Mesec posebnih vonjav

Mesec posebnih vonjav

Dobro počutje | dec. '10

December je mesec posebnih vonjav, takšnih, ki jih sicer ni zaznati pogosto v naših domovih. Le kdo se lahko upre sveže pečenim piškotom z vonjem po mandljih, orehih, lešnikih, vaniliji, cimetu, klinčkih in medu? Zato se lotimo peke skupaj z otroki, z vnuki in vnukinjami ter jim tako podarimo tisto, kar je najpomembnejše - svoj čas.

 

Če vprašate otroke, kateri čas v letu je zanje najlepši, se bodo zagotovo odločili za poletne počitnice in za praznični decembrski čas. Počitnice so jim ljube zaradi morja, veselja in brezdelja, december pa zaradi prijetnega ozračja, ki nas vse obdaja. Seveda tudi zaradi daril. Teh imajo sicer tako ali tako preveč (to trdim kot mama, ki sem in tja „gazi“ po igračah v sobi), a vseeno znajo našteti vsaj pet novih garnitur kock ali punčk, ki si jih neskončno želijo v svoji zbirki in bi jim jih moral prinesti Miklavž, Božiček ali vsaj dedek Mraz, lahko pa jih kar babica ali dedek postavita pod smrekico. Vendar je to le zunanji videz, ki so si ga nadeli zaradi obilja, v katerega smo vpeti vsi, v svoji notranjosti pa si želijo občutiti toplino, mir in doživetja, ki jih bodo ohranili v trajnem spominu.

Pred nedavnim mi je prodajalka med navidez „nepomembnim“ pomenkovanjem zaupala nekaj spominov na to, kako so družinsko pripravljali jaslice in okraske za jelko, pa na omamne vonjave, ki so se vile iz pečice, ko sta z mamo pekli potico in z babico piškote. In prav to je tisti čar praznikov, ki ga že nekaj let poskušam podariti svojim otrokom v upanju, da se bodo teh trenutkov spominjali z veseljem. Vem, da v marsikateri družini v decembru vse vre od nervoze ali hitenja in se peke peciva niti ne lotijo, ker je delo zamudno ali ga ne znajo opraviti, zato lahko priskočite na pomoč vi, drage babice in dedki. Koliko endorfinov se bo pri tem sprostilo v mladih telescih in koliko trdnih možganskih povezav se bo ustvarilo, si lahko le mislimo.

Vse, kar potrebujete za sladko peko, je recept, ustrezne sestavine, pekač in pečica. To so osnove, brez katerih res ne gre. Modelčki nam omogočajo, da spečemo piškote različnih oblik, čeprav tudi z narobe obrnjenim kozarcem brez težav izrežemo okrogle piškote, z nožem pa pravokotnike, kvadrate ali trikotnike. Veliko piškotov naredimo z rokami, iz testa, denimo, oblikujemo svaljek in ga zapognemo v rogljiček; oblikujemo kroglice, ki jih na pekaču sploščimo ali pa tudi ne. Ti piškoti so najbolj primerni, kadar pečemo skupaj z otroki. Prav vsak zna oblikovati kroglico, jo položiti na pekač in morda okrasiti z lešnikom. Morda zaradi skupinskega dela prav vsi piškoti ne bodo pravilnih in enakih oblik, a nič zato. Sprostite in zabavajte se.

Kako se lotimo dela?

-       Starejši otroci in predvsem šolarji brez težav stehtajo potrebne sestavine ali pa za mero uporabimo lonček in žlico: 1 zvrhana žlica velja za 20 g (2 dag) sladkorja ali prav toliko moke, poravnana pa 15 g sladkorja in 10 g moke, 1 (jogurtov) lonček predstavlja 150 g (15 dag) sladkorja ali 100 g (10 dag) moke.

-       Testo za piškote raje zgnetimo sami. Če presodimo, da bodo otroci neučakani, lahko krhko testo za piškote pripravimo vnaprej, ga ohladimo, z otroki se lotimo le oblikovanja testa in peke. Testo za drugo praznično pecivo, denimo za mafine, pa prepustimo tudi otroškim ročicam.

-       Če uporabimo oreške, kosmiče, semena, suho sadje in različne vrste moke, bodo naše sladkosti precej bolj zdrave. Polovično količino bele moke brez težav zamenjamo s polnovredno pšenično ali pirino moko, dodamo lahko manjši del ržene moke, koruzni in ajdovi moki pa se raje izognimo, ker zahtevata precej več izkušenj, saj se pri peki vedeta drugače kot pšenična moka.

-       Pri različno starih otrocih delo porazdelimo in jim ga prepustimo po njihovih zmožnostih. Nekatere piškote lahko oblikujejo sami, denimo kroglice. Tudi polaganje kupčkov z žlico na pekač je lahko njihova naloga; če ne gre drugače, naj jih okrasijo z mandljem, lešnikom, ipd. Najmlajšim naj pekač obložijo s papirjem za peko in preverijo, ali je lučka na pečici že ugasnila (vsaj pri moji to opozarja, da je pečica že dovolj ogreta).

-       Pečene piškote vedno pustimo še minuto ali dve na pekaču, da se malo utrdijo, šele nato jih vzamemo s pekača, kar pa raje naredimo sami.

-       Pri krašenju skrbimo za čistočo delovne površine, pribora in rok. Med delom si roke po potrebi brišemo v papirnato brisačo. Če smo se dela lotili z majhnimi otroki, izberimo zelo preprosto okrasitev, denimo sladkorni posip. Čokoladni obliv je primernejši za bolj izkušene.

