Zakaj novembra le 0,2- odstotno zvišanje?

Dobro je vedeti | dec. '10

Odločitev sveta ZPIZ, da se pri novembrskem izplačilu pokojnine zvišajo le za 0,2 odstotka, je bila deležna številnih kritik in tudi zgražanj. Kljub zaostrenim gospodarskim razmeram ali prav zato so mnogi upokojenci vseeno pričakovali več.

Kritiki tako neznatne uskladitve so se sklicevali na rast plač, ki se tudi v kriznih razmerah višajo, pa na draginjo, čedalje težje razmere, prihajajočo zimo, nakup ozimnice, ki za nekatere postaja že nedosegljiv, pa še bi lahko naštevali.

Žal pa spričo zelo jasne zakonske ureditve usklajevanja pokojnin drugačna odločitev sveta sploh ni bila možna! Ocena zvišanja povprečne bruto plače v letošnjem letu v primerjavi z minulim letom, ki jo je konec septembra dal Urad za makroekonomske analize in razvoj v jesenski napovedi gospodarskih gibanj za leto 2010, se ni spremenila do trenutka, ko je bila sprejeta odločitev o uskladitvi pokojnin. Prav ta ocena pa je skupaj s posebnim zakonom, ki v letošnjem letu kroji usklajevanje pokojnin, odločilno vplivala na višino novembrske uskladitve. Povprečna plača, izplačana za obdobje januar - december 2010, naj bi se v primerjavi z lanskim letnim povprečjem zvišala za 3,7 odstotka. Po devetih mesecih pa je bila njena rast le 2,6 odstotna. Ob tem kaže opozoriti, da ta rast ni v tolikšni meri odsev resnično višjih plač, temveč predvsem posledica sprememb v številu prejemnikov. Ali bo tudi v resnici dosežena z jesensko napovedjo predvidena rast, pa bo odvisno predvsem od števila in višine izrednih izplačil z novembrsko plačo (»božičnice« in trinajste plače), ki bodo letos zaradi zaostrenih gospodarskih razmer zelo verjetno manj številne in skromnejše.

 

Poseben zakon, ki določa, kako se pokojnine (in drugi prejemki) letos usklajujejo, je prepolovil možna povečanja, ki izhajajo iz sistemskega zakona! Ta sicer določa, da povečanje pokojnin v posameznem koledarskem letu ne sme preseči ocenjenega povečanja povprečne plače. Zvišanje se meri s spremembami najnižje pokojninske osnove. Upoštevaje določbe posebnega zakona in oceno povečanja povprečne plače, se torej lahko pokojnine v letošnjem letu zvišajo največ za 1,9 odstotka. Ker so ob februarski uskladitvi že zvišale za 1,7 odstotka, je za novembrsko uskladitev ostalo le še 0,2 odstotka, kar je bilo upravičencem z izplačilom pokojnine za ta mesec tudi nakazano skupaj z razliko od januarja 2010 dalje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media