Jejmo bolj zdravo

Dobro počutje | nov. '09

Zaradi mraza je tudi dnevnih telesnih aktivnosti v naravi vse manj, nam pa vse bolj tekne »topla domača hrana«. Pazimo, da ne bodo obroki energijsko prebogati. Prehrana naj bo bogata z vitamini, minerali in z njimi povezanimi antioksidanti. Sadje in zelenjava naj bosta sezonska, sveže pripravljena, le tako bo telo dobilo dovolj obrambnih snovi, ki nas bodo varovale pred napadi virusnih okužb.

Zajtrk začnite s svežim sadjem. Kot škrobno živilo predlagamo ajdovo kašo, kuhano na delno posnetem mleku, in skodelico pomarančnega ali ribezovega čaja. Kdor kaše ne mara, naj si postreže polnozrnat kruh z lahkim smetanovim namazom, prek njega pa žličko kutinovega želeja.

Dopoldne ne smemo biti brez malice. Tudi jeseni tekne solata: sveže zelje z žlico fižola ali stročji fižol s svežim peteršiljem in koščki šunke, lahko solata z rukolo, papriko in paradižnikom, ki smo jim dodali še žlico polnovrednih testenin, oljčno olje in beli balzamični kis. Super malica je sveže kislo zelje ali kuhano kislo zelje s koščki kranjske klobase (a res samo z nekaj koščki) in z rezino ajdovega kruha.

Za kosilo teknejo jurčki z ajdovo kašo in žlico kisle smetane ter svežega peteršilja. Tudi v juhi so enkratni, namesto krompirja pa jo zgostite s topinamburjem ali s kašo. Ko smo že pri juhah, jesen je tudi čas buč. Iz oranžne buče naredite slastno juho. Bučo narežite na kocke, na repičnem ali sojinem olju prepražite sekljano šalotko dodajte narezane bučke, popražite in zalijte z vodo, solite in začinite z jušno zelenjavo. Okus bo še boljši, če namesto vode prilijete govejo juho. S paličnim mešalnikom bučo zmiksate, da dobite kremasto juho, ki jo postrežete s koščkom polnozrnatega prepečenca ali s prepraženimi kockami polnozrnatega kruha.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media