Pomladimo se!

Pomladimo se!

Dobro počutje | dec. '10

Poznamo tri vrste starosti: kronološko, ki jo merimo z datumom rojstva, biološko in psihično starost. Na prvo ne moremo vplivati, na drugi dve pa. Biološko starost lahko znižamo, če opustimo nekatere razvade in če spremenimo svoje prehranjevanje!

Če poskrbimo za pravilno obnavljanje telesnih celic, se biološko lahko pomladimo. Kakovost našega življenja pa se občutno poveča. S svojimi čutili ne zaznavamo, kako se celice obnavljajo. Znanstveniki pa so ugotovili, da se celice želodčne stene obnovijo v petih dneh, celice kože v dveh tednih do enega meseca, da se jetrne celice zamenjajo v šestih tednih. Maščobne celice se obnovijo vsake tri tedne, eritrociti vsake tri mesece, vohalni epitelj vsake štiri tedne in tako naprej. Nenehno se obnavljajo tudi možganske celice. To pomeni, da se biološka starost zniža, če opustimo razvade in vse druge negativne dejavnike ter se začnemo pravilno prehranjevati!

 

Beljakovine za lepo kožo

Celice kože so tako kot druge zgrajene iz aminokislin, te pa so osnovne gradbene enote beljakovin. Za lepo in zdravo kožo moramo posebno pozornost nameniti izboru beljakovin. Aminokisline so v beljakovinah rdečega in belega mesa ter rib, v mleku, skuti, siru, soji, fižolu, rižu, lešnikih in tako naprej.

Kakovost beljakovin za človekovo prehrano je odvisna od njihove biološke vrednosti. Ta namreč določa, v kolikšni meri jih bo telo izkoristilo in koliko lastnih beljakovin bo naredilo. Na primer: če pojemo 100 gramov živalskih beljakovin, potem bo telo pridobilo 60 gramov lastnih beljakovin. Če zaužijemo 100 gramov rastlinskih beljakovin, bo telo pridobilo samo 45 gramov lastnih beljakovin. Znanstveniki so ugotovili, da je mogoče zvišati odstotek izkoriščenosti beljakovin, če hkrati uživamo kombinacijo obojih. Take kombinacije so: proso in piščanec, fižol ali druge stročnice in zrezek, misliji z mlekom, jajce in polnovreden kruh, krompir in jajce, mleko in koruzna ali ajdova polenta, ribe in krompir in podobno. Z beljakovinskimi napitki brez maščob ali jajcem se približamo 100-odstotnemu izkoristku.

Če bomo imeli v krvi več kot 8 gramov beljakovin na deciliter krvi, se bomo dobro počutili in bomo zelo aktivni. Pri šestih gramih beljakovin na deciliter krvi ali manj pa bomo utrujeni, mlahavi in brez energije. Beljakovine torej določajo, kakšno bo naše počutje. Naj omenim, da tudi nekatera zdravila ropajo beljakovine. Če hočemo izboljšati kožo, moramo dvigniti raven beljakovin. Uživamo jih postopno, vsake 4 ure, saj ni dobro, če se ''napokamo'' z beljakovinami enkrat na dan, saj to škoduje ledvicam.

Kožo pomlajajo tudi vitamini in minerali. Vitamini B kompleksa ''gladijo'' drobcene razpoke v koži in preprečujejo vdor škodljivih snovi v telo, skrbijo za rast nohtov preprečujejo glivična vnetja in pri laseh ohranjajo naravno barvo. Ob pomanjkanju vitaminov B imamo nečisto kožo in ogrce. Žal kar nekaj zdravil ''krade'' vitamine B iz telesa, denimo aspirin, antibiotiki, diuretiki, kontracepcijske tablete ... in veliko jih je! Pa tudi alkohol. Vitamine B kompleksa dobimo v pivskem kvasu, riževih luščinah, žitu, soji, ovsu, arašidih, fižolu, jajčnem rumenjaku, ribah, mleku, jetrih, ledvicah in govedini.

Minerali poskrbijo za mehkobo kože. Za žametno kožo je pomemben baker. Dobimo ga v posušenem fižolu, grahu, polnovrednem žitu, suhih slivah, drobovini, rakcih in v večini morske hrane. Za gladkost in mehkobo kože poskrbi kalcij. Tega je največ v mleku in mlečnih izdelkih, v sojinem zrnju, v arašidih, orehih, sončničnih semenih, zelju in brokoliju. Za hitro obnavljanje kože je pomemben jod, ki je v čebuli in v vsej morski hrani. Kalij preprečuje nastajanje aken. Največ ga je v agrumih, dinji, paradižniku, vodni kreši, v vsej zelenolistnati zelenjavi, v listih mete, v bananah, sončničnih semenih in krompirju. Bledikasto, hrapavo kožo odpravlja cink, ki pomaga odstranjevati tudi bele pege na nohtih. Največ ga je v morski hrani, zlasti v ostrigah, v žitnih kalčkih, pivskem kvasu, bučnih semenih, jajcih, nemastnem mleku, mleti gorčici, pa tudi v mesu in jetrih. Bledica pa je znak za pomanjkanje železa. Železa je veliko v svinjini, govedini, jetrih, školjkah, suhih breskvah, jajčnem rumenjaku, fižolu, špargljih in ovseni kaši.

 

Z vitamini nad alergije

Karotenoidne snovi varujejo kožo pred prostimi radikali. Iz njih telo sámo naredi vitamin A, ki je odločilen za zdravo kožo ter preprečuje in zavira nastajanje starostnih peg. Vitamin A tudi odpravlja akne, ognojke, mozolje in čire. Karotenoidne snovi dobimo v intenzivno zeleno ali rdeče in oranžno obarvanem sadju in zelenjavi.

