Za zdrav organizem in lepo kožo

Za zdrav organizem in lepo kožo

Dobro počutje | mar. '10

Naravna olja brez barvil in drugih dodatkov so čedalje bolj cenjena v kozmetični industriji, pa tudi v kulinariki in zdravilstvu. Med njimi ima posebno mesto zagotovo berbersko hladno stisnjeno arganovo olje, ki deluje kot močan antioksidant, blaži težave s kožo, znižuje holesterol, pomaga pri delovanju jeter in urejanju prebave.

Arganovo drevo (Argania spinosa) raste samo v jugozahodnem delu Maroka, v ekološko neokrnjeni pokrajini med Atlasom in Atlantskim oceanom, tik ob puščavi. Trnjevo drevo na daleč spominja na oljko, visoko je sedem do deset metrov in zelo trdoživo, saj je njegova življenjska doba od 150 do 200 let. Če odmre, lahko po sedmih letih vnovič oživi. Zaradi močnih, razvejanih korenin, ki segajo globoko pod zemljo, učinkovito preprečuje erozijo, upočasnjuje širitev puščave in ohranja rodovitnost tal, zato je UNESCO razglasil arganovo drevo za svetovno dediščino človeštva.
Plodovi so podobni oljkam, le da imajo izredno trdo lupino, ki jo berberske žene drobijo s kamni, da pridejo do treh jedrc, ki skrivajo v njej. Olju, ki ga stiskajo iz svežih ali rahlo praženih jedrc, pravijo tudi tekoče zlato, saj ima precej visoko ceno zaradi zahtevne pridelave: za liter olja je potrebno 40 kilogramov jedrc in kar 16 ur pretežno ročnega dela. A ceno vsekakor odtehta vseplošna korist arganovega olja. Vsebuje namreč več kot 80 odstotkov mono in polinenasičenih maščobnih kislin, ki dobro delujejo pri revmatskih in srčnožilnih obolenjih, nevtralizirajo proste radikale in varujejo vezivna tkiva, spodbujajo in aktivirajo kisik v celicah, krepijo spomin ter pozitivno delujejo na jetra in prebavo. Visoka vsebnost linolenske kisline pomaga uravnavati holesterol v krvi.
Olje iz rahlo praženih jedrc je temnejše barve in nekoliko izrazitejšega okusa, zato ga pogosteje uporabljajo v prehrani kot dodatek kuhanim jedem ali za sladice v kombinaciji z medom. Svetlejše olje iz sveže stisnjenih plodov pa je nepogrešljivo pri negi in zdravljenju.
Ker arganovo olje vsebuje kar dvakrat več vitamina E kot oljčno olje, deluje kot močan antioksidant in dobro vpliva na organizem. Ne pomlaja le kože in ji vrača čvrstost in elastičnost, pač pa zdravi tudi različne kožne bolezni, kot so akne, kuperoza (razširjene rdeče žilice na obrazu), alergije in luskavica, celi opekline in blaži brazgotine. Priporočljivo je, da se zjutraj in zvečer umijemo s trdim arganovim milom brez vonja in umetnih dodatkov, nato pa kožo namažemo še z oljem. Njegova dobra lastnost je tudi v tem, da na koži ne pušča mastnega filma in nima izrazitega vonja.
Z rednim uživanjem originalnega berbersko hladno stisnjenega bio arganovega olja (ena do dve žlici ali tri kapsule na dan) bomo okrepili naš imunski sistem.
Poleg tega olje mehča trdo ali razpokano kožo na petah ali komolcih, pomaga pri razpokanih ustnicah, krepi lase (in lasišče) ter nohte. Koristna pa je tudi masaža z arganovim oljem, saj pomaga pri hujšanju, sprošča napete mišice in izboljšuje čvrstost kože.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media