Jesen – čas gripe in vitamina C

Dobro počutje | okt. '09

prehrana_brokoli_480Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je v vodi topen vitamin. Potreben je pri tvorbi kolagena, pospešuje absorpcijo železa in sodeluje pri pretvorbi folne kisline v folinsko kislino. Potrebe po vitaminu C se povečajo pri hudih telesnih naporih, stresu, zlorabi alkohola in zdravil ter pri nekaterih obolenjih (sladkorna bolezen, dializno zdravljenje prehlad, gripa ...).  Vitamin C kot antioksidant v krvi in drugih telesnih tekočinah pomaga pri krepitvi imunskega sistema.

Veliko vitamina C vsebujejo paprika, brokoli, črni ribez, kosmulje, koromač in seveda citrusi. Za preskrbo z vitaminom C pa so pomembni tudi krompir, ohrovt, brstični ohrovt, rdeče in belo zelje, špinača in paradižnik. Priporočenega dnevnega vnosa 100 - 150 mg z ustrezno izbiro živil ni težko doseči. Upoštevajmo pa, da se zaradi neprimernega skladiščenja in toplotne obdelave najmanj 30 odstotkov vitamina C v živilu izgubo.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media