Za hujšanje je vedno pravi čas

Dobro počutje | sep. '09

Recepti_Montignacov_raguVse več ljudi različnih starosti ima preveliko telesno težo, pri čemer se ne zavedajo, da je to pomemben dejavnik tveganja za nastanek resnih obolenj, kot so srčno-žilna, obolenja, diabetes in druga.

Za uspešno hujšanje in ohranjanje znižane teže je bistvena sprememba življenjskega sloga. Jesti moramo to, kar je za naš organizem pravo in zdravo, in se dovolj gibati. Redno vsakdanje gibanje in rekreacija nam mora »priti v kri«. A polurna vsakdanja počasna hoja ne bo dovolj, učinkovita pa bo, če vsaj delno hodimo tako hitro, da se tudi malo zadihamo.

Strokovnjaki so »izumili« različne shujševalne diete, pri katerih nam ni treba stradati in lahko v manjših količinah zaužijemo tudi sicer »prepovedana« živila. Ena novejših je Montignacova metoda, katere shujševalni program temelji na glikemičnem indeksu in lastnostih inzulina. Po tej metodi ni treba omejevati količine hrane, kar pomeni, da smo po obroku še dolgo siti in nas ne zanimajo prigrizki. Pomembno je le, da izbiramo živila z nizkim glikemičnim indeksom in se tako redno prehranjujemo tudi potem, ko smo že dosegli želeno težo.

Glikemija je sladkor (ali glukoza), vsebovan v krvi. Na tešče, zjutraj, je v enem litru krvi približno 1 gram sladkorja. Ko zaužijemo ogljikov hidrat, se ta med prebavljanjem spremeni v glukozo. To zaznamo v krvi. Glikemija se dviguje, dokler ne doseže glikemičnega vrha in tedaj slinavka sproži izločanje hormona inzulina. Inzulin zniža glikemijo tako, da odvečni sladkor »shrani« v mišicah ali v jetrih (glikogen). Odvečna količina inzulina je bistveni razlog za to, da se redimo. Pri ljudeh s prekomerno težo, še bolj pa pri zelo debelih je šibek odziv na inzulin, zato ga slinavka izloča čezmerno (hiperinzulinizem). Zaradi njega organizem del energije, ki jo dobi pri obroku, naloži v celicah kot zalogo maščobe, medtem ko brez presežka inzulina telo kalorije »pokuri«.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media