Jesen – čas gripe in vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je v vodi topen vitamin. Potreben je pri tvorbi kolagena, pospešuje absorpcijo železa in sodeluje pri pretvorbi folne kisline v folinsko kislino. Potrebe po vitaminu C se povečajo pri hudih telesnih naporih, stresu, zlorabi alkohola in zdravil ter pri nekaterih obolenjih (sladkorna bolezen, dializno zdravljenje prehlad, gripa ...). Vitamin C kot antioksidant v krvi in drugih telesnih tekočinah pomaga pri krepitvi imunskega sistema.
Veliko vitamina C vsebujejo paprika, brokoli, črni ribez, kosmulje, koromač in seveda citrusi. Za preskrbo z vitaminom C pa so pomembni tudi krompir, ohrovt, brstični ohrovt, rdeče in belo zelje, špinača in paradižnik. Priporočenega dnevnega vnosa 100 - 150 mg z ustrezno izbiro živil ni težko doseči. Upoštevajmo pa, da se zaradi neprimernega skladiščenja in toplotne obdelave najmanj 30 odstotkov vitamina C v živilu izgubo.