Recepti

Recepti

Dobro počutje | okt. '10

Blitvina kremna juha

Potrebujemo:

40 dag blitve

40 dag krompirja

1 dl kisle smetane

2 trdo kuhani jajci

sol, poper,

muškatni orešček,

peteršilj

 

Krompir skuhamo v osoljenem kropu, odcedimo in pretlačimo. Dodamo odcejeno krompirjevko, smetano, poper in muškatni orešček, Blitvo kuhamo dve minuti, odcejeno zmiksamo in dodamo h krompirju. Vse skupaj naj vre še dve minuti. Preden ponudimo, vmešamo nasekljani trdo kuhani jajci in peteršilj.

 

Navadni biftek

Potrebujemo:

4 bifteki

1 žlica čebulnega soka

3 dag masla ali olja

1 žlica olja

5 dag maščobe

poper, sol

 

Centimeter in pol debele, lepo okrogle rezine pljučne pečenke potolčemo z noževim hrbtom, potresemo s poprom, pokapamo s čebulnim sokom, premažemo z raztopljenim maslom ali oljem ter jih za nekaj minut položimo drugo na drugo. Vsako rezino posebej pomokamo in polagamo v vročo maščobo tako, da je pomokana stran zgoraj. Naglo spečemo in zložimo na krožnik. Iz kozice odlijemo maščobo, prilijemo dve žlici juhe, prevremo in zlijemo na krožnik poleg biftkov. Preden postrežemo, meso posolimo. Po želji na vsak kos mesa položimo na oko pečeno jajce.

Opomba: Če želimo pripraviti angleški biftek, ga spečemo zelo na hitro (pečemo pet minut), da, ko meso prerežemo, iz njega priteče rožnat sok. Srednje pečen biftek pečemo od 8 do 10 minut, popolnoma pa je pečen v 12 do 15 minutah.

 

Pire iz buč in krompirja

Potrebujemo:

50 dag buč

30 dag krompirja

5 dag masla

5 dag naribanega sira

2 dl smetane

muškatni orešček

sol, poper

 

Buče operemo, po dolgem prerežemo, z žlico odstranimo semena in vse, kar je mehkega. Buče narežemo, 20 minut jih kuhamo v vreli slani vodi, odcedimo in zmiksamo. Dodamo kuhan, pretlačen krompir, sol, maslo, smetano in dišave ter na majhnem ognju nekaj minut kuhamo, vmes mešamo. Preden postrežemo dodamo sir.

 

Zeljna solata

Potrebujemo:

30 dag zelenega zelja

30 dag rdečega zelja

1 čebula

2 žlici naribanega hrena

2 stroka česna

malo kumine

poper, sol,

olje, kis

 

Zelje zrežemo na tanke rezance, dodamo na kolobarčke narezano čebulo, nariban hren, zdrobljen česen in kumino. Posolimo, popopramo, prelijemo z oljem in kisom ter dobro premešamo.

 

Bučni ocvrtki

Potrebujemo:

50 dag buč

10 dag pšeničnega zdroba

1 žlico sesekljanega peteršilja

2 jajci

sol, poper

maščobo za cvrtje

Buče naribamo, dobro posolimo in pustimo stati pol ure, da spustijo vodo. Dobro jih ožamemo, dodamo zdrob, peteršilj, razžvrkljani jajci, po potrebi dosolimo in močno popramo. Vse dobro premešamo. Z žlico oblikujemo ocvrtke in jih polagamo v segreto maščobo ter zlato rumeno ocvremo.

 

Bučnica - bučni štrukelj

Potrebujemo:

Vlečeno testo iz 50 dag moke

Za nadev:

50 dag jedilne buče

50 dag skute

4 jajca

5 dag sladkorja

1 dl sladke smetane

1 dl kisle smetane za preliv

 

Pripravimo nadev tako, da zmešamo naribano, osoljeno in ožeto bučo, skuto, jajca, sladko smetano in sladkor.

Testo razvlečemo, izrežemo kvadrate (6x6 cm) in na vsakega damo žlico nadeva. Oblikujemo štruklje, ki jih zložimo v namaščen pekač, prelijemo s kislo smetano in spečemo.

 


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media