Recepti
Blitvina kremna juha
Potrebujemo:
40 dag blitve
40 dag krompirja
1 dl kisle smetane
2 trdo kuhani jajci
sol, poper,
muškatni orešček,
peteršilj
Krompir skuhamo v osoljenem kropu, odcedimo in pretlačimo. Dodamo odcejeno krompirjevko, smetano, poper in muškatni orešček, Blitvo kuhamo dve minuti, odcejeno zmiksamo in dodamo h krompirju. Vse skupaj naj vre še dve minuti. Preden ponudimo, vmešamo nasekljani trdo kuhani jajci in peteršilj.
Navadni biftek
Potrebujemo:
4 bifteki
1 žlica čebulnega soka
3 dag masla ali olja
1 žlica olja
5 dag maščobe
poper, sol
Centimeter in pol debele, lepo okrogle rezine pljučne pečenke potolčemo z noževim hrbtom, potresemo s poprom, pokapamo s čebulnim sokom, premažemo z raztopljenim maslom ali oljem ter jih za nekaj minut položimo drugo na drugo. Vsako rezino posebej pomokamo in polagamo v vročo maščobo tako, da je pomokana stran zgoraj. Naglo spečemo in zložimo na krožnik. Iz kozice odlijemo maščobo, prilijemo dve žlici juhe, prevremo in zlijemo na krožnik poleg biftkov. Preden postrežemo, meso posolimo. Po želji na vsak kos mesa položimo na oko pečeno jajce.
Opomba: Če želimo pripraviti angleški biftek, ga spečemo zelo na hitro (pečemo pet minut), da, ko meso prerežemo, iz njega priteče rožnat sok. Srednje pečen biftek pečemo od 8 do 10 minut, popolnoma pa je pečen v 12 do 15 minutah.
Pire iz buč in krompirja
Potrebujemo:
50 dag buč
30 dag krompirja
5 dag masla
5 dag naribanega sira
2 dl smetane
muškatni orešček
sol, poper
Buče operemo, po dolgem prerežemo, z žlico odstranimo semena in vse, kar je mehkega. Buče narežemo, 20 minut jih kuhamo v vreli slani vodi, odcedimo in zmiksamo. Dodamo kuhan, pretlačen krompir, sol, maslo, smetano in dišave ter na majhnem ognju nekaj minut kuhamo, vmes mešamo. Preden postrežemo dodamo sir.
Zeljna solata
Potrebujemo:
30 dag zelenega zelja
30 dag rdečega zelja
1 čebula
2 žlici naribanega hrena
2 stroka česna
malo kumine
poper, sol,
olje, kis
Zelje zrežemo na tanke rezance, dodamo na kolobarčke narezano čebulo, nariban hren, zdrobljen česen in kumino. Posolimo, popopramo, prelijemo z oljem in kisom ter dobro premešamo.
Bučni ocvrtki
Potrebujemo:
50 dag buč
10 dag pšeničnega zdroba
1 žlico sesekljanega peteršilja
2 jajci
sol, poper
maščobo za cvrtje
Buče naribamo, dobro posolimo in pustimo stati pol ure, da spustijo vodo. Dobro jih ožamemo, dodamo zdrob, peteršilj, razžvrkljani jajci, po potrebi dosolimo in močno popramo. Vse dobro premešamo. Z žlico oblikujemo ocvrtke in jih polagamo v segreto maščobo ter zlato rumeno ocvremo.
Bučnica - bučni štrukelj
Potrebujemo:
Vlečeno testo iz 50 dag moke
Za nadev:
50 dag jedilne buče
50 dag skute
4 jajca
5 dag sladkorja
1 dl sladke smetane
1 dl kisle smetane za preliv
Pripravimo nadev tako, da zmešamo naribano, osoljeno in ožeto bučo, skuto, jajca, sladko smetano in sladkor.
Testo razvlečemo, izrežemo kvadrate (6x6 cm) in na vsakega damo žlico nadeva. Oblikujemo štruklje, ki jih zložimo v namaščen pekač, prelijemo s kislo smetano in spečemo.