»Reforma pokojninskega sistema se ne bo zgodila čez noč«

Dobro je vedeti | feb. '10


zpiz_papez_marijan_480 

Generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež je zadovoljen, da je kljub gospodarski krizi lani zavod dobro posloval, čeprav so se v drugem polletju prihodki od prispevkov nekoliko zmanjšali. Vendar izplačevanje pokojnin in drugih dajatev tudi v prihodnje ne bo ogroženo, saj mora država skladno z zakonom manjkajoči denar zagotoviti iz proračuna.

Kakšno je bilo finančno poslovanje zavoda v minulem letu?

Z veseljem lahko povem, da je zavod tudi leto 2009 zaključil z izravnanimi prihodki in odhodki, kot smo načrtovali, in sicer v višini 4.653.547.837 evrov. Ob tem pa se ne morem izogniti dejstvu, da so morala biti v ta namen na podlagi dveh rebalansov proračuna zagotovljena dodatna sredstva. Zaradi posledic gospodarske krize so se namreč zlasti v drugem polletju prihodki od prispevkov zmanjšali, zato je skladno z veljavno zakonodajo država morala iz proračuna zagotoviti manjkajoči denar. S temi ukrepi je bil dotok sredstev v pokojninsko blagajno skozi vse leto zadosten in zavodu ni bilo treba najeti nobenega posojila.

In kaj je predvidenega za letos?

S finančnim načrtom je zaradi zniževanja prihodkov od prispevkov predviden večji dotok sredstev iz državnega proračuna. V letu 2010 se bo zelo verjetno še poslabšala struktura prihodkov. Kolikšno bo dejansko znižanje prihodkov od prispevkov, je še težko reči. Ne vemo natančno, koliko bo v resnici brezposelnih, kaj bo, ko bodo odpravljene stimulacije države za skrajšanje delovnega časa, ali bodo ti zaposleni še naprej ostali v zavarovanju ali pa bodo postali brezposelni. Ocenjujem, da bo letošnje leto še težje kot minulo. S finančnim načrtom so predvideni izravnani prihodki in odhodki. Tudi na račun višjih sredstev KAD, ki se bodo z 49 milijonov evrov v letu 2009 povečala na 100 milijonov evrov, kar pomeni, da se bo delež KAD z enega odstotka povečal na dva odstotka vseh prihodkov zavoda.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media