Leta 2011 uskladitev sicer bo, vendar bo še skromnejša

Dobro je vedeti | dec. '10

V prejšnji številki smo na kratko poročali o možnosti, da se v prihodnjem letu zaradi ustalitve javnih financ tudi pokojnine in vsi prejemki, ki jih izplačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, sploh ne bi usklajevali. To naj bi sledilo iz predloga zakona o interventnih ukrepih (ZIU).

Državni zbor je navedeni zakon novembra tudi sprejel, vendar pa ne v predlagani obliki. Popolno »zamrznitev« je omilil, zato naj bi se v prihodnjem letu vseeno spreminjala raven pokojnin in prejemkov.

Do kakšnih sprememb bo leta 2011 prišlo, pa v času nastanka tega prispevka, še vedno ni povsem jasno, čeprav je bil interventni zakon že sprejet. Zakaj? Dejstvo je, da ZIU predvideva nespremenjeno ureditev usklajevanja pokojnin! Določa namreč, da se pokojnine, drugi prejemki in osnove, priznani na podlagi pravic iz zdaj veljavnega zakona, uskladijo ne glede na 150. a in 150. b člen tega zakona:

pri izplačilu za februar 2011 za 25 odstotkov dosežene rasti povprečne plače za leto 2010 v primerjavi s povprečno plačo v prejšnjem koledarskem letu,

pri izplačilu za november 2011 pa za 25 odstotkov rasti povprečne plače za obdobje januar - september 2011 v primerjavi s povprečno plačo za obdobje januar - december 2010.

Novembrska uskladitev bo le tolikšna, da povprečna mesečna rast najnižje pokojninske osnove, veljavne v letu 2011, po obeh uskladitvah (februarja in novembra) v primerjavi z mesečnim povprečjem te osnove, veljavne v letu 2010, ne bo presegla 25 odstotkov ocenjene rasti povprečne plače za obdobje januar - december 2011 v primerjavi z njenim povprečjem za obdobje januar - december 2010, ki jo je dal Urada za makroekonomske analize in razvoj.

Prejemki, ki se usklajujejo po določbah zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji, pa se bodo lahko uskladili v višini 25 odstotkov s tem zakonom določenega obsega.

Če bo rast cen življenjskih potrebščin v obdobju od decembra 2010 do decembra 2011 višja od 2 odstotkov, se pokojnine in prejemki v obeh primerih v januarju 2012 uskladijo za razliko nad 2-odstotnim zvišanjem cen življenjskih potrebščin.

Ob tako zasnovani ureditvi interventnega zakona ostajata v veljavi 150. in 151. člen zdajšnjega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Prvi, kot je znano, med drugim določa, od kdaj velja posamezna uskladitev, drugi pa zahteva, da se pri prvi uskladitvi pokojnin v posameznem koledarskem letu opravi še »posebna« uskladitev, katere namen je zagotoviti enakopraven položaj upokojenih v različnih obdobjih.

Predlog novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki naj bi začel veljati s 1. 1. 2011, pa uvaja drugačen način usklajevanja, ki z zdajšnjo ureditvijo nima veliko skupnega. Po novem je predvidena samo ena uskladitev, in sicer v februarju, temeljila pa naj bi na gibanjih povprečnih plač in cen življenjskih stroškov v prejšnjem koledarskem letu. V drugi obravnavi tega zakona v matičnem odboru sta bila sprva predlagana deleža (60 odstotkov rasti povprečnih plač in 40 odstotkov gibanj cen življenjskih stroškov), ki bi se upoštevala pri določitvi odstotka potrebne uskladitve, nadomeščena s 70 in 30 odstotki. Nobena od predlaganih rešitev pa ni skladna z določbami interventnega zakona, po katerem se bosta lahko, kot smo že pojasnili, v letu 2011 izvedli dve uskladitvi, obe pa bosta morali temeljiti na gibanjih povprečnih plač!

Kako bo zaplet rešen, bo jasno v nadaljevanju postopka sprejemanja novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.


 

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media