bolezen, ki jo povzroča novi virus, poteka kot akutna okužba dihal ter s podobnimi znaki in simptomi kot siceršnja (sezonska) gripa: povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v žrelu, suh, dražeč kašelj, mrazenje, nahod, bolečine v mišicah in kosteh, včasih tudi bruhanje ali driska. Tudi prenaša se enako: s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju, z neposrednim tesnim stikom z obolelim ter posredno prek okuženih površin in predmetov (jedilni pribor, kozarci, kljuke, telefonske slušalke ...).

Brez laboratorijske preiskave ni mogoče ugotoviti, za katero gripo ste zboleli, ne glede na diagnozo pa ukrepajte enako. Vzemite zdravilo zoper vročino, uživajte dovolj tekočine in počivajte. Če ste nahodni, uporabite kapljice za nos. Za nasvet povprašajte svojega zdravnika - a le po telefonu, da okužbe ne bi širili naprej. Zato zdravstveno osebje poziva obolele za gripo, naj ne hodijo na urgenco ali v zdravstvene domove, če pa že, pa naj vstopajo pri posebej označenih vratih.

K zdravniku pa se le odpravite, če imate težave z dihanjem, če vas duši ali se pojavijo hude bolečine v prsih; če začnete izkašljevati gnoj ali krvavo sluz, če vas močno boli glava in bruhate, če zelo malo urinirate, voda pa je temno obarvana, če se vam ustnice obarvajo modrikasto ali vijolično ali če postajate zelo zaspani, počasni in zmedeni. Še zlasti kronični bolniki morajo biti pozorni na svoje zdravstveno stanje: če se osnovna bolezen poslabša, morate takoj k zdravniku!

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media