-       Po končanem delu pospravimo za seboj. Pri tem naj po svojih zmožnostih pomagajo tudi otroci; s tem se urijo v delovnih navadah. Nikar jim ne vzemimo te vaje, saj nam bodo kasneje v življenju hvaležni za to.

 


 

RECEPTI:

Lešnikovi piškoti z ovsenimi kosmiči

Potrebujemo: 50 g masla, 1 jajce, 100 g sladkorja, 1 rumenjak, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, 2 žlici mleka, 100 g moke, 1 vrečko pecilnega praška, 100 g zmletih lešnikov, 50 g ovsenih kosmičev, 50 g praženih lešnikov.

V posodo damo maslo, jajce in polovico sladkorja ter dobro umešamo. Zatem zmesi dodamo rumenjak, preostanek sladkorja in vaniljev sladkor. Še malo premešamo, prilijemo mleko, potresemo z moko, pecilnim praškom, zmletimi lešniki in kosmiči. Dobro premešamo. Iz zmesi s pomokanimi rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in v vsako vtisnemo pražen lešnik. Piškotke pečemo 15 minut pri 170 oC.

Za drobne ročice: potresajo naj vaniljev sladkor, pecilni prašek, okrašujejo z lešniki, ipd.

 

Svetleče zvezdice

Potrebujemo: 350 g moke, 200 g masla ali margarine, 100 g sladkorja, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, lupinico pol limone, 1 jajce ali 2 rumenjaka.

Za premaz: voda in kristalni sladkor

Iz naštetih sestavin zgnetemo testo, ga zavijemo in za 2 uri postavimo v hladilnik.

Spočito testo tanko razvaljamo in z modelčki izrežemo majhne zvezdice. Naložimo jih na pekač s papirjem za peko. Vsak piškot premažemo z vodo in posujemo s kristalnim sladkorjem. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo pri 180 oC do zlate barve.

Različice: Za cimetove piškote dodamo v testo pol žličke cimeta, sladkor za okras pa zmešamo s cimetom.

Za drobne ročice: starejšim lahko prepustimo nalogo, da s čopičem zvezdice tanko premažejo z vodo, mlajši pa jih potresejo s sladkorjem.

 

Caruso kocke

Potrebujemo: 6 jajc, 210 g sladkorja, 210 g razmehčanega masla, 150 g čokolade v prahu, 150 g zmletih orehov, 100 g moke, čokoladni obliv, okraske .

V posodi umešamo rumenjake s sladkorjem in maslom. Dodamo čokolado, orehe in nazadnje čvrst beljakov sneg. Potresemo z moko, previdno premešamo, naložimo na manjši pekač in postavimo v segreto pečico. Pečemo približno 15 minut pri 180 oC. Ohlajeno pecivo okrasimo s čokoladnim oblivom in z okraski po okusu.

Za drobne ročice: stepanje beljakov v sneg je čarovnija. Še veste, kdaj je sneg čvrst? Kadar ne pade iz posode, če jo obrnemo narobe.

 

Dišeči vaniljevi mafini

Potrebujemo: 125 g razmehčanega masla, 1 skodelico sladkorja, 2 jajci, pol skodelice mleka, skodelico in pol bele moke, pol žličke pecilnega praška, 2 vrečki vaniljevega sladkorja.

Za nadev in okras: sladka smetana in ribezov džem

Maslo in sladkor penasto zmešamo in postopoma dodajamo jajca. Prilijemo mleko, potresemo z moko, pecilnim praškom in vaniljevim sladkorjem ter premešamo v gladko zmes. Zmes naložimo v namaščen model za mafine, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 10 minut pri 180 oC. Spečene mafine še 5 minut pustimo v modelu, nato jih vzamemo ven in ohladimo na rešetki. Najboljši so mlačni. Ohlajene prerežemo, namažemo z džemom in ponudimo s sladko smetano.

Za drobne ročice: namastitev pekača je odlično opravilo za pekovske vajence.

 

Datljevi poljubčki

Potrebujemo: 3 beljake, 160 g razkoščičenih datljev, 100 g sladkorja v prahu, 160 g zmletih oreškov.

Datlje drobno narežemo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Dodamo mu sladkor, datlje in oreške ter premešamo. Zmes z žličko nalagamo na pekač s papirjem za peko. Pekač postavimo v pečico in pri 160 oC pečemo približno 15 minut, da svetlo porjavijo.

 

Medenjaki

Potrebujemo: 500 g moke, pol zavitka sode bikarbone, 150 g masla ali margarine, 150 g sladkorja v prahu, 2 jajci, 150 g medu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 žlico kakava, 1 žličko cimeta, za noževo konico zmletih klinčkov, ščep mletega ingverja.

Maščobo in sladkor penasto zmešamo. Zmesi postopno dodajamo moko s sodo, jajci, med in vse začimbe. Iz testa oblikujemo kroglice, jih položimo na pekač in pri 180 oC pečemo 6 do 7 minut. Ohlajene okrasimo s sladkornim oblivom, čokoladnimi črtami, jih pomočimo v čokoladi in okrasimo z bonboni ali po svojem okusu.

Opomba: piškoti so neverjetno mehki in okusni, zato jih imajo otroci zelo radi. Iz zapisanih količin dobimo veliko piškotov. Izberemo kak aromatičen med, denimo kostanjev, celo strd, ki jo pred tem previdno utekočinimo. Del moke brez težav nadomestimo z rženo, pirino, polnozrnato pšenično ali le z zmletimi oreški.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media