Kratke zdravstvene novice

Dobro počutje | dec. '10

Pomoč pri negi na domu

V podjetju Sanolabor že nekaj časa pripravljajo praktične delavnice za nego bolnika na domu. Delavnice so vsak prvi torek v mesecu v prostorih njihovega razstavno-prodajnega salona na Leskovškovi 4 v Ljubljani. Za obisk se prijavite na telefonski številki 01 585 43 39.

Zdaj pa so v Sanolaborju v sodelovanju s strokovnim osebjem doma za starejše Bor na Črnem vrhu pripravili tudi 42-minutni DVD, v katerem so predstavljeni medicinski in tehnični pripomočki za nego bolnika ter kako jih je treba uporabljati. To je koristen vodnik za vse, ki potrebujejo pripomočke, pa tudi za tiste, ki bi želeli skrbeti za svoje najbližje, a za to nimajo dovolj strokovnega znanja. DVD z naslovom Pr(a)va opora lahko kupite v vseh Sanolaborjevih prodajalnah.

 

Imate težave z mokrenjem?

Združenje urologov Slovenije opozarja, da je med moškimi stopnja osveščenosti o skrbi za zdravje prostate nizka in da neradi spregovorijo o svojih težavah z mokrenjem. Naloga prostate je predvsem ohranjanje vitalnosti in gibljivosti semenčic. Nekako po 40. letu se prostata začne povečevati in s tem povzročati težave. Znaki, kot so pogosto in močno tiščanje na vodo, pekoč občutek pri uriniranju, slab in prekinjen curek urina, počasno in nepopolno praznjenje mehurja, kapljanje urina, težave s potenco in podobno, se po navadi le še stopnjujejo in napredujejo v resno bolezen. V mlajših letih se pojavlja predvsem vnetje prostate ali prostatitis, po 50. letu pa sta pogostejši benigna hiperplazija prostate in rak prostate, ki ga vsako leto odkrijejo kar pri 900 Slovencih. Ker pa rak v začetni fazi (ko je zdravljenje najbolj učinkovito) ne povzroča težav, ga odkrijemo le z merjenjem vrednosti PSA, kar lahko opravi že splošni zdravnik, in z rednimi pregledi pri urologu. Moški so sicer prek zdravstvenega zavarovanja vsake tri leta upravičeni do preventivnega pregleda prostate, vendar se ne zanašajte na to, pač pa se že ob prvih težavah z odvajanjem vode oglasite pri zdravniku. Na večjo skrb za zdravje bodo moške v prihodnjih mesecih po Sloveniji opozarjali absolventi medicine ob pet metrov velikem modelu prostate. Ljubljančani in Mariborčani so si ga že ogledali, od januarja dalje pa bodo maketo postavili tudi v središču Celja, Slovenj Gradca, Kranja, Jesenic, Nove Gorice, Murske Sobote, Kopra in Novega Mesta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media