S seje sveta pokojninskega zavoda

Dobro je vedeti | okt. '10

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na septembrski seji proučil predvsem problematiko beneficirane delovne dobe. Pri tem je  še posebej opozoril na dejstvo, da v zadnjem desetletju tej problematiki niso namenili ustrezne pozornosti ni pristojni organi ni posamezne interesne skupine. Potrebna pa bi bila revizija delovnih mest, na katerih se zavarovalna doba šteje s povečanjem ali pa so zavarovanci vključeni v obvezno poklicno zavarovanje. Člani sveta so bili presenečeni spričo informacije, da število tovrstnih zavarovancev v javnem sektorju narašča, upada pa v realnem sektorju. Menili so, da tudi na tem področju pravna država ne deluje zadovoljivo, saj ne deluje pristojna komisija niti ni zagotovljen prepotreben nadzor. Svet je ustanovil novo komisijo, ki naj bi obravnavala zahtevke tistih zavarovancev, ki so v skladu z veljavno zakonodajo ostali v obveznem zavarovanju in niso vključeni v poklicno zavarovanje.

Svet je razpravljal tudi o investicijskem programu za pridobitev novih poslovnih prostorov za območno enoto Celje. Svet je program sprejel, saj se bodo z investicijo bistveno izboljšale delovne razmere ne le zaposlenih, temveč tudi za stranke, predvsem pa za invalide, ki jim je danes otežen dostop. Pri tem so tudi opozorili, da je invalidom otežen dostop še v nekaterih drugih območnih enotah (Nova Gorica, Kranj, Trbovlje) in da bo treba dati prednost tudi tem investicijam.

»Varna starost za vse generacije«

Člani sveta so se seznanili tudi s tem, da bodo v teh dneh vsa slovenska gospodinjstva prejela posebno publikacijo »Varna starost za vse generacije«, ki jo je pripravil urad za komuniciranje Vlade RS. Njen namen je širšo javnost na poljuden način seznaniti s predlaganimi bistvenimi rešitvami reforme pokojninskega sistema, jo prepričati, da je nujna ter da sta strah in negotovost nista potrebna.

Ker je v publikaciji zapisano, da lahko zainteresirani za vprašanja o novi pokojninski ureditvi pokličejo telefonsko številko ZPIZ 01 47 45 651 vsak delovnik med 9. in 12. uro, so člani sveta posebno pozornost namenili dajanju tovrstnih informacij. Poudarili so, da se mora strokovna služba zavedati svoje vloge, ki je kakovostno izpolnjevati veljavno zakonodajo, pri dajanju odgovorov na zastavljena vprašanja pa ravnati strokovno in odgovorno, saj predlagane rešitve še niso sprejete. S takšnim informiranjem naj tudi strokovna služba pripomore predvsem k pomiritvi javnosti zaradi predvidenega zaostrovanja upokojitvenih pogojev in k temu, da se bo lahko vsak posameznik odgovorno odločil za to, ali bo še ostal aktiven zavarovanec ali pa se bo upokojil. Na ta način bo nedvomno mogoče preprečiti, da bi se tisti, ki že izpolnjujejo pogoje, množično upokojevali, saj se bodo po zdajšnjih pogojih lahko upokojili kadarkoli kasneje, lahko pa se bodo tudi po novih pogojih, če bodo izračuni pokazali, da je to zanje ugodneje.

 

Informacije o pogojih upokojevanja po novem so na voljo tudi na spletni strani www.reforme.vlada.si, na vprašanja pa odgovarjajo še na brezplačni številki urada vlade za komuniciranje 080 2002 oziroma po elektronski pošti: vlada@gov.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media