Spomladanska nega kože

Spomladanska nega kože

Dobro počutje | maj '10

V zrelih letih je upočasnjeno delovanje kožnih celic, pravzaprav je zmanjšana intenzivnost njihove zamenjave. Upočasni se tudi nastajanje kolagena in elastina, vezivno tkivo slabi, koža se tanjša, postaja bolj suha in izgublja čvrstost in kaže izrazito pomanjkanje vlage in maščobe. Vse našteto je v zimskem času še izrazitejše, zato koža potrebuje učinkovito in celovito obnovitveno nego. To pomeni, da intenzivno kozmetično nego kombiniramo tudi s pravilno prehrano in z vitaminskimi dodatki.

Za gladek, mladosten videz kože je zelo pomembna vsebnost vlage v povrhnjici. Če povrhnjica vsebuje manj kot 10 do 15 odstotkov vlage, je koža suha, raskava na otip, kar pogosto spremlja občutek zatezanja. Visoko stopnjo vlage lahko dosežemo z izbranimi kozmetičnimi proizvodi in z rednim pitjem sveže, naravne vode ali nesladkanih zeliščnih čajev.

Kozmetični proizvodi, ki koži učinkovito vračajo izgubljeno vlago, so proizvodi, ki ji pomagajo, da si pomaga sama. Vsebujejo namreč take naravne snovi, ki so po sestavi koži sorodne. Koža jih zato »prepoznava«, laže absorbira in izkoristi vse njihove blagodejne učinke. Pravilno izbrani kozmetični proizvodi namreč spodbujajo celično izmenjavo in naraven proces obnavljanja kože. Uravnavajo izločanje maščobe, ki varuje povrhnjico, in obenem preprečujejo izgubo vlage iz kože. Za samoobnovo kože je bistvenega pomena vnovična vzpostavitev zdravega in uravnoteženega hidro-lipidnega zaščitnega sloja.

Osnova proizvodov za nego, torej krem, emulzij in mask, naj bodo vsekakor rastlinska olja, voski in maščobne snovi, kot so karitejevo maslo, olje pšeničnih kalčkov, avokadovo, jojobino, mandljevo, arganovo, boragino ali ognjičevo olje, ki omogočajo koži optimalen izkoristek vseh negovalnih sestavin, ki jih dodajamo tej osnovi.

Zelo učinkoviti negovalni dodatki so:

- izvlečki alg in aloe vere, saj koži vračajo vlago in preprečujejo, da bi se izgubljala iz povrhnjice,

- ginseng z visoko vsebnostjo vitaminov in fitosterinov, ki pospešuje živahnejšo izmenjavo kožnih celic in preprečuje nastanek gub,

- izvlečki iz listov ginka, ki vsebujejo flavonoide in prav tako pospešujejo naravno delitev kožnih celic, dovajajo vlago ter skrbijo za zdrav videz kože,

- rožno olje, ki pospešuje obnovo lipidnega sloja kože, upočasnjuje proces staranja, gladi gubice in vlaži kožo.

Seveda ne smemo pozabiti na med, ki že od antike sem slovi kot učinkovito sredstvo za obnovo in krepitev kože.

 

Domača maska

Za res učinkovito obnovitveno nego in optimalne dosežke moramo biti pozorni na sestavo posameznih kozmetičnih proizvodov in izbrati take kreme in maske, ki ustrezajo specifičnim potrebam kože. Drugi pogoj pa je dosledna in redna uporaba izbranih proizvodov. Poleg klasične, vsakdanje nege, to je čiščenja, toniziranja in nanašanja vlažilnih in hranilnih krem ter emulzij, je priporočljivo vsaj enkrat na teden nameniti negi kože malo več časa. Kar v domači kopalnici si lahko pripravimo zelo učinkovito masko, ki kožo vidno obnovi in pomladi. Sestavine lahko kupimo v lekarnah, v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano, v drogerijah itd. Postopek: žlici zdravilne gline dodamo žlico olja makadamije in olja pšeničnih kalčkov, svež rumenjak, dve kapljici žajbljevega eteričnega olja in žličko medu. Dobro premešamo, nato zmes nanesemo na obraz in vrat tako, da izpustimo predel okoli oči in ust. Pustimo učinkovati približno 20 minut, nato masko temeljito speremo z obraza s kompresami, namočenimi v mlačen kamilični čaj. Koža bo gladka, spočita in žametno mehka. Postopek končamo z nanosom nočne kreme, ki jo nežno, krožno vmasiramo v kožo obraza in vratu.

Pri nanašanju maske je treba izpustiti predel okoli oči, dovolj so dva ali trije centimetri. To storimo zato, da maska ne bi zašla v oči, kjer bi lahko povzročila pekoč občutek, če že ne vnetja, drugič pa zato, ker je predel okoli oči zelo občutljiv, koža je veliko bolj tanka in nima lojnic. Maska bi lahko prodirala skozi kožo in povzročila zabuhlost ali vnetja. Prav zaradi tega okoli oči ne smemo uporabljati vsakdanje kreme za obraz, pač pa le posebne oftalmološko priporočene kreme.

Zelo občutljiv je tudi predel okoli ust, zato masko vedno nanašamo kak centimeter stran od ust, da ne bi zašla na sluznico in povzročila vnetja.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media