Z elektronsko vlogo kmalu tudi do pokojnine

Z elektronsko vlogo kmalu tudi do pokojnine

Dobro je vedeti | dec. '10

Oktobra je zaživela prenovljena spletna stran pokojninskega zavoda (www.zpiz), ki je dobila nagrado »Zlati Netko 2010«, najprestižnejše priznanje, ki ga v slovenskem prostoru podeljujejo za spletno komuniciranje v kategoriji »predstavitve institucij s področja državne in javne uprave«.

Med novostmi spletne strani izstopa nova storitev eZPIZ, ki fizičnim osebam omogoča oddajo vlog po elektronski poti in vpogled v to, v kakšni fazi reševanja je njihova vloga.

Elektronske vloge so zdaj možne za uveljavljanje dokupa pokojninske dobe za čas študija in vojaškega roka, za ugotovitev pokojninske dobe in za izpis obdobji zavarovanja po 1. januarju 2009. Postopno pa bomo lahko na ta način uveljavljali tudi pokojnine in druge pravice. Že zdaj pa lahko preverjamo, v kakšni fazi je reševanje naše vloge, ne le tiste, ki smo jo oddali z »e-vlogo«. Novi spletni portal ZPIZ nam tudi omogoča, da s svojega domačega računalnika pogledamo v svoje osebne podatke, ki so zapisani v informacijskem sistemu ZPIZ, in da dobimo informativni izračun datuma, ko bomo izpolnili pogoje za upokojitev po zdaj veljavnem zakonu.

Za dostop do storitev eZPIZ potrebujete poleg dostopa do interneta s svojega računalnika tudi kvalificirano digitalno potrdilo za fizične osebe, ki ga izdajajo ministrstvo za javno upravo (»SIGEN-CA«), Nova ljubljanska banka d.d. (»AC NLB«), Pošta Slovenije (»POŠTA®CA«) in Halcom Informatika d.o.o. (»HALCOM-CA«).

Določene elektronske storitve sistema eZPIZ so na voljo tudi prek integriranega avtomatskega telefonskega odzivnika na tel. št. 01 4745692. Prek tega telefona boste lahko dobili osnovne informacije, v kakšni fazi je vaša vloga za priznanje posamezne pravice.

Praktični napotki za uporabo storitev eZPIZ

1.     Registracija – ob prvi prijavi v sistem je treba opraviti postopek registracije, v katerem določite svoje kvalificirano digitalno potrdilo in geslo (povezava »registracija).

2.     Po uspešni registraciji se prijavite v portal.

3.     Iz seznama razpoložljivih e-vlog izberete vlogo, ki jo želite oddati, vpišete podatke v ustrezne rubrike, jih shranite, podpišete s svojim digitalnim potrdilom in odpošljete vlogo.

4.     Po opravljenih postopkih, opisanih v prvih dveh točkah, lahko tudi ugotavljate, v kakšni fazi je reševanje vaše vloge (ne le tiste, ki ste jo oddali elektronsko). Preverjate tudi lahko svoje osebne podatke, s katerimi razpolaga ZPIZ.

Uporaba sistema eZPIZ je brezplačna, varna in preprosta in se je, kot so povedali na zavodu, že kar dobro »prijela«.

M. L.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media