Če hočemo, da bo naša koža prožna in hkrati čvrsta, se moramo posvetiti tudi spodnji plasti, usnjici. Tu vitamin C pomaga kolagenu zadrževati vodo v koži in s tem ohranja njeno polnost in napetost. Vendar vitamina C ni mogoče preprosto goltati v velikih količinah, saj je zelo topen v vodi in gre hitro iz telesa. Podobno kot pri beljakovinah je pomembno vzdrževati ustrezno koncentracijo vitamina C v krvi, kar zahteva uživanje tega vitamina večkrat na dan. Če telo nima dovolj vitamina C, se začne kolagen strjevati, izgublja vodo in nastajajo gube. Kapilare izgubijo prožnost in vlažnost in se rade trgajo. Še zlasti so ogroženi kadilci, saj ena cigareta uniči od 25 do celo 100 miligramov vitamina C. Zato imajo ponavadi kadilci kronično pomanjkanje vitamina C ter slabo in starikavo kožo. Vitamin C je treba dopolniti s flavonoidnimi snovmi. Te so v jagodičevju, rdeči pesi in zelenem čaju.

V podkožju je maščobno tkivo, v njem so debelejše žile in živci. Zato je dobro, da ima naša prehrana pravo razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6; to omogoča, da bo telo ustvarilo protivnetne prostaglandine in koža bo čista.

Vitaminu E, pravimo tudi vitamin mladosti. Njegova naloga je preprečevati oksidacijo in s tem staranje kože. Največ vitamina E je v žitnih kalčkih, žitu, sojinem zrnju, rastlinskih oljih, oreščkih, mandljih, v listnati zalenjavi, zlasti špinači, pa tudi v jajcih. V drobnih obraznih žilicah vitamin E pospešuje pretok krvi in spodbuja nastajanje novih kožnih celic.

Ob upoštevanju vsega navedenega bomo že po mesecu dni občutili večjo vitalnost, več energije in več mladosti, ki jo bodo tudi drugi opazili. Pomislimo torej na to, ko si bomo voščili za praznike! Topel stisk roke v dobesednem pomenu vedno pove, da imamo pred seboj zdravega človeka, v prenesenem pa, da je tak človek tudi psihično stabilen, zanesljiv in zaupanja vreden. Čeprav stisk traja samo sekundo, pa podzavestno zvemo veliko več, kot bi povedalo na stotine besed. Če imamo zdravje, imamo energijo. In to lahko damo sočloveku s pogledom in s stiskom roke in jo neverbalno prenesemo nanj. In nasprotno: s pogledom in stiskom roke tudi sprejmemo tistega, ki nam podaja roko in pogled.

 

Recepti- Okvirček:

Čičerikin namaz: zmešamo rdečo papriko, skuhano čičeriko ali fižol iz konzerve, oljčno olje, česen, limonin sok, kislo smetano, vodo, sol in poper.

Koprčev namaz: zmešamo narezan gomolj koprca ali koromača, sladko smetano, limonin sok, oljčno olje, jabolčni kis in zeliščno sol.

Božični mesni ptički: najboljši so iz telečjih zrezkov ali pljučne pečenke. Nadev naredimo iz narezane slanine, naribanega sira, sesekljanega peteršilja in česna. Začinimo po želji. Zrezke potolčemo, da so čim bolj tanki. Na vsakega položimo žlico nadeva. S pregibi jih oblikujemo v ptička in pritrdimo z zobotrebci. Na hitro jih popečemo na vročem olju, da zakrknejo. Pri tem spustijo sok, iz katerega naredimo omako. Zapečene ptičke vzamemo iz posode. Vanjo pa damo moko, začimbe in prilijemo malo vode. Dodamo ptičke in jih počasi dušimo do mehkega. Na koncu vmešamo kislo smetano.

 

Po pameti ga pijmo!

Vino je že po Hipokratu lahko tudi zdravilo. Pijmo pa ga zmerno, saj bo le tako oplemenitilo silvestrsko večerjo. Drugi ''stari Grk'', Eubolos, je kakih 370 let pred našim štetjem zapisal pravila za pitje vina: prva merica je za zdravje, druga za ljubezen in veselje, tretja za dober spanec. Ko te kupice spraznemo, ''modri gostje'' pobegnejo. Četrta kupica je za vročico telesa, peta za nemir, šesta za pijanski hrup, sedma za modrice, osma za policaje, deveta za bruhanje in deseta za razbijanje steklovine''.

Zato pijmo počasi, zlagoma in na poln želodec. Hrana bo nekaj alkohola absorbirala; učinek alkohola je hitrejši in večji pri manjših ljudeh in ženskah. Vina ni dobro mešati z drugimi alkoholnimi pijačami. Slaščice nadomestijo sladkor, ki ga alkohol črpa iz jeter, zato je dobro ob pitju jesti sladko. Po vsakem kozarcu vina je dobro spiti kozarec vode, saj alkohol povzroča dehidracijo.

Pri obilnem pitju alkohola porabimo zaloge kalija, drugih mineralov in vitaminov B kompleksa, zato dajmo na mizo tudi banane, kakije, pomaranče in drugi sadje.Že vnaprej pripravimo piščančjo obaro, bogato s kalijem in drugimi minerali. Ta je po prekomernem pitju kot naročena. Ne pozabimo na sadne sokove. Najbolje bo, če jih kar sproti pripravljamo v mešalniku in jim dodamo tudi med. Tak sok pripomore k hitrejšemu izgorevanju alkohola. Preden ležete k počitku, spet spijte kozarec ali dva vode.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media