Trenirke niso samo za trening!

Prosti čas | mar. '10

Ne le športniki, temveč tudi sprehajalci ter gosti v zdraviliščih, fizioterapijah ali športnih centrih potrebujejo udobna, a hkrati modna in lepa oblačila. Ni lepšega kot videti poskočnega dedka, kako s svojim vnučkom igra nogomet, pa vitalno babico na sprehodu z vnukinjo, za kar pa je seveda treba biti tudi primerno oblečen in obut. Barvna skladnost oblačila, kakovostna izdelava in surovinska sestava so pogoj za lep videz, izbrani kroj pa bo postavo oblikoval v skladno celoto, saj nam oblačilo ne bo služilo samo za eno sezono.

 Za gospode

Jopa z zadrgo in kapuco je za športni videz zakon. Če imate bolj polno postavo, bo raven kroj ravno pravšen. Debelino materiala izberite po dejavnosti, ali potrebujete oblačilo za zaprte prostore, za pomlad ali za poletne dni. Bombaž je naraven material in omogoča dobro počutje in enostavno vzdrževanje. Sestavite pa skladne barve in vzorce. Vzorci dodajo dinamiko, vendar se odločite za največ dva vzorca hkrati.
Hlače iz poliestra so praktične za vzdrževanje, udobne in ob zaključku hlačnic imajo zadrgo, ki vam omogoča lažje obuvanje in prilagajanje oblačila vašim potrebam.
Material se hitro suši, enostavno odstranite tudi kak madež, ki ga hoja zunaj v slabšem vremenu pusti na oblačilu.

 Dve v eni!

Domiselno ukrojen zgornji del omogoča uporabniku nošenje na obeh straneh. Zaradi kombinacije dveh barv tkanine, ko obrnete oblačilo na notranjo stran, dosežetei popolnoma drugačen videz in možnost kombiniranja z različnimi odtenki spodnjih delov. Bombažne hlače vam bodo prišle prav tako doma, v zdravilišču ali pri fizioterapevtu. Slaba lastnost takih hlač pa je velika razteznost na kolenih in zadnjici, ki jo popravi le likalnik na paro ali vnovično pranje. Pazite, da hlačnica spodaj ne bo imela patentnega zaključka! Tako boste hlače teže oblekli in tudi vaša podoba v njih ne bo najboljša.
Za bolj aktivne priporočam športno opremo, prilagojeno bolj ekstremnim razmeram. Tekači, pohodniki ali kolesarji naj izberejo materiale, ki so zračni, odvajajo prekomerno vlago in se hitro sušijo. Na fotografiji je primer tekaške opreme, ki pa je - razen hlač - lahko namenjena tudi za kaj drugega. Dolg rokav bo še kar nekaj časa v uporabi, modra majica pa lepo oprime telo in uravnava izločanje potu, tako da je občutek na koži vedno suh. Za bolj topel občutek lahko prek nje oblečete tudi bombažno majico ali srajco. Bistveno je, da se vlaga ne drži vaše kože!
Črna vetrovka vam bo spomladi prišla še kako prav v vetru ali dežju. Vstavljeni žepi, odsevniki, zračenje  ..., vse je izdelano za vaše dobro počutje in tudi varnost.
Za tek ali hitro hojo izberite ustrezno obutev. Vedno jo pomerite z nogavicami, ki jih boste nosili pri aktivnosti. Za občutljive noge je to odločilnega pomena.

Za dame

Materiali in kroji športnih oblačil so prilagojeni ženski postavi, so bolj oprijeta, da nas bolje zaščijo, se bolje prilegajo, odvajajo pot itd. Če vas moti oprijet kroj, lahko preverite, ali se morda v večji številki oblačila počutite bolje in ali lahko oblečete še kaj drugega, denimo čez termo majico še malo bolj ohlapno T majico, brezrokavnik ali vetrovko in tako zakrijete kako pomanjkljivost na postavi. Seveda pa morajo biti oblačila med seboj barvno skladna.
Vetrovka na fotografiji ima nekaj več barve. Oprijete hlače so namenjene teku ali hitri hoji, lahko pa jih nadomestite tudi z ravno krojenimi.
Bombažna kombinacija trenirke je vsestransko uporabna. V zadnjem času so kroji zgornjih delov nekoliko daljši. Prav gotovo se boste v njih bolje počutile. Nič pa ni narobe, če je majica pod jopo nekoliko daljša, če imate bolj ozke boke. Tak komplet v modni barvni kombinaciji vam bodo zavidele tudi precej mlajše gospe.
Vijolična barva in modra v vseh odtenkih bosta modni tudi spomladi, prav tako tudi rdeča in bela, ki v športni modi predstavljata klasiko. Jope imajo kapuce ali jih nimajo. Če je postava bolj polna, imate kratek vrat in polne prsi, potem izberite jopico brez kapuce, saj vam bo kapuca le dodala še nekaj več teže. Diagonalen vzorec v obliki bele črke V lepo oblikuje postavo, odvrne pogled od bokov, kar pa je najpomembneje, da ste v spodnjem delu postave videti bolj vitki. Tudi bela črta ob strani hlačnic pripomore k podaljšanju nog in navideznemu zvišanju postave. Vedno pa zberite hlačnice brez patentnega zaključka!
Tudi športni čevlji so zelo različni. Bolj elegantni so izdelani v glavnem v eni barvi. Če ste drobne konstitucije, izberite take z nizkim podplatom.
Ne le usnje, tudi bombaž kot sestavni del športne obutve se obnese v pomladno - poletnem času, vendar je namenjen bolj suhemu vremenu. Svetla barva je sicer lepa, vendar zahtevnejša za vzdrževanje, zato morda izberite športne čevlje v modri ali rdeči barvi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media