V prihodnjem letu prve dodatne pokojnine

Dobro je vedeti | dec. '10

Dodatno pokojninsko zavarovanje smo v Sloveniji uvedli leta 2001 in tako bodo leta 2011 prvi zavarovanci že izpolnili enega od pogojev za uveljavitev dodatne pokojnine, to je 120 mesecev zavarovanja.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 2001 je uvedel možnost dodatnega pokojninskega zavarovanja, to je namenskega varčevanja za starost. Podobno kot v drugih razvitih državah tudi pri nas premije za dodatno pokojnino vplačujejo pretežno delodajalci, da bi tako svojim zaposlenim zagotovili primerno pokojnino. Država to varčevanje spodbuja z davčno olajšavo na vplačano premijo v višini 5,844 odstotka bruto plače zavarovanca. Zaradi davčne olajšave je premija, vplačana na osebni račun zavarovanca, enaka strošku delodajalca. Donosi iz zbranih premij se sproti pripisujejo zavarovancem. Zakon varuje zavarovanca pred izgubo sredstev, saj izvajalci zavarovanja po zakonu jamčijo za sredstva in za zajamčeni donos v višini najmanj 40 odstotkov obrestne mere dolgoročnih državnih obveznic na leto, sredstva so izločena na posebnem računu in če bi prišlo do stečaja izvajalca zavarovanja, niso vključena v stečajno maso.

 

Uveljavitev dodatne pokojnine

Zavarovanec dodatnega pokojninskega zavarovanja pridobi pravico do dodatne starostne pokojnine, če je dopolnil 58 let starosti, je upokojen po obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju in je od vključitve v zavarovanje minilo najmanj 120 mesecev. Prvi zavarovanci bodo torej te pogoje izpolnili na začetku leta 2011, ko bo minilo 10 let od uvedbe dodatnega pokojninskega zavarovanja, če so se seveda zavarovali takoj, ko je bilo mogoče.

Zavarovanec lahko uveljavi pravico do dodatne starostne pokojnine kadarkoli po izpolnitvi vseh navedenih pogojev. V ta namen mora pokojninski družbi, pri kateri je zavarovan, oddati izpolnjeni obrazec, dopis ali elektronsko sporočilo. Ko pokojninska družba prejme od zavarovanca podpisano in izpolnjeno dokumentacijo, je pogodba sklenjena in pokojninska družba začne z mesečnimi izplačili rent. Višina rente je odvisna od višine vplačanih sredstev, spola in starosti zavarovanca. Renta se zavarovancu izplačuje vsak mesec do njegove smrti. Ob sklenitvi pogodbe za dosmrtno rento se lahko zavarovanec s pokojninsko družbo dogovori, da se bo renta v primeru njegove smrti do izteka 10 ali 15 let po upokojitvi izplačevala dedičem. Če, denimo, upokojenec umre 5 let po uživanju rente, se bo renta izplačevala dedičem še največ 10 let. Renta z dedovanjem je le za nekaj odstotkov nižja, kot bi bila brez možnosti dedovanja. 

Povprečna dodatna pokojnina zavarovanca, ki bo po desetih letih vplačevanja premije prihodnje leto uveljavil pravico do dodatne pokojnine, bo znašala 40€. V povprečju bo tem upokojencem izboljšala pokojnino za 7 odstotkov. Zavarovancem, ki se bodo upokojili po 20 letih vplačevanja, bo dodatna pokojnina izboljšala pokojnino že za 17 odstotkov, mladim pa tudi za več kot 50 odstotkov.

 

Namesto rente enkratni dvig

Zavarovanec se lahko odloči tudi za enkraten dvig privarčevanih sredstev. V tem primeru mu pokojninska družba izplača privarčevana sredstva, zmanjšana za akontacijo dohodnine v višini 25 odstotkov. Izplačilo pa bremeni letno dohodninsko napoved zavarovanca in lahko skupno obremeni dohodnino zavarovanca z do 41 odstotki. Tudi izplačane rente se upoštevajo v letni dohodninski napovedi zavarovanca, saj so bile vplačane premije pri kolektivnem zavarovanju deležne olajšave za dohodnino in olajšave za socialne prispevke. Vlada je prav te dni sprejela spremembo zakona o dohodnini, po kateri bo v dohodnino sodilo le 50 odstotkov v letu izplačanih pokojninskih rent. Na podlagi tega bo velika večina zavarovancev plačala dohodnino od dodatne pokojnine po stopnji, nižji od 10 odstotkov.

Dodatno pokojninsko zavarovanje je vključeno v zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in bo s sprejetjem novele tega zakona deležno nekaterih sprememb. Spremembe pa v ničemer ne bodo posegale v namen tega zavarovanja, da prihodnjim upokojencem omogoči primernejše pokojnine. Pomembna novost za zavarovanca bo možnost, da se vplačane premije mlajših zavarovancev investirajo v manj konzervativne naložbe in da se tako poveča dolgoročni donos tega zavarovanja.

Pokojninska družba A bo svojim zavarovancem omogočila sklenitev pogodbe za dosmrtno rento tudi prek spleta, ki zavarovancem omogoča vpogled v osebni račun in variantni izračun dodatne pokojnine.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media